25 Haziran’da devreye giren yeni askerlik sistemine göre yükümlülerin tamamı eğitim durumu gözetilmeden 6 ay askerlik yapıyor. Bedelli askerlik uygulamasının da devamlı hale getirildiği sistemde meslek yüksek okulu mezunları için oluşturulan ‘yedek astsubaylık’ uygulaması yoğun ilgi görüyor. Yeni sistemle kısa sürede 9 bine yakın genç, yedek astsubay olabilmek için başvuruda bulundu.
Askerliğini uzatan ne kadar maaş alacak?
Yedek astsubaylık, yedek subaylık yeni askerlik sistemiyle birlikte artık daha kolay. Askerde kalmak isteyenler için ise birçok avantaj sunuluyor. Kısa sürede 9 bine yakın kişi askerde kalmak için başvuruda bulundu. Peki askerliğini uzatanlara ne gibi haklar sağlanıyor? İşte detaylar...
Yeni sistem kapsamında asker adayları ilk olarak e-Devlet kanalıyla veya askerlik şubesine müracaat ederek yoklama işlemlerini tamamladıktan sonra bedelli uygulamasından yararlanmak isteyip istemediklerine karar veriyor. Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler, ödemelerini yapmalarının ardından celp tercihlerini belirliyor.
Yeni askerlik sistemindeki uygulamalara yönelik başvuru işlemleri e-Devlet ve askerlik şubelerinden sürüyor. Yedek subay ve yedek astsubaylık hakkına sahip olanlardan 2019’da silah altına alınmak isteyip yoklaması olmayanlar, temmuz ayı içinde yoklamalarını yaptırıp bedelli askerlik, yedek subay, yedek astsubay ve erbaş/er tercihlerini yaptı. Yükümlülerin hak kaybının önlenmesi için de müracaat süresi 20 Ağustos’a kadar uzatıldı.
2019’da sevke tabi olup yoklaması bulunanlar ise 16 Temmuz-31 Ağustos 2019 tarihleri arasında e-Devlet üzerinden veya askerlik şubesinden bedelli askerlik, yedek subay, yedek astsubay ve erbaş/er tercihlerini yapacak. İki veya üç yıllık meslek yüksek okulu mezunu yoklama kaçaklarından yedek astsubay olmak isteyenlerden seçilmeyen yükümlüler, askerlik hizmetini erbaş/er olarak yerine getirecek.