Koronavirüs vaka sayılarının artması ile kısıtlamaların başlaması otomotiv alım satımlarında düşüşe neden olmuştu. Fakat işin uzmanları mayıs ayının sonu için umutlu. Tahminlere göre mayısın son iki haftasında yaklaşık 60 bin adet araç satışı gerçekleşecek.
Araç alacaklar dikkat! Hazırlıklar başladı, mayıs sonunda rekor satış!
Koronavirüs tedbirleri kapsamında girilen tam kapanma döneminde de araç alışmlarının telefon üzerinden gerçekleşmesi otomotiv sektörünü rahatlattı. Şubat ve Mart aylarında rekor araç satışları gerçekleşen sektörde nisan ayında düşüş yaşanmıştı. Fakat 2021 mayıs ayının sonlarında araç satışlarının rekor seviyelere ulaşacağı tahmin ediliyor.
NİSAN SONUNDA REKOR SATIŞ
Takvim'de yer alan habere göre, otomotiv sektörü bu olumsuzluklara rağmen nisan sonunda 70-75 bin adetlik satış bekliyor. Mart ayı rakamları yakalanamasa da, Nisan 2020'ye kıyasla rekor artış yaşanacak. Tahminler gerçekleşirse otomotiv pazarı yüzde 164-183 gibi yüksek oranda artacak. Pandeminin etkilerini yaşamaya başladığımız Nisan 2020'de, fabrikalarda üretimin durması ve yaşanan tedarik sorunu ile 26 bin 457 adet araç satışı gerçekleşmişti. Son 10 yılda en çok satış yapılan nisan ayı 91 bin 602 adetle 2015'te gerçekleşti. 2015'ten sonraki en iyi nisan performans, 84 bin 887 adetle 2016, 77 bin 695 adetle 2011, 75 bin 998 adetle 2017, 73 bin 575 adetle 2013'te yaşandı. 10 yıllık nisan ayı ortalaması ise 67 bin 704 adet seviyesinde.
MAYIS SONUNDA 60 BİN SATIŞ
Otomotiv sektörü, kapalı günlerdeki kaybı son iki haftada telafi etmenin planlarını yapıyor. Tahminlere göre mayısın son iki haftasında yaklaşık 60 bin adet araç satışı gerçekleşecek. Mayıs sonunda yoğun bir tempo bekleyen firmalar, şimdiden hazırlıklara başladı. Honda Türkiye Otomobil Satış ve Pazarlama Müdürü Serdar Akman, dört haftalık mayıs ayını iki haftaya sığdırmaya çalışacaklarını söyledi.
TAM KAPMADA DA SATIŞLAR DEVAM EDİYOR
Otomotiv sektörü için çok yoğun bir mayıs sonu yaşanacağını ifade eden Akman, şöyle konuştu: "Tabii bu arada sektörün pandemi ile birlikte dijtal tedbirlere hızlı adaptasyonu, 17 günlük kapanma sırasında da çalışmaların nispeten devam edebileceğini gösteriyor. Müşteri-bayi ilişkisindeki dijital bağlar, sınırlı adetlerde satış getirecektir. Tabii bu satışlar kontrat bağlantısından öteye gidemeyecektir. Çünkü plaka işlemleri mümkün olmayacak. Son iki haftada sektörün gaza basması ile birlikte satışların 60 bin adede kadar çıkma potansiyeli bulunuyor."