Koronavirüs aşısı üreten özel şirketler aşı formülleri teknolojileri için patent aldı. Bu durum da yoksul ülkelerin aşıya erişememesine neden oldu.
Aşı patenti krizi büyüyor! BioNTech kurucu ortağı Özlem Türeci: Kaosa neden olur!
Çin'in Wuhan kentinde başlayıp 2019 Aralık ayından itibaren tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ederken aşı patentlerinin kaldırılıp kaldırılmaması gündemde. Yoksul ülkelerin aşıya erişimlerinin olmadığı için aşı patentlerinin kaldırılmasını gerektiğini düşünenlere BioNTech kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci'den uyarı geldi. Türeci patentlerin kaldırılmasının kaosa neden olacağını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü de bu durumu gerekçe göstererek, aşı milliyetçiliği ve eşitsizliği konusunda sık sık uyarıda bulunuyor ve aşıların fikri mülkiyetinden vazgeçilmesini, patentlerin kaldırılmasını talep ediyor.
'PATENTLER KALDIRILMASI KAOSA NEDEN OLUR'
Fakat CNN International’a röportaj veren BioNTech kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci, aşıların üretim kapasitesinin patentler değil, sürecin karmaşıklığıyla alakalı olduğunu, bu yüzden patentleri kaldırmanın dünya çapında aşıya erişimi kolaylaştırmayacağını aksine üretimde kaosa sebep olabileceği için “kötü bir fikir olduğunu” iddia etti.
YASAL, İDARİ ÇÖZÜMLER DAHA ÖNEMLİ
BioNTech aşısının üretiminin en az 5 bin adımlık bir süreç olduğunu kaydeden Türeci, “Dolayısıyla patentlerin askıya alınması aşıya erişim konusunu çözmeyecek. Üreticiler açısından yasal, idari çözümlerin daha önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.