ARKASINDA İSRAİL Mİ VAR?
SuperHaber programcısı - Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, Beyrut’ta meydana gelen büyük patlamayla ilgili akıllara takılan soruları SuperHaber YouTube kanalında yanıtladı…
Lübnan'ın başkenti Beyrut dün akşam saatlerinde şiddetli patlamalarla adeta sarsıldı... Beyrut'taki liman bölgesinde bulunan bir depodaki 2.750 tonluk amonyum nitrat infilak ederken ortaya çıkan görüntüler tüm dünyayı dehşete düşürdü.
Sabah saatlerinde yapılan açıklamada ölü sayısının 100’ün üzerinde olduğu, yaralıların ise 4 bini geçtiği belirtildi. Patlamanın bir kaza mı yoksa saldırı mı olduğu yönündeki sorular akılları karıştırırken İsrail yaptığı açıklamayla patlamayla bir ilgilerinin olmadığını duyurdu.
Patlamayla ilgili görüşlerini SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’a açıklayan Mete Yarar, "Birincisi Hizbullah böyle bir saldırının olmadığını söyledi, İsrail ve Lübnan da böyle bir saldırının olmadığını söyledi. Şu andaki ilk veriler ve söylenilenlere baktığımızda taraflar eğer böyle bir saldırı yok diyorsa bizim de söylenilenlere inanmamız gerekiyor. Ekstra bir bilgi sahibi değiliz. Buna benzer bir örnek 2011 yılında Güney Kıbrıs Rum yönetiminde olmuştu. Onların deniz üssünün olduğu bir limanda 3 yıl önce konteyner içerisinde ele geçirilen mühimmatların patlaması sonucu çok büyük bir patlama meydana gelmişti. Bunun kadar büyük bir patlama değildi ama o patlamada limana ve çevresine ne kadar büyük bir hasar verdiğini hatırlarsınız. Buna benzer olaylar oluyor ve o zaman Güney Kıbrıs Rum yönetimi bu patlayıcıların oradan çıkartılmasıyla ilgili onlarca defa yazı yazıldığını ancak bununla ilgili bir işlem yapılmadığı için bunun meydana geldiğini söylemişti. Kaza dediğiniz olay, bir ihmaller zinciriyle oluşmuşsa buna yine kaza diyebilir miyiz? Bizi bu görüntülere götüren, hatırlatan çok üzücü görüntülerdi bunlar. Levent’te bir bankın önünde patlayan bombayı hatırlarsın. Bir aracın içerisine amonyum nitratı mazotla sıkıştırarak bir patlama meydana gelmişti. Yerde açılan çukurun büyüklüğünü, bankanın ön yüzündeki çökmeleri ve diğer faktörleri hatırlarsın. Burada kullanılan patlayıcının o zamanki büyüklüğü, söylenilen rakamlar değişebilir ama 150-200 kilogramlık bir patlayıcıdan bahsediyoruz. 2750 tonu kilograma çevirirsek 2 milyon 750 bin kilogram yapar. Burada başka bir faktör var, bunu karıştırmamak lazım. Bu iş bomba imha uzmanlarının işi ama aldığımız eğitim anlamında şunu söyleyebilirim; amonyum nitratı bu şekilde tek başına patlatmanız mümkün değildir. Kendi kendine büyük bir patlamayı meydana getiremez, onu tetikleyecek başka büyük bir patlamaya ihtiyacı var. Böyle büyük patlayıcıları harekete geçirebilmek için, daha doğrusu patlama özelliği olan bu tip malzemeyi harekete geçirmek için ciddi bir patlayıcıya ihtiyaç var. Onun yemlemesinin yapılması lazım, o olmadan bunları patlatamazsınız. Zaten dikkat ediyorsanız, patlamadan önce ufak tefek bir mühimmat patlamasına benzeyen ya da onu daha tetikleyecek başka bir patlamanın olduğunu görüyorsunuz. Havai fişek görüntüsü gibi algılanıyor ancak onlar muhtemelen mühimmatlar. Önce mühimmatlar patlamış, mühimmatların içerisinde bulunan başka patlayıcılar belki bir top mühimmatı patlamış ve arkasından bu üçüncü dediğimiz piyasada farklı isimlerle bilinebilir, büyük miktarda patlayıcıyı ya da malzemeyi tetiklemiş. Yoksa onun tek başına patlama özelliği olan bir malzeme değil. Bunu bomba imha uzmanları ve bu konudaki teknik personel açıklayacaktır. O silsileyi hep birlikte göreceğiz." ifadelerini kullandı.
Mete Yarar’ın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz…