Artık sadece o 'deri mont' giyebilir: Kuzey Kore'den yepyeni bir yasak
Daha geçtiğimiz gün bir grup üniversite öğrencisinin 'Squid Game izledikleri' gerekçesiyle idam, müebbet hapis ve iş kamplarına gönderilme gibi cezalara mahkum edilmesiyle gündeme gelen Kuzey Kore, bu kez de başka bir tuhaflık ile dünyanın gözlerini üzerine çevirdi. Ülkenin lideri Kim Jong Un'un kıyafet tercihlerine 'saygısızlık' olması gerekçesiyle, vatandaşların, özellikle deri trençkot olmak üzere deri mont çeşitlerini giymelerinin yasaklandığı bildirildi.
Dış dünyaya kapalı yapısıyla dikkat çeken Kuzey Kore’de, günlük yaşamdaki giyime yönelik yeni bir yasağın yürürlüğe girdiği belirtildi.
'VATANDAŞLAR ONU TAKLİT ETMEMELİ'
Demokrasi Projesi'nin bir kolu olarak ABD tarafından finanse edilen haber sitesi Radio Free Asia (RFA), Kuzey Kore kaynaklarına atıfta bulunarak, ülke lideri Kim Jong Un’un kıyafet tercihlerini taklit gerekçesiyle vatandaşların deri mont giymelerinin yasaklandığını belirtti.
Kuzey Kore diktatörü Kim Jong Un'un kameralara yansıyan birçok görüntüsünde deri mont ve trençkotlar giydiği bilindiği üzere, bu ürünler kendisinin favorisi. Bu tarz deri montların giyiminin vatandaşlar tarafından giyilmesinin yasaklandığı aktarılan haberde, Kuzey Kore’deki deri mont piyasasına da vurgu yapıldı.
VATANDAŞIN 20 AYLIK MAAŞI İLE BİR DERİ MONT ALINABİLİYOR
Ortalama bir Kuzey Koreli'nin, deri monta sahip olması için tüm maaşını biriktirerek 20 ay aralıksız çalışması gerekiyor.Ülkede çok lüks bir giyim ürünü olarak görülen deri ceketlerin fiyatlarının suni deride 80 bin won, gerçek deride ise 170 bin civarında seyrettiği, ülkede ortalama maaşın ise yaklaşık 4 bin won olduğu aktarılan detaylar arasında.
DERİ MONT ARTIK KUZEY KORE'DE BİR GÜÇ SEMBOLÜ
Yerel bir kaynağa atıfta bulunan haberde, "Bu yılın Ocak ayındaki 8. Parti Kongresi'ndeki askeri geçit töreni sırasında, En Yüksek Onur [Kim Jong Un] ve tüm üst düzey yetkililerin de deri ceket giydiği görüldü" dedi.
Kaynağa göre, diğer deri giyen yetkililer arasında Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong ve diğer birkaç üst yönetimdeki kadın vardı.
Kaynak, Eylül ayında deri mont ve paltoların "güç sembolü" olarak kabul edilmesinden dolayı, özel giyim tüccarlarının ticaret şirketi yetkililerinden sentetik deri ithal etmelerini istediğini söyledi.