Ankara'da 30 milyon liralık dolandırıcılık! Akademisyen ve dayısı hakkında çarpıcı iddialar
Altınbaş Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Oğuz Ata ile dayısı Mehmet Tüm, Ankara’da Orhan Aytekin adlı işadamını dolandırarak 30 milyon lira değerindeki mallarına çökmekle suçlanıyor. Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Dr. Ata, ifadesinde bilirkişi raporuyla sahteliği kanıtlanan senetleri kendisinin icraya verdiğini itiraf ederken, dayısı Tüm hakkında çarpıcı iddialar ortaya atıldı.
Ankara’da, Altınbaş Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Oğuz Ata ve dayısı Mehmet Tüm hakkında, işadamı Orhan Aytekin’i on milyonlarca lira dolandırdığı gerekçesi ile “kamu kurum ve kuruluşları araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Yargılanan Dr. Oğuz Ata ve dayısı Mehmet Tüm hakkında çarpıcı yeni bilgiler ortaya çıktı.
İstanbul Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıkan Dr. Oğuz Ata, mahkemede bilirkişi raporuyla sahteliği kanıtlanan senetleri kendisinin icraya verdiğini itiraf etti. Ata'nın dayısı Mehmet Tüm'ün daha önce de nitelikli dolandırıcılık suçundan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2013/454 esas ve 2014/255 sayılı kararı ile hakkında TCK. 158/1-d kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarını aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık yapmaktan dolayı mahkumiyet kararı verildiği ortaya çıktı.
6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında Mehmet Tüm'ün avukat olmadığı halde kendisini avukat gibi tanıtarak insanları dolandırdığı belirtildi.
Mehmet Tüm nitelikli dolandırıcılıktan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hüküm giymiş ancak hakkındaki karar 15 yıl boyunca temyiz sürecinde Yargıtay'da bekletildi. Karar kesin olarak hükme bağlanamayınca Mehmet Tüm'ün aldığı ceza, zaman aşımı nedeniyle düştü. Hatta bazen kuyumcu olarak kendini tanıttığı bazen de inşaat işi yaptığı iddia edildi. Davayla ilgili Sabah2a konuşan mağdur avukatı Fatma Altındağ, "Aytekin ailesi organize bir dolandırıcılığın tam ortasında. Büyük mağduriyetler yaşadı. Adalete inanıldı ve güvenildi ancak, birçok kişinin canını yakan ve malına çöken bir şebekenin tüm hukuksuzlukları ortaya serilmesine rağmen süreç çok yavaş ilerliyor. Dolandırıcılık davası açıldığı halde istinaf icra takibini ortadan kaldırdığı halde Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi icraları kaldırmıyor; bekletiyor. Aynı kişi rahmetli Orhan Aytekin'den önce de başkalarını dolandırmış. Nitelikli dolandırıcılıktan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hüküm giymiş ancak hakkındaki karar her nasılsa 15 yıl boyunca temyiz sürecinde kesin olarak hükme bağlanamadan dava zaman aşımı nedeniyle düşmüş. Oğuz Ata bir akademisyen ve Mehmet Tüm'ün suç ortağı, dolandırdıkları insanlardan aldıkları senetleri birbirine cirolayarak, aralarında alacak ve borç ilişkisi olduğu izlenimi oluşturuyorlar, senetlerin arkasına birbirinin imzasını taklit ederek icra takibi yapıyorlar, işin tuhaf tarafı ise birbirine karşı sözde alacaklı – borçlu durumda iken yani hasımken, birbirlerine vekaletname düzenleyerek sulh, feragat, ibra yetkisi verebiliyorlar. Her nasılsa mahkemeler bu tuhaf ve hayatın olağan akışına aykırı işlemleri sorgulamak ve 'Bu işte bir tuhaflık var' diyerek 'dur' demek yerine yapılan hileli işlemlere sadece seyirci kalıyorlar." dedi.