Yüz yılda bir oluyordu; her yıl olacak!

Fark edilir derecede sık orman yangını, sel, kuraklık gibi haberlerinin gezegenin dört bir yanından geldiği bugünlerde ürkütücü bir makale yayımlandı. Yapılan araştırmalara göre 100 yılda bir olan aşırı hava olayları her yıl görülmeye başlayacak. 2100'de dünya neredeyse yaşanmaz hale gelecek.

Yeni bir araştırma, Paris İklim Anlaşması uyarınca, küresel ısınma 2 derecenin altına indirilebilse bile 2100’e kadar birçok kıyı bölgesi, şiddetli fırtınalar, yüksek gelgitler ve tehlikeli boyutta dalgalarla karşı karşıya kalacak.

Bulgulara göre küresel sıcaklıklar arttıkça, deniz seviyeleri de artacak. Bu tek başına kıyı taşkınlarını ve erozyonu, aynı zamanda dalgaların ve fırtınaların verdiği hasarı da artıracak.

HİÇBİR ŞEY YAPILMAZSA ARTIŞ 2 DERECE OLACAK

Bulgular, kıyı taşkınlarının 100 kat artacağı anlamına geliyor. Uzmanlara göre insanlar davranışlarını değiştirmek için hiçbir şey yapmazsa küresel ısınma 2 dereceyi aşabilir. Bu da senaryoların daha da kötüleşebileceğine işaret ediyor.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, araştırmada dünya genelinde 7 binden fazla kıyı bölgesine yönelik tahminler incelendi. İncelemede 1,5 ila 5 derece arasındaki sıcaklık artışlarını hesaba katan farklı senaryolar kullanıldı.

HER YIL OLMAYA BAŞLAYACAK

1,5 derecelik ısınma senaryosunda, incelenen alanların en az yarısının bu hava olaylarından her yıl etkileneceği ortaya çıktı.

2 derecelik ısınma senaryosunda da bu olaylara maruz kalacak kıyı bölgelerinin oranının yüzde 14 daha artacağı anlaşıldı.

AŞIRI HAVA OLAYLARINDA 100 KAT ARTIŞ!

Öte yandan bazı bölgelerin bu etkilere daha erken maruz kalacağı ifade edildi. Örneğin, 1,5 derecelik senaryoya göre, bazı kıyı bölgelerinde henüz 2070'lerde aşırı hava olaylarında 100 kat artış yaşanabilir.

Nature Climate Change isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın yazarları, bunun özellikle de Hawaii ve Karayipler gibi tropik bölgeler ve Kuzey Amerika'nın Pasifik kıyılarının güneyi için geçerli olduğunu söyledi.

TROPİK BÖLGELER DAHA HASSAS

Bu noktaların, deniz seviyesindeki küresel ısınma kaynaklı yükseliş karşısında en savunmasız bölgeler olduğu ifade edildi.

Araştırmacılar, "Tropik bölgeler, kuzeydeki yüksek enlemlerden daha hassas görünüyor" diye yazdı.

Kaynak: Cumhuriyet

Trabzonspor Adana Demirspor maç özeti izle 5-0 geniş özet videosu 345 Türkiye geneli deneme sonuçları belli mi? Sorular ve cevaplar Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız!
Sonraki Haber