Aşure günü bugün mü? Yarın mı? Anlamı nedir?
Muharrem ayı içerisinde idrak edilen ve çok özel anlardan biri olan Aşure günü ne zaman sorusu gündeme geldi. Peki, 2020 Aşure günü ne zaman, hangi gün? Aşure günü bugün mü, yarın mı? Aşure günü anlamı nedir? İşte detaylar…
20 Ağustos tarihinde başlayan Hicri yılbaşı ile birlikte Muharrem ayının da içerisinde bulunmaktayız. Hicri takvimde 10. Muharrem olarak da bilinen Aşure gününde hem yakınlarımıza hem de komşularımıza Aşureler dağıtılır. Peki, 2020 Aşure günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Bugün Aşure günü mü? Aşure günü yarın mı? Detaylar haberimizde…
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Her yıl geleneksel olarak kutlanan Aşure gününde yine evlerimizde tencereler kaynayacak. Muharrem ayının 10. Günü olan Aşure günü 2020 yılında 29 Ağustos Cumartesi günü yani yarın idrak edilecek. 10. gününde aşurelerin yapılacağı Muharrem ayı 28 gün sürecek ve 17 Eylül'de sona erecek. Muharrem ayından sonra 18 Eylül'de Safer ayı başlayacak.
AŞURE GÜNÜ ANLAMI NEDİR?
Aşure/Aşura Arapça’da on anlamına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.
Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim 680) Kerbelâ'da Yezid'in Ordusu tarafından katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır.
Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir.
Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.