Zorlu Holding kimin?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobili yapacak firmaları bugün Beştepe'de yapılan basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre projeyi üstlenen firmalar, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding Holding oldu. Vatandaşlarımız ise Zorlu Holding'in sahibini merakla araştırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, Bundan 30 yıl önce yerli otomobil üretimindeki tereddütleri anlayabiliyorum. Geçtiğimiz yıl itibarıyla yılda 757 bin otomobil satışına ulaşmış Türkiye'de hala adım atılmıyor olması bir ayıp haline gelmiştir. Biraz sonra isimlerini tek tek açıklayacağım ortak girişim grubundan beklentimiz, en geç 2019'da otomobilimizin prototipini tamamlaması 2021'de de ticari satışına başlamasıdır" dedi. Peki Zorlu Holding kimin? Detaylar haberimizde...

Beştepe'de yapılan basın toplantısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerli otomobili yapacak firmaları açıkladı. Buna göre projeyi Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding üstlendi. Vatadaşlarımız ise Zorlu Holding'in sahibini merak ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Bugün burada atılacak imzalar, dönüşümü yakalama kararımızın nişanesi olacaktır. Üretilecek otomobilin de geleceğin ihtiyaçlarına uygun olacağından şüphe duymuyoruz. Bununla birlikte bu otomobil tüm Türkiye'nin birikimi ile ortaya çıkacaktır. Bu ürünü çevremizden başlayarak dünyaya pazarlanması konusunda her türlü desteği vereceğimizden emin olabilirsiniz. Bu proje için daha önceleri başkaları aynı kararlığı göstermiş olsaydı, onların da yanında yer alırdık. Savunma Sanayii'nden iletişim sektörüne, yapay zekaya kadar her alanda Türkiye'nin yeni yatırımlara ihtiyacı var" dedi. Peki Zorlu Holding kimin? Detaylar haberimizde...

BİNALİ YILDIRIM'IN YERLİ OTOMOBİL AÇIKLAMALARI

Türkiye'yi daha da ileri taşıyacak bu adımı bugün atıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllar içinde Türkiye'nin ilerlemekte olduğunu göreceğiz.

Biz sadece sizin önünüzü açıp, yardımcı olmak görevimiz olduğunu düşündük ve bu noktada buluştuk. Türkiye'de Ar-Ge merkezleri içerisinde 83 Ar-Ge merkezi var. Otomotiv ile ilgili Ar-Ge merkezleri sayısı toplam içerisinde bir numaraya oturuyor. Türkiye toplam istihdamın da yaklaşık yüzde 6'sı otomotiv sektöründe geliyor. Avrupa'da beşinci, Dünyada 15'nci sıraya yerleşmiş durumdayız.

Otomotiv sanayisinin cirosunu iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Önemli gelişmeler görüyoruz. Sürücüsüz otomobilden tutun, elektrikle çalışan otomobile varıncaya kadar birçok yenilik hayatımıza girmeye başladı.

Kamu-Özel işbirliğinin geliştirmenin önemini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Ülkemizin ekonomik sıçramayı gerçekleştirebilmesi için önemli gördüğümüz yerli otomobil projesinin resmen başlangıcını yapmış buluyoruz.

Eksiği yok fazlası vardır. Köprüler, havalimanları, tüneller, tüp geçitler yapan elbette yerli otomobili de hayli hayli yapar.

15 yıldır karşılaştığımız onca badireye rağmen ülkemize yaşatılan darbe girişimlerine rağmen, Türkiye büyümeye devam ediyor.

ZORLU HOLDİNG

Zorlu Holding farklı sektörlerde faaliyet gösteren Zorlu Grubu’na ait şirketlerin tek bir merkezden sevk ve idaresinin sağlanması, şirketler arasındaki koordinasyonun gerçekleştirilmesi, finansman temini görevlerini gerçekleştirmek üzere 1990 yılında kurulmuştur. Temelleri 1953’te Denizli’nin Babadağ ilçesinde Hacı Mehmet Zorlu tarafından atılan Zorlu Holding, tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya, bilgi teknolojileri, enerji, gayrimenkul, metalürji ve savunma sektörlerinde faaliyetlerine devam etmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Başkan Vekili Zeki Zorlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ise Olgun Zorlu, Mehmet Emre Zorlu ve Selen Zorlu Melik'tir.

2000’li yıllarda, Türkiye’nin en büyük kuruluşları arasına adını yazdırmayı başaran Zorlu Holding’in faaliyetleri tekstilden gayrimenkule, elektronikten enerjiye kadar geniş bir alana yayılmaktadır. 2006 yılı itibarıyla Zorlu Holding, şu dört ana alanda faaliyet göstermektedir:

Ev tekstili, polyester iplik
Elektronik ürünler, bilgi teknolojileri ve dayanıklı tüketim malları
Gayrimenkul
Enerji üretimi
1980li yıllara kadar ev tekstili alanındaki çalışmalarıyla büyümesini sürdüren ve Zorlu Holding Tekstil Grubu adı altında Türkiye’ nin ev tekstilinde lider markası olarak kabul edilen TAÇ’ ı yaratan Zorlu Holding, 1994 yılında Vestel Elektronik’i bünyesine katmıştır. Holding, 1996 yılında Zorlu Enerji ile enerji sektörüne adım atarak şirketlerinin sayısını artırmıştır. 2006 yılında da Gayrimenkul sektörüne giriş yapmıştır.

1998 yılında 600 milyon ABD doları olan Grup ihracatı, 1999 yılında 680 milyon ABD dolarına, 2000 yılında ise 852 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. Zorlu Holding’in ihracat rakamı, Türkiye'nin ağır bir ekonomik kriz yaşadığı 2001 yılında dahi artarak, 879 milyon ABD dolarını aşmıştır. 2002 yılında ise 1,3 milyar ABD dolarına ulaşan ihracat 2008 yılında 3,153 milyar ABD Doları seviyesine gelmiştir.

Zorlu Holding bugün, 50’ye yakın şirketi ve yaklaşık 30.000 çalışanı bulunmaktadır.

ZORLU HOLDİNG TARİHÇE

Zorlu Holding’in temelleri Denizli Babadağ’da atılır.

Hacı Mehmet Zorlu, 1953 yılında, tekstilin merkezi olan memleketi Denizli Babadağ’da Zorlu Mensucat’ı kurarak, Zorlu Holding’in temellerini atar. 1957 yılında Denizli’de ilk mağaza açılır ve 1959’da Denizli dışından ilk sipariş alınır.

Hayallerin peşinden: Denizli’den Trabzon’a, Trabzon’dan İstanbul’a…

Hacı Mehmet Zorlu’nun oğulları Zeki Zorlu ve Ahmet Nazif Zorlu, Trabzon’da 1960 yılında açtıkları mağazayla aile işini büyütmeye başlarlar. Burada edinilen bilgi ve deneyim 1966 yılında İstanbul’a taşınır ve ilk fason üretim başlar.

TÜRKİYE’NİN İLK RENKLİ VE DESENLİ NEVRESİM MARKASI TAÇ DOĞAR

İstanbul’a gelen Ahmet Nazif Zorlu, pazardaki desenli çarşaf boşluğunu fark ederek TAÇ markası altında Türkiye’nin ilk desenli çarşafını, ardından da Türkiye’nin ilk "Kingsize" çarşafını üretir. Bu farklılaşma ile pazarda başarıyı yakalayan aile, 1976 yılında TAÇ markası ile perde satışına da başlar. Aynı yıl Bursa’da, Korteks Kadife Dokuma Tesisi kurulur.

TÜL PERDE İLE İLK İHRACAT BAŞLAR

Kısa süre içinde kaliteli üretimiyle dikkat çeken Korteks, 1984 yılında tül perde ihracatına başlar. Aynı yıl Trabzon ve Denizli’de Zorlu Tekstil Pazarlama kurulur. Zorlu’nun tül perdeleri, kısa sürede Almanya, ABD, Güney Afrika, Japonya ve Singapur’da pencereleri süslemeye başlar.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK İPLİK FABRİKASI KORTEKS’İN TEMELLERİ ATILIR

Türkiye’nin kaliteli polyester iplik ihtiyacını karşılamak üzere 1988 yılında, Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük entegre polyester iplik üreticisi olan Korteks İplik’in temeli atılır. Bursa’da bulunan fabrika 1990 yılında üretime başlar. 1989 yılında ise Lüleburgaz’da Zorlu Brode fabrikası kurulur.

GRUP BÜYÜR, FARKLI SEKTÖRLERE YATIRIMLAR BAŞLAR

Tekstilde bölgenin en büyük oyuncuları arasına giren Zorlu, 1993 yılında faaliyet alanlarına enerjiyi ekler. O yıl, Zorlu Grubu’na ait sanayi kuruluşlarının elektrik ve buhar ihtiyaçlarını karşılamak üzere Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. kurulur.

1994 yılında, bugün Türkiye’nin lider elektronik ve beyaz eşya üreticilerinden biri olan Vestel gruba katılır.

1997'de Özelleştirme İdaresi'nden aldığı lisansla Denizbank’ı kuran Zorlu Holding, 9 yılda bankayı Türkiye’nin 10. büyük bankası haline getirerek Belçikalı Dexia grubuna satacaktır. Aynı yıl, grubun ilk oteli Zorlu Grand Hotel, Trabzon’da kapılarını açar.

Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük ev tekstili üretim tesisi kurulur: Zorlu Linen

Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük ev tekstili üretim tesisi olan Zorlu Linen, 9 ay gibi kısa bir sürede kurulur ve 1997 yılında TAÇ markalı nevresim üretimine başlar.

YURT DIŞINDA İLK ŞİRKET KURULUR

1998 yılı, Zorlu’nun yurtdışı faaliyetlerinin hızla büyümesine tanık olur. Avrupa perde pazarına girmek için 250 yıllık Fransız markası Bel Air satın alınır. ABD pazarı için ilk TV üretimi yapılarak, Vestel USA kurulur.

ZORLU HOLDİNG A.Ş. KURULUR

Grubun hızlı büyümesini ve farklı sektörlere yatırımlarını daha kurumsal bir yapı altında gerçekleştirebilmek amacıyla, 1990 yılında Zorlu Holding A.Ş. kurulur.

Kerem Başer kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Hangi araç ne kadar vergi ödeyecek? Derya Unutmaz Kimdir? Derya Unutmaz Nerede Görev Yapıyor?
Sonraki Haber