ATASE, 20 Nisan 2020'den itibaren Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivlerine devredilen bu koleksiyonların tasnif sürecini tamamlamış ve Atatürk Koleksiyonu dahil olmak üzere 8 farklı koleksiyonu araştırmacılara sundu.
Atatürk'ün devlet sırrı gibi saklanan notları! ATASE paylaştı...
Gizli bir şekilde saklanmış olan Mustafa Kemal Atatürk'ün kişisel notlarının gün yüzüne çıktı,. Milli Savunma Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı (ATASE), Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ait 8 farklı koleksiyonu araştırmacılara açtı. Bu koleksiyon içerisinde, Atatürk'ün daha önce hiç bilinmeyen el yazılarına rastlandığı gibi, aynı zamanda Atatürk'ün Meclis konuşmalarının notları da yer alıyor.
Belgeler arasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1907 yılında aldığı Orta Asya Türk tarihine, Hunlar, Göktürkler ve Uygurlarla ilgili kısa notlar bulunuyor. Ayrıca, Atatürk'ün, Göktürk Yazıtları'ndan Doğu Türklerine, Türklerin yaşam tarzlarından Kafkasya ve Anadolu'ya gelişlerine ve ilk kurulan Türk devletlerine ait bilgileri derlediği görülmektedir. Bu notlarda hem Osmanlıca hem de bazen Latince harfleri kullanılmış.
Tarihçi Prof. Dr. Osman Köse, bu belgelere ilişkin yaptığı açıklamada, Atatürk'ün büyük bir kitap okuyucusu olduğunu, kitapları okurken etrafına notlar aldığını ve kendi el yazısıyla notlar çıkardığını belirtmektedir. Özellikle Orta Asya Türk tarihine dair notların, Atatürk'ün Selçuklu, Osmanlı dönemine kadar geniş bir yelpazede alanı kapsayan bir okuma yaptığını ve önemli bulduğu noktaları not aldığını gösterdiği belirtiliyor. Türk-Çin ilişkileri, Çinlilerle mücadele ve Orta Asya'da Çin'le mücadele dönemlerinde kurulan Türk devletleri üzerine detaylı incelemeler yaptığı ifade ediliyor.
Atatürk'ün Hunlar, Göktürkler, Uygurlar dönemleri hakkında da detaylı notlar tuttuğu görülüyor. Ayrıca, daha geriye giden tarihlerde Avrupa'ya doğru gelen Türklerin hangi tarihlerde, nereye gittikleri ve neler yaptıkları hakkında geniş notlar yer almakta.