ASMR nedir? Serenay Sarıkaya beyinsel orgazm mı yaşatıyor? ASMR'li reklam pazarlaması nasıl yapılır?
ASMR nedir? Serenay Sarıkaya'nın bir markanın reklam filmi sosyal medyada gündem oldu. ASMR pazarlama tekniği kullanarak çekilen reklam filminde Sarıkaya, markaya ait bazı kelimeleri fısıldayarak karmaşık duygulara sesleniyor. Youtube'da 5 milyondan fazla asmr'li video bulunuyor. Autonomous sensory meridian response denilen tekniğin türkçe karşılığı Otonom duyusal meridyen tepki. Peki Serenay Sarıkaya beyinsel orgazm mı yaşatıyor? Merak edilen detaylar haberimizde...
ASMR nedir? Ünlü model Serenay Sarıkaya'nın bir şampuan reklam filminde seslendirme yapması sonrası gündeme gelen pazarlama tekniği ASMR, sosyal medyada gün boyu konuşuldu. Türkçe karşılığının anlamı en basit ifade ile “iç gıdıklanması” ya da “beyinsel orgazm” olarak tanımlanabilen ASMR, beynin duyduğu bazı seslerin veya gördüğü bazı görsellerin beyinde uyandırdığı hislerdir. Youtube'da milyonlarca örneği bulunan ve son zamanların en çok kullanılan pazarlama tekniği ASMR, Autonomous sensory meridian response ya da Türkçe karşılığı ile Otonom duyusal meridyen tepki hakkında neler biliyoruz? Sereney Sarıkaya bize beyinsel orgazm mı yaşatıyor? İşte detaylar...
ASMR NEDİR?
Türkçe karşılığının anlamı en basit ifade ile “iç gıdıklanması” ya da “beyinsel orgazm” olarak tanımlanabilen ASMR, beynin duyduğu bazı seslerin veya gördüğü bazı görsellerin beyinde uyandırdığı hislerdir. Bu paket açılma sesi gibi basit sesler olabileceği gibi, belirli kelimelerin fısıldanmasıyla oluşan karmaşık sesler de olabiliyor. Konsept bu kadar geniş olunca da insanlar bunu farklı şekillerde pazarlayabiliyorlar.
SERENAY SARIKAYA BEYİNSEL ORGAZM MI YAŞATIYOR?
Bir şampuan markasının reklam filminde ASMR tekniği kullanıldı ve bu seslendirme ise Serenay Sarıkaya'ya ait. Tüketicilere beyinsel orgazm ya da iç gıdıklanması yaşatan teknik daha çok konuşulacağa benziyor.
ASMR’ın Doğuşu: YouTube
Bu teknik ile üretilen videoların popülerleşmeye başlama süreci, Maria takma isimli bir Youtube kullanıcısının 2009 yılında açmış olduğu ve yatıştırıcı bulduğu ses içeriklerini kayıt altına alarak bir araya toplayıp paylaşıma sunduğu “Gentle Whispering” (Nazik Fısıldama) adlı kanala dayanııyor. Maria’nın bu videoları kısa zamanda viral olmuş ve 1.6 milyon takipçiye ulaşmıştır.
Söz konusu videolar genellikle kamera karşısına geçen kişinin çeşitli sesler çıkartmasıyla oluşturuluyor. Bu sesleri çıkartan kişilere ASMRtist yani ASMR sanatçısı deniyor. ASMR sanatçıları genellikle fısıldayarak ve yavaş hareketlerde bulunarak bu videoları çekiyorlar.
Fısıldamanın yanı sıra, tırnaklarını nesneler üzerine vurarak ses çıkartma, yumuşak veya sert yüzeylere dokunma, dergi veya kitap sayfalarını çevirme gibi akla gelebilecek türlü nesnenin yüksek kaliteli mikrofonlarla kayıt edilmiş seslerinin yanı sıra dokunsal hislerin de vurgulanmasını sağlayan yine yüksek kaliteli kameralarla kayıt edilmiş yakın plan nesne görsellerinin takip ettiği birçok ASMR video içeriğine rastlanmaktadır.
ASMR’ın Yeni Pazarı: Meditasyon Uygulamaları
Bu kadar takipçisi olan bir akım için mobil uygulama yapılmaması beklenemezdi zaten. Markalar şimdiden ASMR içeriklerini pazara dökmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Bu yarıştan da çok başarılı uygulamalar çıkıyor. Mindwell bu uygulamalardan biri.
Mindwell, aylık 10 dolar karşılığında kullanıcılarına hipnotik monologlar ile kişiselleştirebileceğiniz ses tonları ve çeşitli modlarıyla tam bir meditasyon sunuyor. Başka bir uygulama olan HeadSpace ise tüm bunların yanında kullanıcılarına rehberli solunum egzersizleri ve rahatlama teknikleri sunuyor.
Mindwell ve HeadSpace bu uygulamaların ilki değil elbette. Tingles ilk sunulduğunda ASMR içerikilerinin Twitch’i olması amaçlanmıştı. Silk ASMR, fısıldama sesinden tıklama sesine kadar 300’den fazla rahatlatıcı sesi bünyesinde bulunduruyor. Bu seslerden bazılarını 1 dolar gibi cüzi bir fiyata satın almak mümkün. Bunlar gibi daha pek çok ASMR uygulaması mevcut.
KAYNAK:ONEDİO