2023 yılı boyunca vatandaşların, yatırımcıların gözü kulağı ekonomide oldu. 2023'ün parlayan yıldızı altın olurken 2024'te en çok ne kazandıracak? Dünya'dan Ufuk Korcan'ın konu ile ilgili yazısı şöyle:
Aracı kurumlar yeni yılda borsada artış bekliyor
Yeni yıla girerken gözler yatırım araçlarına çevrildi. 2023’te BIST 100 endeksindeki hisselerden 32’sinin ana parası eridi. Ancak bu gidiş, yeni yılda tersine dönecek gibi görünüyor. Aracı kurumlar, BIST 100 endeksinde önemli artış bekliyor…
BIST 100 Endeksi’ndeki 100 hissenin sadece 28’i enflasyonun üzerinde getiri sağlarken 32’si yatırımcısının anaparasını eritti. Aracı kurumlar yeni yılda endekste yüzde 35-40 civarı artış bekliyor. Mevduat faizleri de yılın ilk yarısında yüksek seyrini koruyacak gibi. Dolarda ise enflasyonun altında bir artış olacağı görüşü hakim.
2023 yılını geride bıraktık. Yeni yıla herkes yeni umutlarla başlıyor. En başta savaşların olmadığı, sağlıklı, huzurlu bir yıl olmasını diliyorum. Geçen yıl yatırımcılar için oldukça hareketli bir yıl olarak tarihe geçti. Yılın ilk yarısı ile ikinci yarısı birbirinden tamamen farklı geçti. Mayıs ayındaki seçimlere kadar olan süreçte bambaşka bir ortam seçimlerden sonra ise bambaşka bir ortama şahitlik ettik. İlk yarı ‘eski dönem’ ekonomi politikaların etkisi hissedildi. Yüksek enflasyon ortamında düşük faiz politikası yatırımcıların tercihlerini şekillendirirken seçim sonrası dönemde alınan kararlar yeni bir yol haritası çizdi.
Kayıplar yüzde 50'leri buldu
Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına başlayıp sadeleşme adımlarını bir bir hayata geçirmesi özellikle hisse senedi cephesinde coşkuyla karşılandı. Ancak bu coşku ekim ayından sonra yerini endişeye bıraktı. Endeks 3 Ekim’deki tarihi zirvesi olan 8 bin 562 puandan aşağıya doğru salınmaya başladı ve yılın son günlerinde 7 bin 200 puan sınırına indi. BIST 100 Endeksi zirvesinde yüzde 16’ya yakın bir geri çekilme yaşansa da hisselerin zirvelerinden yaşadıkları kayıplar yüzde 50’leri buldu. Bu boyutta yaşanan kayıplar çok sayıda yatırımcıyı umutsuzluğa itti. Çünkü yüzde 50 yaşanan kaybın telafisi için iki kat bir performansa ihtiyaç var.