Arap Ligi'nden Türkiye'ye hançer
Mısır'ın çağrısı ile toplanan Arap Ligi Dışişleri Bakanları zirvesinde, Libya'nın toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı ve yabancı müdahalelere karşı çıkıldı. Libya, Tunus, Katar ve Somali, toplantıda alınan kararın bazı maddelerine itiraz etti.
Arap Ligi Dışişleri Bakanları zirvesi, Mısır'ın çağrısıyla "Libya krizi ve Etiyopya'nın inşa ettiği Hedasi Barajı" konularını görüşmek üzere toplandı.
Toplantıda Libya'nın toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı ve yabancı müdahalelere karşı çıkıldı. Milis ve paralı askerlerin ülkeyi terk etmesi ve ateşkesin uygulanabilir kılınması, askeri çözümlerin reddedilmesi kararlaştırıldı.
Türkiye'nin adı bildiride hiç geçmedi, ancak 7.madde'deki "tüm yabancı güçlerin Libya topraklarından ayrılması" ile Türk askeri danışmanlar kast edildi.
Libya, Tunus, Katar ve Somali, Arap Birliği'nin aldığı 8523 sayılı kararın 7'inci maddesinin ikinci kısmı ile 8 ve 11'inci maddelerine çekince koydu.
Libya'nın çekince beyanında, "Ara buluculuk rolü oynamak isteyenlerin, tüm taraflara eşit mesafede durması gerekir. Meşru hükümetle yapılan (Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma) yazılı bir anlaşma gereği çağrılan ve ülkedeki varlığı meşru olan güçlerle, kendisini gayrimeşru olarak çatışmanın içine dahil eden güçler birbirinden ayrı tutulmalıdır" ifadesi yer aldı.
Libya ayrıca, 7'inci maddenin "Libya topraklarındaki ve kara sularındaki tüm yabancı güçlerin çekilmesini" öngören ikinci kısmına da çekince koydu.
Tunus 8'inci madde ile 7'inci maddenin ikinci kısmına, Somali ise bu maddelerin yanı sıra "BM ve uluslararası camianın tüm dış güçleri, paralı askerleri Libya topraklarından çıkarmaya zorlamasını, ülkedeki askeri ve emniyet kurumlarının birleşmesi için çalışmayı ve milis güçlerin silahlarını bırakmasını" öngören 11'inci maddeye çekince koydu.
Katar ise Mısır ile Libya arasında ihtilaf konusu olan 8'inci ve 11'inci maddelerin incelenmek üzere Arap Birliği'ne taşınmasını istedi, bunun kabul edilmemesi durumunda ise 7'inci ve 8'inci maddelere çekince koyacağını bildirdi.
AA