Anadolu Parsı nedir? En son nerede görüldü? Nesli tükendi mi?
Nesli tamamen yok olduğu düşünülen Anadolu Parsı, Güneydoğu’da çekilen görüntülerde yeniden ortaya çıktı. İran Parsı olarak da adlandırılan Anadolu Parsı ne demek? En son nerede görüldü? Anadolu Parsı nesli tükendi mi? İşte detaylar…
Nesli tamamen yok olduğu haberleri daha öncede çıkan ve İran Parsı olarak bilinen Anadolu Parsı yeniden kameralara takıldı. Anadolu’da yaşayan bir ırk ancak bazılarına göre de ayrı bir pars türü olarak adlandırılan 'Panthera pardus tulliana' adı verilen Anadolu Parsı’nın yeniden görüntülenmesi şaşkınlık yarattı.
ANADOLU PARSI NEDİR?
Leopar alt türünde büyük kedilerin Anadolu’da yer alan son temsilcilerindendir. Boyu 200-250 cm, ağırlığı dişilerde 35-50 kg, erkeklerde 45-70 kg civarında olan Anadolu Parsı, yaklaşık 20 yıl kadar yaşar. Oldukça çevik bir hayvan olan Anadolu Parsı, etoburdur ve geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar gibi birçok hayvan avını oluşturur.
Anadolu Parsı, Ege ve Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde, daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşam sürmüştür. Doğal yaşam alanları ve av kaynaklarının azalması akabinde parslar insanların yaşadığı yerlere yönlendirmiş ve bu da genellikle vurularak ya da zehirlenerek öldürülmelerine ve neslinin tükenme noktasına kadar gelmesine yol açmıştır.