Anne karnındaki bebeklere korona bulaşır mı?

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüse bugüne kadar bildirildiğine göre 32 hamile kadın yakalandı. Peki, bu kadınların bebeklerinde doğum öncesi ya da sonrasında Kovid-19 görüldü mü? Bebeklerde herhangi bir sorun yaşandı mı? Korona hastası bir annenin bebeğini emzirmesi halinde sütünden virüs bulaşır mı? Tüm bu soruların yanıtlarını Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı, Bahçeşehir Üniversitesi, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Op. Dr. Banu Çiftçi açıkladı...

Resmi rakamlara göre dünya üzerinde 450 binin üzerinde kişiye bulaşan, ancak bunun çok daha üzerinde insana bulaştığı tahmin edilen koronavirüse karşı kendisini diğer kişilerden izole ederek Kovid-19'dan korunamayacak tek varlık bebekler. 

Çünkü onlar annelerine bağlı bir yaşama iki ayrı aşamada devam etmek zorunda. 

Bunlardan ilki anne karnında geçiyor, ikincisi ise doğum sonrası emzirme gibi temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında. 

Akıllara gelen ilk soru anne karnındaki bebeğe virüs bulaşır mı? oluyor. İkinci soru ise doğum sonrasına ait. Kovid-19 ile enfekte anneden emzirme sırasında sütten bebeğe virüs geçer mi? Kritik bir başka soru ise hamilelik sırasında virüse yakalanan annenin bebeğinde başkaca bir rahatsızlık ya da geriye dönüşümü imkansız arazlar oluşur mu? 

Bu soruların yanıtlarını Habertürk'te Erdoğan Aktaş'ın hazırlayıp sunduğu Gece Raporu'na katılan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı, Bahçeşehir Üniversitesi, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Op. Dr. Banu Çiftçi tek tek açıkladı. 

Koronavirüs salgını çerçevesinde bildirilmiş ve Kovid-19 ile enfekte annenin olduğu 32 hamilelik vakasının bildirildiğini belirten Dr. Çiftçi, yapılan tetkiklerde ne anne karnındaki bebekte, ne de içinde bulunduğu sıvıda virüse rastlanmadığını ifade etti. 

Yine aynı veriler ışığında doğumu gerçekleşen 32 annenin bebeklerine ilişkin de bilgi veren Çiftçi, anne sütünde de virüse rastlanmadığının altını çizdi. 

Bu çerçevede annenin gerekli önlemleri almak koşulu ile bebeğini emzirmesinde hiçbir sakınca görülmediğini belirten Op. Dr. Banu Çiftçi, yeni doğan bebeklerin de ancak diğer insanlar gibi damlacık bulaşması yöntemi ile virüsü alabildiğine dikkat çekti. 

Dr. Banu Çiftçi, virüsle enfekte olan annenin bebeğinde hastalık sırasında herhangi bir rahatsızlık ya da ileriye dönük bir araz tespit edilmediğini belirtti. Ancak bu vakaların hepsinin hamilelik dönemlerinin son aylarında olduğunu hatırlatan Çiftçi, hamileliklerin daha erken evrelerine dair bir bulgunun olmadığın bunu zamanın göstereceğini söyledi. 

Anne karnındaki bebeklere korona bulaşır mı?

Kadın hastalıkları ya da gebelik nedeniyle müdahaleye ihtiyaç duyan, periyodik muayeneleri olanların koronavirüs nedeniyle hastanelere gidip gitmemesi noktasında ise Op. Dr. Çiftçi önemli ayrıma işaret etti.

Aciliyet gerektirmeyen miyom ya da kist gibi operasyonların ertelendiğini, aynı zamanda tüp bebek işlemlerinin durdurulduğunu, embriyoların dondurulduğunu ifade eden Banu Çiftçi, yalnızca başlanmış tüp bebek tedavilerinin sürdürüldüğüne işaret ettikten sonra hamilelerle ilgili ayrıcalıklı duruma işaret etti.

Hamilelikle ilişkili acil durumların diğer hastalıklarla bir olmadığını vurgulayan ve hayati sonuçları olabileceğine dikkat çeken Çiftçi, hamilelerin aylık muayenelerinin önemine değindi. Dr. Banu Çiftçi, ilk muayenin ardından anne adayı ile doktorunun bir sonraki muayene için bu aylık periyodu sarkıtabileceklerine işaret etti. 

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.