Atatürk'ün 1932 yılında yayınladığı 'sokak köpeği' genelgesinde itlaf detayı!

Sokaklardaki başıboş köpekler konusunda en sert ve en acımasız tedbirlerin 1932 yılında Atatürk döneminde alındığı ortaya çıktı. 1932 yılında yayımlanan Resmi Gazete'de başıboş köpekler ile ilgili alınan kararlar arasında köpeklerin topluca itlafı, zehirlenmesi ve zehir bütçesinin belediyelerce karşılanması hatta köpeklerin kurşunlanması maddelerinin yer aldığı görülüyor. Bu maddelerin ise 1980 yılına kadar uygulandığı biliniyor.

Hükümetin sokak köpekleriyle ilgili çalışmalarına bazı çevreler karşı çıkıyor. Sokaklarda terör estiren sahipsiz köpeklerle ilgili çalışılan kanuni düzenlemeye karşı çıkan çevreler Atatürkçülük maskesi kullanırken, Mustafa Kemal Atatürk'ün iktidarında başıboş bütün köpeklerin itlaf edilmesine dair genelge yayınlandığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in başıboş köpek sorununa karşı aldığı önlemler, “Atatürkçülük” maskesiyle günümüzde hükümetin düzenlemesine itiraz eden çevrelere cevap niteliği taşıyor. O dönemki Resmi Gazete'de başıboş köpekler ile ilgili yayımlanan kararlar arasında köpeklerin topluca itlafı, zehirlenmesi ve zehir bütçesinin belediyelerce karşılanması hatta köpeklerin kurşunlanması maddelerinin yer aldığı görülüyor.

''SAHİPSİZ VE MASKESİZ DOLAŞAN KÖPEKLER İTLAF EDİLECEK''

Resmi Gazete’de 13 Haziran 1932 tarihinde yayınlanan genelgeye göre Atatürk hükümetinin, “sahipsiz ve maskesiz dolaşan köpeklerin itlaf edilmesini” kararlaştırdığı görülüyor.

Atatürk'ün 1932 yılında yayınladığı 'sokak köpeği' genelgesinde itlaf detayı!

Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti’nin (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı) yayımladığı “köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler” hakkındaki genelgede (tamim) şu maddeler yer alıyor:

  • Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.

  • Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipsiz köpekler, hiçbir surette başı boş olarak mahalle arlarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmayacaktır. Dolaştırmak isteyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzere ağız ve burnuna maske takmaya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilanı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icap eder.

  • Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek (duyurulacak) ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.

  • Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet köy ihtiyar heyeti vasıtası ile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmeyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.

  • Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir, Bununla beraber zaruret hissedilecek olursa ve makamı vilayetçe lüzum gösterilirse Vekaletimizce sari (bulaşıcı) hastalıklar tahsisatında muavenette bulunulacaktır. Mahallince münasip görülen yerlerde başı boş kopeklerin kurşunla itlafı daha ameli olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takip ve tatbiki eshabının temini ve vilayet dahilinde bu hususta yapılan icraat hakkında Vekalete peyderpey malumat verilmesi ehemmiyetle rica olunur.”

  • Avrupa ülkelerinde başıboş sokak köpekleriyle ilgili alınan tedbirler ise şöyle..

  • Atatürk'ün 1932 yılında yayınladığı 'sokak köpeği' genelgesinde itlaf detayı! - Resim : 2
Atatürk'ün 1932 yılında yayınladığı 'sokak köpeği' genelgesinde itlaf detayı! ile ilgili etiketler Mustafa Kemal Atatürk
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.