Andımız neden kaldırıldı?
Okullarda derse girmeden önce öğrencilere okutulan andımız için Danıştay son kararını açıkladı. Artık andımız okunmayacak. Andımız neden kaldırıldı sorusu gündem oldu. 2018 yılında kaldırılamayacağını söyleyen Danıştay MEB’in itirazı üzerine andımızın kaldırılmasına karar verdi.
Andımız neden kaldırıldı merak ediliyor. Vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlanan andımız neden kaldırıldı sorusunu araştırdık. 2018 yılında alınan okunmaya devam edecek kararının ardından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 8. Daire’nin kararını iptal etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, okullarda öğrenci andının okunmasını sona erdiren MEB yönetmeliğini iptal eden Danıştay 8. Dairesi'nin kararını bozarak andımızı kaldırdı.
Andımız neden kaldırıldı?
2018 yılında alınan Danıştay 8. Dairesi, “Andımız kaldırılamaz” kararına MEB itiraz etmişti. Bu kararın ardından okullarda artık andımız okunmayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), 2013 yılında çıkardığı yönetmelik ile 1933'ten beri ilköğretim okullarında okunmakta olan öğrenci andı kaldırılmıştı. Türk Eğitim-Sen bunun üzerine Danıştay'da dava açarak Danıştay 8. Dairesi de, 2018 yılında andımızı kaldıran yönetmeliği oy çokluğu ile iptal edilmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı, dairenin bu kararını temyiz etti ve bu temyiz üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gelmişti. Kurul da Andımız ile ilgili nihai kararı alındı. Bu karara göre Kurul, MEB'in itirazını oyçokluğu ile kabul ederek, Danıştay 8. Dairesi'nin yönetmeliği iptal eden kararını kaldırmıştır. Bu karar uyarınca okullarda Andımız'ın okunması kaldıran yönetmelik uygulanmaya devam edecektir ve bundan sonra andımız okunmayacaktır.