Anlaşmalı boşanarak eşiyle yaşamaya devam edenler! O ödemelere dolandırıcılıktan suç duyurusu!

Sosyal güvenlik hakları hem evliliklerde hem de ayrılık süreçlerinde değişiklik göstermektedir. Evlilikte eşler mirasçı, vefat yani ölüm halinde ise her iki tarafta emekli aylığına sahip olurken nikah kıyanın yetim aylığı hakkı da tamamen sona ermektedir. Bu süreçte vefat eden babadan yetim ve ölüm aylığı almak adına anlaşmalı boşananlar ancak eşiyle yaşamaya devam edenlerden de aylıkları cezasıyla geri aşınmaktadır. Bunun için haklarında dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunulur.

Sosyal güvenlik mevzuatı ışığında bir erkek veya kadının vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alabilmesi adına kesinlikle resmi olarak evlenmemesi gereklidir. Evlenmeyen dul erkek vefat eden eşinden dolayı aylık alırken işe girmiş olsa dahi bu aylık kesilmez. Vefat eden babadan yetim ya da ölüm aylığı almak adına anlaşmalı boşanarak eşiyle aynı yerde yaşamaya devam edenlerden gelir ve aylıkları da cezasıyla geri alınır.

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren hangi sebeple olursa olsun eylemli bir şekilde yaşadıkları tespit edilenlere ödenen aylıkları faiziyle geri istenir ve haklarında da dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunulur.

Yetim aylığı alırken evlenen işçi kadın eğer sendikalıysa evlilik ikramiyesi alabilir.

Nikahtan sonra yetim aylığı

Evlendikten sonra anne ve babadan alınan yetim aylıkları kesilir. Bunun nedeni ise eşim vefatı durumunda ondan gelecek dul aylığı hakkı doğmaktadır. Eğer daha önceki eşi vefat ettiyse ondan da dul hakkı aylığı kendisine doğar. Boşanan kadın veya erkek en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaatta bulunarak dul ya da yetim aylığı başvurusunda bulunabilir.

Anlaşmalı boşanarak eşiyle yaşamaya devam edenler! O ödemelere dolandırıcılıktan suç duyurusu!

Boşandıktan sonra eşler aynı evde yaşarsa

Eşinden boşandıktan sonra birlikte yaşamaya devam eden kadınlarında anne ve babasından verilen aylıkları kesintiye uğrar. SGK kapsamında bu ödenen aylıklar faiziyle geriye talep edilir.

Erkeklere vefat eden eşinden dul aylığı

Ölüm aylığında da kesinlikle kadın erkek ayrımı bulunmamaktadır. Eşini kaybeden erkeklerde evlenmedikleri sürece ölüm aylığı alabilirler. Sosyal güvenlik mevzuatı ışığında vefat eden eşten dul aylığı alınabilmesi için resmi nikahın olması yeterli olacaktır.

Anlaşmalı boşanarak eşiyle yaşamaya devam edenler! O ödemelere dolandırıcılıktan suç duyurusu! - Resim : 2

Evlilik nedeniyle kadınlara yeni haklar

SSK’lı olarak çalışan kadınlarda evlilik durumlarında 3 günlük evlilik izinleri kullanabilir ve toplu sözleşmede bulunuyorsa evlilik ikramiyesi de alabilir. Nikah tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde işi bırakmak isterlerse birikmiş olan kıdem tazminatının da tamamını alabilirler. SSK ve Bağ-Kur’dan yetim aylığı alanlar bunun 24, Emekli Sandığı’ndan alanlar ise 12 katı kadar evlenme ödeneğine sahip olabilir. Bunun için herhangi bir yaş sınırı yer almazken ilk evliliklerini 40 yaşından sonra dahi yapsalar bile bir defaya mahsus olmak üzere toplu olarak bu parayı hak kazanırlar.

Kadın veya erkeğin işe girmesi durumunda dul aylığı

Yeniden resmi olarak nikah kıymayanlar vefat eden eşten aylık alırken işe girdiklerinde veya emekli olduklarında bu aylık kesilmez. Ancak hangi sigorta kolundan olurlarsa olsunlar yeniden evlenmeleri durumunda dul aylıkları kesilir.

Evlilik ikramiyesinde süre sınırı

Evlendikten sonra en geç 5 sene içerisinde başvuru zorunluluğu vardır. Aksi takdirde zamanaşımı olacağından evlilik ikramiyesi almak mümkün değildir. Bu ödeneği alan kişinin aylığının kesildiği tarihinden bu yana 1 yıl içerisinde boşanması durumunda bir yıllık süre sonuna kadar gelir ev aylık bağlanmaz.

Anlaşmalı boşanarak eşiyle yaşamaya devam edenler! O ödemelere dolandırıcılıktan suç duyurusu! - Resim : 3

Boşanma davası sürecinde dul aylığı

SSK ya da Bağ-Kur fark etmeksizin boşanma davası sonuçlanmadan vefat ettiği için eşe dul aylığı bağlanmaktadır. Resmi olarak ayrılık gerçekleşmediğinden dul kaşan eşe dul aylığı bağlanır.

Eşler arasında yaş farkı ve dul aylığı

SSK ve Bağ-Kur sigortalılarında yaş farkının kesinlikle bir etkisi bulunmaz. Emekli Sandığı’na göre karı veya koca eşinden 30 yaş ya da daha büyükse ölüm durumunda eşe yarı nispetinde aylık bağlanır. Ancak evlilik akdi en az 10 yıl önce yapılmış ve çocukları olmuşsa indirim olmaz. Emekli olduktan sonra evlenenler içinde bu hüküm aynı şekildedir. Yaş farkı 30’dan büyük evlilik 10 yıldan az sürmüş ve çocuk bulunmuyorsa yarım dul aylığı bağlanır.

Resmi evlilik dışında dünyaya gelen çocuklar

Medeni Kanun nezdinde çocuk ve anne arasında soy bağı doğumla başlar. Babayla soy bağı durumu da anne ile evlilik, tanıma ya da hakim hükmüyle kurulur. Evlilik dışında dünyaya gelen çocuklar evlilik içinde doğanla aynı hükme tabii tutulurlar. Soy bağı düzeltilen, babalığı hükme bağlanan çocuklar ile sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları bağlanacak olan aylıktan yararlanabilir.

Anlaşmalı boşanarak eşiyle yaşamaya devam edenler! O ödemelere dolandırıcılıktan suç duyurusu! - Resim : 4

Vefat eden çocuktan anneye aylık

Ölüm aylığı geride kalan eş, çocuk, anne ve babaya da bağlanabilir. Ancak bu kişilerin belirli şartları sağlaması gereklidir. Vefat eden kişi ile ölüm tarihinde yasal evlilik bağı olan eşe aylık bağlanır. Sigortalının eşinin çalışması ya da kendi sigortalılığı nedeniyle aylık ya da gelir alıyor olması bu durumu etkilemez.

Evlenme yardımıyla sosyal güvenlik kesintisi

Evlenme, doğum, ölüm yardımları, iş sonu ya da kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme prime esas kazanca tabi bulunmaz. Bu bağlamda yapılan yardımların tutarı ne olursa olsun prime esas kazançların hesabında dikkate alınmaz. Bu nedenle evlenme yardımları da sigorta priminden muaf tutulur.

Yetim aylığı alan kardeşlerden birinin evlenmesi

Sosyal Güvenlik Kurumu'nca evlenme ve ikramiyeden yararlanma durumunda diğer hak sahiplerinin aylık ya da gelirleri yeniden hesaplanır. İki kız kardeş anne veya babasından yetim aylığı alıyorsa birinin evlenmesi halinde öbürünün aylığı artar.

Vefat eden eşten dolayı Bağ-Kur malul dul aylığı

İşe başlama durumunda malul dul aylığı kesilmez. Ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı sadece yeniden evlenme durumunda kesilir.

Anlaşmalı boşanarak eşiyle yaşamaya devam edenler! O ödemelere dolandırıcılıktan suç duyurusu! - Resim : 5

Evlilik nedeniyle istida eden kadınlara kıdem tazminatı

İş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekir.

Dul ve yetim aylığı süresi

SSK ya da Bağ- Kur kapsamında çalışan ya da emekli olan kız çocuğuna, bekar veya dul olması koşuluyla yetim aylığı bağlanır. Başvurunun ardından sigortalının vefat ettiği ayı takip eden ay başından itibaren aylık ödemesi yapılır.

Anlaşmalı boşanarak eşiyle yaşamaya devam edenler! O ödemelere dolandırıcılıktan suç duyurusu! ile ilgili etiketler evlilik dul aylığı yetim aylığı anlaşmalı boşanma
GÜNÜN VİDEOSU

Minibüs indirdiği yolcuların üzerinden iki kez geçti! Afyonkarahisar'da cinayet gibi kaza..

Afyon'da cinayet gibi kaza... Şehir içi yolcu minibüsünden inen 2 yolcu aracın arkasından geçmek isterken sürücünün dikkatsizliği nedeniyle minibüsün altında kalarak ağır yaralandı. Kaza, güvenlik kamerasına yansıdı.