Arap basını: Türk SİHA'ları dünyada savaşları yeniden şekillendiriyor!

Arap basınının önemli organlarından The New Arab'da yayımlanan ve Kuzey Irak, Erbil merkezli gazetecilik yapan Paul Iddon tarafından kaleme alınan bir makalede, Bayraktar TB2'lerin tüm dünyadaki savaşları yeniden şekillendirdiği ifade edildi, 'TB-2'ler dünyanın üç kıtasındaki orduların cephaneliğine girdiği için artık savaşların sonuçlarına etkisi olması kaçınılmaz.' dendi.

İşte Arap basınından The New Arab'da yayımlanan ve Kuzey Irak merkezli gazetecilik yapan Paul Iddon'ın kaleme aldığı makalenin çevirisi:

 

Türkiye, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Asya'da bir düzineden fazla ülkeye sattı. Hızla her yerde bulunur hale gelen bu sistemler, aynı zamanda giderek artan sayıda küresel çatışmalarda da kullanılmakta.

TB2'LER SURİYE KARA KUVVETLERİNİ HARAP ETTİ

2020'deki şiddetli çatışmalarda Türkiye, Bayraktar TB2 SİHA'larını iyileştirmek ve dünya çapında onlara ilgi çekmek için çok şey yaptı. Geçen yıl Türkiye'nin Şubat-Mart Bahar Kalkanı Harekatı'nda Türk TB2'leri kuzeybatıdaki İdlib ilinde Suriye kara kuvvetlerini harap etti.

LİBYA'DA BELİRLEYİCİ ROL OYNADI

Ardından yaz aylarında, Libya'da konuşlandırılan Türk TB2'leri, Türkiye'nin müttefiki Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (GNA) desteklemek için Libya Ulusal Ordusu (LNA) güçlerini püskürterek o ülkenin de iç savaşında belirleyici bir rol oynadı.

AZERBAYCAN'DA ERMENİSTAN'I PERİŞAN ETTİ: ÇOCUK KİTABI OLDU

Sonbaharda, Azerbaycan TB2'leri Dağlık Karabağ ihtilafında Ermeni zırhlı araçlarını perişan etti. Bu insansız hava araçları daha sonra o yılın Aralık ayında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de zaferle geçit töreni yaptı. O savaşa kadar Türk SİHA'larını hiç duymamış olan Azerbaycanlı bir kadın, silahları ve onları yapan mühendis Selçuk Bayraktar'ı öven bir çocuk kitabı bile yazdı.

Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Kafkasya'daki bu zafer dizisinin ardından TB2'ye olan ilgi hızla arttı. Türkiye artık platformun savaşta kanıtlanmış olmasını ekabetçi fiyatlar için kullanabilir.

Bir TB2 SİHA'sının tahmini 1-2 milyon dolar maliyeti, Birleşik Krallık ve ABD yapımı Protector SİHA'ları için istenen birim başına 20 milyon dolardan çok uzak.

TB2, TEKNİK YETERLİLİKLERİ SATIN ALINABİLİRLİKLE BİRLEŞTİRİYOR

Bu düşük maliyet aynı zamanda savaşta belli bir düzeyde yıpranmayı da kabul edilebilir kılıyor. İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace'ın kısa ve öz bir şekilde belirttiği gibi: "TB2 ve beraberindeki mühimmat, teknik yetenekleri satın alınabilirlikle birleştirir, bu da komutanlarının düşmana gerçek zorluklar sunarken bir miktar yıpranmayı tolere edebileceği anlamına gelir."

NATO ÜYESİ POLONYA DA ALDI

Bu yılın Mayıs ayında, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, Varşova'nın 24 adet insansız hava aracı satın alacağını ve onları tanksavar füzelerle donatacağını duyurdu. Drone'ların "savaşlarda kendilerini kanıtladıklarını" söyledi.

Polonya da NATO üyesi olduğu için bu satış Türkiye'nin silah endüstrisi için önemliydi. Letonya Savunma Bakanı'nın Türkiye'de pilotsuz uçakların yapıldığı tesisleri ziyaret etmesinin ardından, bir diğer NATO üyesi Letonya'nın da sistemle ilgilendiği söyleniyor.

UKRAYNA'DA SATIŞIN ÖTESİNE GEÇİLDİ: TB2 ÜRETMEK İÇİN FABRİKA AÇILDI

Türkiye 2019'da Ukrayn'ya TB2'lerini sattı. Kyev'in 2022'de başka bir parti satın almayı planladığı için platforma olan ilgisi artıyor.

Eylül ayında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Kiev'in Türk üreticisi Baykar ile işbirliği içinde TB2'ler üretecek bir fabrika kurmayı planladığını söyledi.

Ukrayna, 26 Ekim'de doğu Donbas bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı bir TB2 insansız hava aracı kullanmıştı. TB2, güdümlü mühimmatlarından birini kullanarak bir topçu birimini hedef aldı ve imha etti.

Türkiye, bu saldırıdan sorumlu olmadığı konusunda ısrarcı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olaydan kısa bir süre sonra Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile görüşmesinin ardından gazetecilere verdiği demeçte, "Bir devlet bizden bunları alıyorsa, o artık bir Türk ürünü değildir" dedi. Belki Türkiye üretmiştir ama Ukrayna'ya aittir. "Bunun için Türkiye suçlanamaz"

FAS DA SİHA SATIN ALIYOR

Kuzey Afrika'da Fas'ın Mayıs ayında 13 TB2 sipariş ettiği ve ilk partisini Eylül ayında aldığı bildirildi, ancak ne Ankara ne de Rabat bunu doğrulamadı. Fas'ın bu insansız hava araçlarını Batı Sahra ihtilafında kullanabileceğine dair bazı korkular var.

CEZAYİR DE EKSİK KALMADI

Kasım ayının başlarında, Cezayir, Fas'ı çöldeki bir otoyoldaki grevde üç Cezayirli kamyon şoförünü öldürmekle suçlayınca spekülasyonlar arttı.

Cezayir cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, "Batı Sahra'daki Fas işgal güçlerinin bu korkak suikastı sofistike bir silahla gerçekleştirdiğini gösteren birkaç faktör var" dedi.

AFP'nin bu olayla ilgili haberine göre, Cezayir hangi silahların kullanıldığını belirtmezken, "Özel askeri haber sitesi Far-Maroc'a göre Fas, Türk yapımı Bayraktar savaş uçaklarını teslim aldı."

DÜNYA'NIN 3 KITASINDAKİ ORDULARIN CEPHANELİĞİNDE: TB2

Bayraktar TB2 SİHA'larının üç kıtadaki orduların cephaneliğinde yer aldığına veya yakında yer alacağına göre, bunların dünyada devam eden ve gelecekteki çatışmalarda önemli sayıda kullanılması ve bu savaşların nasıl sonuçlanacağı üzerinde etkileri olması kaçınılmazdır. 

 

 

Kaynak: The New Arab

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

 

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.