Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Karaman, çocukların meraklı oldukları için her yere dokunup, ellerini gözlerine götürdükleri için arpacık riskine daha fazla yakalandığını söyledi.
Çocuklarda tekrarlayan arpacığa dikkat! Altta yatan tetikleyici bir hastalık olabilir
Arpacık tedavisinde geç kalınmaması gerektiğinin uyarısında bulunan Doç. Dr. Sevil Karaman, arpacığın çocuklarda daha çok ortaya çıkabildiğini belirtti. İşte uzmanında çocuklarda arpacık sorununa ilişkin açıklamalar ve belirtileri…
Çocuklardaki arpacağın tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini aktaran Doç. Dr. Sevil Karaman, “Gözdeki arpacağı ovuşturmak ve sıkmak enfeksiyonu yayar” uyasında bulundu.
ÇOCUKLARDA SIK YAŞANILAN ARPACIK SORUNUNA DİKKAT EDİLMELİ
“Çocuğunuzun arpacık sorununu sıkça yaşıyorsa tetikleyici hastalığın varlığı mutlaka araştırılmalı” diyen Doç. Dr. Karaman, çocuklarda (Hordeolum) arpacık oluşumu ve tedavi yöntemlerini anlattı:
Halk arasında arpacık olarak bilinen it dirseği, gözyaşı yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu meydana gelir. Arpacık, göz kapağındaki yağ üreten yağ veya ter bezlerinde oluşan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Enfeksiyona genellikle Staphylococcus aureus adı verilen bakteriler neden olur. Çocuklar meraklı oldukları için her yere dokunurlar, her şeyi ellerler. Sonra da ellerini gözlerine götürürler. Enfeksiyona daha çok maruz kalırlar.
ARPACIĞIN BELİRTİLERİ
Doç. Dr. Karaman, arpacığın en sık görülen belirtilerini de şöyle sıraladı;
Göz kapağı şişmesi, göz kapağının kenarında kızarıklık, etkilenen bölge üzerinde ağrı ve hassasiyet arpacıkta sık görülen belirtilerindendir.