Aşı sayesinde Asya'nın en zengini oldu

Koronavirüs salgınının zenginliğine zenginlik kattığı isimlerden biri de Çinli iş insanı Zhong Shanshan. Çin'in en büyük içecek şirketi olan Nongfu Spring ve ilaç devi "Wantai "nin sahibi olan Zhong Shanshan, Asya’nın en zengin insanı oldu. Bu yıl serveti 7 milyar dolar artan Shanshan, Alibaba’nın kurucu Jack Ma ve Hindistanlı petrokimya imparatoru Mukesh Ambani’yi geçti. Bloomberg Milyarderler İndeksi’ne göre 77,8 milyar dolar serveti ile dünya genelinde de 11. sıraya yükseldi.

Sahip olduğu aşı ve şişelenmiş su şirketi sayesinde serveti bu yıl 7 milyar dolar artan Zhong Shanshan, petro-kimya imparatoru Mukesh Ambani ve Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'yı geride bırakarak Asya’nın en zengin insanı ünvanını ele geçirdi. 

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre 77,8 milyar dolar değerinde serveti bulunan "yalnız kurt" lakaplı iş insanının diğer faaliyet gösterdiği sektörler arasında, gazetecilik, mantar yetiştiriciliği ve sağlık hizmetlerini de bulunuyor.

AŞI ŞİRKETİNİNİ HİSSELERİ YÜZDE 2 BİNDEN FAZLA YÜKSELDİ

Bununla birlikte Zhong, Nisan ayında aşı üreticisi Beijing Wantai Biological'ı halka arz etti ve Çin borsasındaki hisseleri büyük oranda yükseldi. Ardından, Kovid-19 aşısı geliştiren kurumlardan biri olan şirketin hisseleri yüzde 2 binden fazla artış gösterdi.

Aşı şirketinden üç ay sonra şişelenmiş su şirketi olan Nongfu Spring’i de halka arz eden Zhong, şirketin hisselerinin yüzde 155’ten fazla yükselmesini sağladı.Bu durum ise onun daha önce Çin ve Asya'nın en zengin kişisi olan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma'nın önüne geçmesini sağladı.

Aşı sayesinde Asya'nın en zengini oldu
Alibaba'nın kurucusu Jack Ma ve petrokimya imparatoru Mukesh Ambani.

 

BLOOMBERG: TARİHİN EN HIZLI SERVET ARTIŞLARINDAN BİRİ

Bloomberg, bu çarpıcı yükselişin tarihteki en hızlı servet artışlarından biri olduğunu ve Zhong'u Asya'da birinciliğe yükselttiğini vurguladı.

Bu yılın başlarında Facebook, Ambani'nin sahibi olduğu indirimli Hintli mobil internet şirketi Reliance Jio'ya 5,7 milyar dolar yatırım yapmıştı. Hintli milyarder sahip olduğu Reliance Industries'i bir teknoloji ve e-ticaret devine dönüştürmek için anlaşmalar gerçekleştirirken servetinin 18,3 milyar dolardan 76,9 milyar dolara yükseltti, ancak bu bile Zhong’u yakalamasına yetmedi.

ABD İLE GERGİNLİK ÇİNLİ TEKNOLOJİ DEVLERİNİ ETKİLEDİ

Jack Ma ise Alibaba’nın Çinli düzenleyiciler tarafından artan incelemesiyle karşı karşıya kalmasıyla, servetin 61, 7 milyar dolardan 51, 2 milyar dolara düşmesi sonucunu yaşadı. Alibaba, tekelci davranış iddiaları üzerine soruşturulurken, bağlı kuruluşu Ant Group'un hisseleri de borsa da kasım ayında bloke edildi.

Bu arada, Çin'in yeni milyarderlerinin çoğu teknoloji endüstrisinden geliyor. Ancak Çin ile ABD arasında Huawei, TikTok ve WeChat nedeniyle artan gerginlikler, bu yıl Çin teknoloji hisselerinin değerlerinin düşmesine neden oldu.

PANDEMİ EN ZENGİNLERİN SERVETİNİ 10,2 TRİLYON DOLAR ARTIRDI

Öte yandan, Amazon kurucusu Jeff Bezos da dahil olmak üzere dünyanın en zengin çoğunluğu Covid-19 pandemisi esnasında servetlerine servet kattı. Dünyanın en büyük yatırım bankaları arasında yer alan UBS'in Ekim ayında yayımladığı rapora göre, koronavirüs pandemisi yüzünden milyonlarca insanın işsiz kaldığı dönemde milyarderlerin serveti 10,2 trilyon dolar artış gösterdi.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.