Zelenski'den yeni iddia: Kuzey Kore savaşa girecek!

Kuzey Kore askerlerinin Rusya'daki varlığını ABD de doğrularken, Ukrayna lideri Zelenski'den savaşın yönünü değiştirecek yeni bir istihbarat iddiası geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'ya intikal eden Kuzey Kore askerlerinin Pazar günü itibarıyla aktif savaş alanında olacağı yönünde istihbarat aldıklarını söyledi.

Zelenski, "İstihbarat raporlarımıza göre 27-28 Ekim'de, Rusya, Kuzey Kore birliklerini ilk kez savaş alanında kullanacak" ifadelerini kullandı.

ABD: 3 BİN ASKERLERİ VAR

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de günlük basın toplantısında iddiaları doğrulamış ve şunları söylemişti: "Bu askerlerin Kuzey Kore'deki Wonsan bölgesinden Rusya'nın Vladivostok kentine gemiyle seyahat ettiğini görüyoruz. Bu askerlerin Rus ordusuyla birlikte çatışmaya girip girmeyeceklerini henüz bilmiyoruz, ancak bu kesinlikle oldukça endişe verici bir olasılık. Eğitimlerini tamamladıktan sonra bu askerler batı Rusya'ya seyahat edebilir ve ardından Ukrayna ordusuna karşı çatışmaya girebilirler” dedi.

AUSTIN: KANITLAR VAR

Çarşamba günü Savunma Bakanı Lloyd Austin, Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Kuzey Kore ve Rusya'nın giderek daha dostça bağlar kurmasıyla birlikte Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğini kayıtlara geçen ilk üst düzey ABD yetkilisiydi.

Austin, Çarşamba günü Roma'da kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilere “Rusya'ya giden Kuzey Kore askerlerinin olduğuna dair kanıtlar görüyoruz,” dedi ve ekledi: “Tam olarak ne yaptıkları görülecek.”

"PASİFİK'TE HER ŞEY DEĞİŞİR"

ABD, Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'ya ulaştığına inanmıyor, ancak hareketler çatışmada potansiyel olarak ciddi bir tırmanış olarak derin endişe yarattı. Austin, ABD'nin Kuzey Korelilerin hangi rolü oynayacağını ve Ukrayna'ya seyahat etmeyi düşünüp düşünmediklerini hala belirlemeye çalıştığını söyledi.

"CİDDİ BİR TEHDİT"

Güney Koreli yetkililer acil bir Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında Kuzey Kore'nin bölgeye asker gönderdiği iddialarını Güney Kore ve uluslararası toplum için "ciddi bir güvenlik tehdidi" olarak kınadı. Güney Kore başkanlık ofisi bir açıklamada, Kuzey Kore, gençlerini haksız bir savaş için Rus paralı askerleri olarak hizmet etmeye zorlayan "suç örgütü" olarak tanımladı.

Güney Koreli üst düzey bir başkanlık yetkilisi, arka plan brifinginde gazetecilere kimliğinin açıklanmaması koşuluyla, olası adımlar arasında diplomatik, ekonomik ve askeri seçeneklerin yer aldığını belirterek "Güney Kore, Ukrayna'ya hem savunma hem de saldırı silahları göndermeyi düşünebilir" açıklaması yaptı.

GÜNEY KORE İSTİHBARATI

Güney Kore İstihbarat Ajansı (NIS) geçen hafta, Kuzey Kore'nin bu ay Rusya'ya bin 500 özel operasyon gücü gönderdiğini doğruladığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, hükümetinin 10 bin Kuzey Kore askerinin işgalci Rus güçlerine katılmaya hazırlandığı yönünde istihbarat aldığını söyledi.

Kuzey Kore ve Rusya son iki yıldır iş birliklerini önemli ölçüde artırıyor. Haziran ayında, her iki ülkenin de saldırıya uğraması durumunda derhal askeri yardım sağlamak için mevcut tüm araçları kullanmasını gerektiren büyük bir savunma anlaşması imzaladılar. Güney Kore o sırada Ukrayna'ya silah göndermeyi düşüneceğini söyledi.

Güney Kore'nin casusluk ajansı, Kuzey Kore'nin Ağustos 2023'ten bu yana azalan silah stoklarını yenilemek için Rusya'ya 13 bin'den fazla top, füze ve diğer konvansiyonel silah konteyneri gönderdiğini söyledi.

İsrail İran'a saldırdı! Tahran'da peş peşe patlama sesleri! Bakan Şimşek ABD'li mevkidaşı Yellen ile görüştü Türk Telekom
Sonraki Haber