Aracı kurumlardan bugün borsa için olumlu raporlar geldi

Aralıksız 7 gündür düşen Borsa İstanbul için Fed faiz indiriminin 25 baz puanlık indirimi kesine yakın bir hal aldığı olumlu beklenti başladı.

İBRAHİM AÇAR

Aracı kurumlar bugünkü analizlerinde iyimser bir hava çizdi. Ünlü&Co. yayımladığı günlük raporda şöyle yazdı:

“Geçen haftaki karışık istihdam rakamlarının ardından gözlerin çevrildiği ABD TÜFE rakamı Ağustos ayında beklentilere paralel olarak aylık bazda %0,2, yıllık bazda %2,5 oranında artış gösterdi. Çekirdek TÜFE’deki artış ise yıllık bazda %3,2’de kaldı. Ancak çekirdek göstergedeki aylık %0,3 oranındaki yükseliş gerek beklentileri gerekse önceki ay gerçekleşen artışı geride bırakarak soru işaretleri yarattı.

Bunun bir yansıması olarak veriler sonrasında kısa vadeli faizler yönünü yukarı çevirirken varlık fiyatlarında dalgalanmaların arttığını gördük. Baskının çabuk atlatılması ile ABD piyasaları pozitif kapanışlar yaparken küresel risk iştahı da artıyor. Genel hatlarıyla bakarsak Fed’in gelecek haftaki toplantısında faiz oranlarında 25 baz puanlık indirim yapacağı tahmin edilirken enflasyon verileri bu tabloyu anlamlı şekilde değiştirecek boyutta görünmüyor. Ancak çekirdek enflasyonun eğilimi doğal olarak sonraki adımlara dair belirsizlik yaratırken yatırımcı algısı sıklıkla değişebiliyor.

Dolayısıyla piyasalar bir süre daha durum değerlendirmesi yapabileceği için zaman zaman volatil bir seyir görebiliriz. Bugün ise ECB toplantısına odaklanılacak. Bankanın faiz oranlarında 25 baz puanlık indirim yapmasına kesin gözüyle bakılırken yatırımcılar sonraki aylarda atılabilecek adımlara dair ipuçları edinmeye çalışacak.

Borsa İstanbul: Arka arkaya 6 gün eksi bölgede kapanış yapan BIST-100 endeksi zayıf performansını dün de devam ettirerek bu seriyi 7 güne çıkardı. Teknik açıdan 9700 puanın altını riskli bulduğumuza ve bu noktanın altında kalındıkça 9550 puanı ilk destek olarak
izleyeceğimize dikkat çekmiştik. Dünkü satışların özellikle günün son bölümünde artması ise kapanışın bu noktanın da altında yapılmasına neden oldu. Mevcut durumda en önemli teknik seviye 200 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği 9400 civarı. Mayıs 2023’ten bu yana üzerinde seyredilen bu ortalamanın altına inilmesi durumunda endeksteki teknik zayıflığın daha da artabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Küresel risk iştahının yurt içi piyasaların kapanışının ardından daha iyimser bir çerçevede hareket etmesi ise
destekleyici bir resim çiziyor.

TL: ABD enflasyon rakamının ardından özellikle kısa vadeli tahvil faizlerinde oluşan yukarı yönlü hareketlilik dolarda volatiliteyi küresel ölçekte yüksek tutarken USD/TL kurunun 34 seviyesinden çok fazla uzaklaşmadan hareket ettiğini gördük. TL açısından en önemli konu başlıklarından birinin cari işlemler dengesinin seyri olduğunu düşünürsek bugün açıklanacak Temmuz ayı verisi yakından takip edilecektir. Genel piyasa beklentisi önceki ay 0,4 milyar dolar fazla veren cari dengenin Temmuz’da ise 0,6 milyar dolar fazla vereceğine işaret ediyor. Geçen yılın aynı ayında 5.3 milyar dolar açık verildiğini düşünürsek beklentilerin gerçekleşmesi durumunda son 12 aylık açık 19 milyar doların altına inecek.”

OLUMLU HAVA İLE POZİTİF AÇILIŞ BEKLENİYOR

Philip Capital: Bu sabah yurtdışından olumlu bir hava devralıyor ve BİST açılışını pozitif bekliyoruz. Dünkü kapanışımıza göre global vadeliler, ABD’de %2.5, Avrupa’da %1 ve Japonya’da %3 civarında yukarıda işlem görüyor.

Her ne kadar kısmi bir yapışkanlıkla da olsa enflasyon verisi ABD’de bir resesyona işaret etmiyor olması yumuşak iniş senaryosunu destekliyor. Piyasanın görüş alanının biraz daha genişlediği ve haftaya FED’den 25 baz puan faiz indiriminin olasılığının oldukça yükseldiği söylenebilir. Bugün ECB’den de 25 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Aynı zamanda ABD’de ÜFE verilerinin açıklanacağını da hatırlatmak isteriz.

Asya piyasalarında bu sabah öne çıkan sektörler IT / Yazılım olurken, geride kalan sektör ise, ABD enflasyon verisi sonrası fiyat yükselmiş olsa da, Altın olarak söylenebilir.”

Aracı kurumlardan bugün borsa için olumlu raporlar geldi ile ilgili etiketler