Zeytinyağı markalarıyla halkı kazıklayan firma ifşa edildi; 21 marka da aynı adama ait

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesinde Onay Ticaret- Sabri Akın adına kayıtlı 21 marka bulunuyor. Firmanın piyasada bulunan 43 ayrı zeytinyağı markasının olduğu ortaya çıktı. Markalar tüketiciler tarafından internet üzerinden şikayet yağmuruna tutulmuş.

Türkiye'nin son bir haftadır konuştuğu "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesinde yer alan bir firmanın zeytinyağına tohum yağı karıştırdığı tespit edilen 43 ayrı markasının piyasada olduğu ortaya çıktı.

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın gündeme taşıdığı olaya göre; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı listede yer alan 29 firmadan, 21’i Bursa, Nilüfer adresinde Onay Ticaret- Sabri Akın adına kayıtlı. 

HANGİ ZEYTİNYAĞI MARKALARI HİLELİ?

Tarım Bakanlığı’nın 8 Ekim tarihli ifşa listesinde Onay Ticaret- Sabri Akın firmasına ait markalar şunlar:

Yeni Körfez, Yeşil Ayvalık, Egeden, Ayvalık İncisi, Yeni Ayvalık, Ayvalık, Şirince Taş Baskı, Ege İrem, Ayvalık Yörem, Ege Tarım Birlik, Lüx Ayvalık, Ege Ayvalık, Yeni Körfez, Yeni Vakıf Gurme, Egem Güzemyalı, Bigalım, Ayvalık Kooperatif, Körfez Altınova ve Zeytinören, Yeni Mahsul.

Online satışı da yapılan bu 21 zeytinyağı markasında tohum yağı tespit edilirken internet sitelerinde şikayet yağmuruna tutulduğu da belirlendi.

HAPİS CEZASI VAR AMA PEK UYGULANMIYOR

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Kesilen cezalar ‘sahtekarları’ yapacaklarından döndürmeyecek kadar az. Haliyle bir kez teşhir edilen 5 hatta 10 kez teşhir edilmekten de utanmıyor. Önceden bunlara 20 bin liraya kadar ceza kesiliyordu. Yasa 2021’de yeniden düzenlendi. Şu anda 54 bin 555 liradan az olmamak ve 545 bin 550 lirayı aşmamak kaydıyla yıllık gelirlerinin yüzde biri oranında idari para cezası uygulanıyor, yüzde 25 erken ödeme indirimi de var.

Sahtecilikten elde edilen gelirle cezalar karşılaştırıldığında cezaların caydırıcı olmadığı açık. Bu cezalara bu hileler az bile! Aslında yasada hapis cezası da var ancak uygulandığını pek görmedik. Zeytinyağına en çok litresi 50 lira olan pamuk yağı karıştırıyorlar. Böyle bir kar hiçbir yerde yok! E, şirket kapama- ticaretten men ya da hapis cezası da olmayınca neden vazgeçsinler bu ahlaksızlıktan! Bu işin bir diğer ayağı da ekonomik. Enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde tağşiş daha fazla olur. Çünkü hilekarın karı artar.”

Dünyanın en güzel 100 kadını açıklandı! 3 Türk listeye damga vurdu Teslim olmak istemeyen şüpheli silahlı çatışmaya girdi Kuzey, 5 yaşına girdi! Aile pozunu görenler aynı yorumu yaptı
Sonraki Haber