Yunanistan'dan Türkiye'ye algı operasyonları! NATO zirvesinde Yunan oyununa dikkat!
Emekli tuğgeneral Prof. Dr. Esat Arslan, NATO Liderler Zirvesi'nde alınacak kararların yansımalarını ve Yunanistan'ın Türkiye'ye algı operasyonlarını SuperHaber YouTube kanalında aktardı...
Emekli tuğgeneral Prof. Dr. Esat Arslan, SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel ile gerçekleştirdiği yayında, NATO Liderler Zirvesi'nin olası sonuçlarının yansımaları ile NATO-Türkiye ilişkilerini, Türkiye'nin Suriye operasyonu öncesi bölgedeki güçlerin tavrını, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri hareketliliğini, İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğini ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın Türkiye ziyaretini masaya yatırdı.
Türkiye'nin ile NATO'nun ‘güvensizlik’ temelinde bir müttefikliği olduğunu vurgulayan Arslan, NATO'nun diğer ülkelerle de oluşturduğu güvensizlik ilişkilerine dikkat çekerek, ''NATO üyelerinin birbirine ve örgüte yönelik güven sorunu NATO’nun bekası açısından ciddi tehdit. NATO barış ve istikrarı sağlayan ittifaklık düzeyinden süratle uzaklaşıyor.'' ifadelerini kullandı.
Gün geçtikçe tırmanan Yunanistan - Türkiye geriliminin altını çizen Prof. Dr. Esat Arslan, Yunanistan’ın Avrupa’da Türkiye’ye karşı algı operasyonları yaptığını söylerken ''Yunanistan AB içindeki anti propagandalarla Türkiye’yi karalıyor'' şeklinde konuştu.
Japon Başbakanı Fumio Kişida'nın NATO Liderler Zirvesi'ne ilk kez katılmasına ilişkin Prof. Arslan, ''Çin’in Rusya’ya hasım gösterilmesi çok kritik. ABD, İngiltere gibi NATO’ya hedef gösteren iki ülke tarafından ilave öneriler sunulacak. Dünya üzerinde genişlemeye doğru gidilecek'' sözleriyle NATO’nun Pasifik’e açılma girişimine ve Çin’i kuşatma operasyonuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Esat Arslan'ın açıklamaları şu şekilde;
‘’TÜRKİYE - NATO İLİŞKİLERİ SÖZCÜKTEN İBARET. GÜVENSİZLİK TEMELİNDE BİR MÜTTEFİKLİK SÖZ KONUSU’'
''NATO Zirvesi’nin Pasifik’e doğru kayması ve Japonya’dan bir başbakanın katılacak olması önemli. Türkiye NATO Zirvesi’nde kaygılarını açıklama fırsatı bulabilecek mi? Önemli konulardan bir diğeri. Türkiye ittifakın güney ve güneydoğu kanadındaki sahip olduğu gücü bir kez daha hatırlatmak durumundadır. AB savunmaya karşı AGSP konusunda biraz eksik kalmıştır. Bu ekonomik dev siyasal cüceliğini aşamamıştır. NATO gerek ABD, gerek İngiltere tarafından kullanılmaktadır. Rusya federasyonunun karşısına çıkartılan bir NATO olgusuyla karşı karşıyayız. Balistik füzeleriyle nasıl vuracağını ortaya koyan ve NATO’yu Avrupa’yı içerisinde hedef alan bir sistematiği ifade ediyor. Avrupa’nın stratejik özerkliği yoktur. Washington tarafından devamlı olarak yola getiriliyor. Türkiye - NATO ilişileri bana kalırsa sözcükten ibaret. Güvensizlik temeline kurulan bir müttefikliktir. Bir ortak çıkar oluşturubilmek önemli. 5. Madde gün yüzüne çıkıyor. Biz gördük ki, bizim Suriye boyutunda hiçbir şekilde 5. madde uygulanmadı. ABD’nin İkiz Kuleler saldırısından sonra başvurduğunda olumlu sonuç almıştı. Türkiye de terörle burun buruna. 1 Ocak 2022’den 31 Mayıs 2022’ye kadar 5 ayda 576 defa saldırıya uğradık.
''YUNANİSTAN AB İÇİNDEKİ ANTİ PROPAGANDALARLA TÜRKİYE'Yİ KARALIYOR''
Devletler ve örgütler arası ilişkilerde güven duymak, ortak çıkar oluşturabilmek ve küresel bir yarar sağlayıp sağlamadığına bakmak lazım. ABD’de vatandaşların yüzde 42’si Türkiye’yi güvenilmez olarak tanımlıyor. Almanya ve Hollandalı vatandaşlar yüzde 76’sı bizi güvenilmez kabul ediyor. Yunanistan AB içindeki anti propagandalarla Türkiye’yi karalıyor. Türkiye'nin NATO, ABD ve Batı ile ilişkileri olumsuz yönde. NATO üyelerinin hem karar alıcılarının, hem de kamuyounda birbirine ve örgüte yönelik bir takım güven sorunu olması NATO'nun bekası açısından ciddi tehdit oluşturuyor. NATO barış ve istikrarı sağlayan bir ittifaklık düzeyinden süratle uzaklaşıyor. NATO Rusya'ya karşı bir ötekileştirme gayreti içindedir. Çin'in Rusya'ya hasım gösterilmesi bu zirvenin ayrıca özelliklerinden biri. ABD, İngiltere gibi NATO'ya yeni hedef gösteren iki ülke tarafından ilave öneriler sunulacak. Daha çok dünya üzerinde genişlemeye doğru gidilecek. Çin ve Kuzey Kore tehditlerini yakından hisseden bir ülke olmasının gerekçelelerini ortaya koymaya çalışacak. Fumio ikili. görüşmelerde Uzak Doğu'daki dengeler açısından ABD'ye destek verecek. Çin Tayvan'ı kendi ülkesinin devamı olarak niteliyor. Tehdide karşı ülke açısından ABD ile çıkarları örtüşen Fumio'nun söyleyecekleri etkili olabilir. NATO'nun partner ülkeler sıfatıyla zirveye katılacak yeni ülkeler var: Avustralya, Yeni Zellanda, Güney Kore. ABD, İngiltere ve Avustralya arasında Çin'e karş kurulan Nükleer Savunma İşbbirliği bir siyasi projenin ötesinde nükleer savunma iş birliğidir.
Prof. Dr. Esat Arslan'ın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...