Yüzde 25'lik kira artış sınırı o tarihte sona erecek! Uzmanlar uyardı: Ev sahipleri taahhütname istemeye başladılar!
Kiracıları yüksek enflasyona karşı koruyabilmek adına geçtiğimiz yıl kira artış oranını enflasyondan bağımsız olarak sınırlayan hükümet yetkilileri, o sınırın 1 yıl boyunca geçerli olacağını ifade etmişlerdi. Sürenin tamamlanmasına az bir zaman kala bazı fırsatçı ev sahiplerine karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, kiracıların haklarını koruyabilmeleri adına önemli bilgiler verdi. İşte ayrıntılar…
Geçtiğimiz sene rekor seviyelere ulaşan enflasyona karşı tüketicileri koruyabilmek adına pek çok farklı alanda önemli adımlar atan hükümet yetkilileri, bir kararı da emlak sektörü adına vermişti. Enflasyona bağlı olarak hesaplanan aylık kira artış oranını yüzde 25’e sabitleyen ve ev sahiplerinin bir yıl boyunca bu sınırın üzerinde zam yapamayacaklarını belirten yetkililer, bu süreçte kiracıların bütçelerini korumayı hedeflemişlerdir.
Yüzde 25’lik kira artış sınırı kararının 1 Temmuz tarihine kadar geçerli olduğunu bilen kiracılar yetkililerin bu konu ile ilgili olarak yeni bir karar verip vermeyeceklerini merak ederlerken uzmanlardan önemli açıklamalar geldi. Bazı fırsatçı ev sahiplerinin kira artırmak üzere şimdiden harekete geçmiş olduklarını ifade eden uzmanlar, kiracıları hakları ve sürece ilişkin bilgilendirdi.
YÜZDE 70’İ AŞTI!
Yetkililerin yüzde 25’lik azami kira artışı kararına uymayan birçok ev sahibi bu süreçte kiracıları ile ters düştü. Mahkeme koridorları ev sahibi- kiracı anlaşmazlıklarına konu olmaya devam ederken özellikle büyükşehirlerde kira fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmış olduğu görüldü. Senelik kira artış oranı İstanbul için yüzde 138,5, İzmir için yüzde 182,1 ve Ankara için yüzde 153 olarak açıklandı.
Şu an uygulamada olmasa da Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan iki aylık enflasyon verilerine bakıldığında kira artış oranının yüzde 70,2’ye ulaşmış olduğu görüldü.
UZMANLAR UYARDI!
Temmuz ayında kira artış oranı mevzusuna yönelik nasıl bir karar alınacağı henüz bilinmezken fırsatçı ev sahiplerinden yeni bir hamle geldi. Evlerini tahliye taahhütnamesi karşılığında kiralamaya başlayan ev sahiplerine karşı uyaran uzmanlar, o taahhütnamenin sözleşme niteliği taşıdığını ifade etti. Konu ile ilgili önemli bilgiler veren Avukat Sinan Keskin, Türk Borçlar Kanunu’ndaki genel hükümler gereğince baskı altında atılan imzanın sözleşmeyi geçersiz kıldığını hatırlattı. Keskin, emlak satış sitelerinde yer alan ilan ve diğer detayların mahkemelere delil olarak sunulabileceğini ve böylelikle de taahhüdün geçersiz sayılacağını belirtti.