Atatürk'ün "manevi kızı" olarak biliniyordu.... Afet İnan, Çankaya'nın "Nikahsız First Lady'si" mi? / VİDEO

TV Net'te yayınlanan Derin Tarih programında "Atatürk'ün Hayatındaki Kadınlar" üzerine büyük tartışma yaratacak iddialar ortaya atıldı. İddialar kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, programlar ilgili soruşturma başlatıldı.

Yavuz Bahadıroğlu, Süleyman Yeşilyurt ve Mustafa Armağan'ın katıldığı programda Çankaya'nın ikinci "Fist Lady'si"nin bugüne kadar Atatürk'ün "manevi kızı" olarak bilinen Afet İnan olduğu öne sürüldü.

Araştırmacı-yazar Süleyman Yeşilyurt, çok konuşulacak bu iddiasına dayanak olarak Afet İnan'ın ailesini gösterdi.

dewdfffwef

Afet İnan'ın ailesinin yoksul ya da yardıma muhtaç bir aile olmadığını vurgulayan Yeşilyurt şöyle konuştu;

"Manevi evlat kimdir? Bu bir Ziraat Müdürü'nün kızı... Bir dönem de milletvekilliği yapmış. Ziraat müdürü ve milletvekilinin kızını manevi evlet olarak almak... Burada elimizi vicdanımıza koyacağız, tarafısız olarak!

'Manevi evlat' diye bir durum olamaz, söz konusu değil! Hiçbir zaman 'manevi evlat' değildir, Çankaya'nın nikahsız 'First Lady'sidir. Öğretmen, genç bir kız 'manevi evlat' olamaz. Yıllarca, kandırıldık, aldatıldık."

Araştırmacı-yazar Süleyman Yeşilyurt'un Atatürk'ün özel hayatı hakkındaki iddiaları bununla da sınırlı kalmadı.

Yeşilyurt aynı zamanda, yine Atatürk'ün "manevi kızı" olarak bilinen Sabiha Gökçen'in de aslında Musafa Kemal'in 'manevi kızı' olmadığını öne sürdü.

dewsIfjwef

MUSTAFA ARMAĞAN DA DESTEK VERDİ

Süleyman Yeşilyurt'un bu iddialarına, programa katılan, tarihçi Mustafa Armağan'dan da destek geldi.

Ailelerin konuşarak, bu konuları anlatması gerektiğini belirten Armağan, "Baskılar yüzünden birçok aile konuşamıyor, kanuni mahsurlar olduğundan... Baskı yüzünden birçok aile konuşamıyor." dedi.

Armağan şöyle konuştu;

"Çankaya Köşkü’ne bir fotoğraf çekimi için gitmiştim. 2012 yılında. Bizi bir profesyonel rehber grup gezdirdi. Üst kata çıktık. İki tane oda var. Bir kütüphane kısmı var, Mustafa Kemal’in yatak odası var, onun yanında Ankara Ovası’na bakan bir başka oda var. Dedim ki, ‘Afet İnan’ nerede kalıyor dedim. Köşkte beraber yatıp kalkıyorlar çünkü. 'Burası Zübeyde Hanım’ın odası' dedi, neyi kast ettiğimi anladı. Dedim ki 'Zübeyde Hanım 1923’te ölmedi mi?' Afet İnan’ın o odada kaldığı işte ortaya çıktı. Niye gizlemeye çalışıyorsunuz? Bunun bir ismi olur"

Mustafa Armağan, kamuoyu tarafından, Atatürk hakkında yaptığı tartışma yaratan açıklamalarıyla tanınıyor.

SAVCILAR GÖREVE ÇAĞRILDI

Bu iddialar sosyal medyada büyük yankı buldu.

Vatandaşlar “Savcılargöreve” başlığıyla yaptıkları paylaşımlarında, iddialar hakkında işlem yapılması için savcıları göreve davet etti.

CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Mesnetsiz açıklamalar ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Atatürk'ü karalamaya çalışan bu şahıslar için SavcılarGöreve” ifadelerini kullandı.

CHP’li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ise paylaşımında “Aymazlığın, hadsizliğin ve edepsizliğin de bir sınırı olmalı... Bu milletin sabrıyla oynamasınlar! SavcılarGöreve” dedi.

Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise yaptığı açıklamada program hakkında RTÜK’e şikayette bulunacağını duyurdu.

/ SuperHaber

ckfjregg

- AFET İNAN KİMDİR?

Afet İnan, 30 Ekim 1908 yılında Selanik'te doğmuştur.

Afet İnan, ilköğrenimini Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde, Ankara ve Biga'da tamamladıktan sonra, Bursa Kız Öğretmen Okulu'nu 1925 yılında bitirmiştir.

İlk görevine 17 yaşındayken, babasının görevi gereği bulundukları İzmir'de Reddi İlhak İlkokulu'nda başlamıştır. Atatürk, Afet İnan'ın ailesinin Makedonya kolunu tanıdığından, kendisinin meslek ve durumu ile ilgilenir.

Afet İnan'ın isteği, öğrenimini sürdürmek ve yabancı dil öğrenmektir. Bunun yerine getirilmesi için Atatürk, Afet İnan'ın babası ve annesi ile görüşerek, kendisini o yıl İsviçre'nin Lozan şehrine Fransızca öğrenmeye gönderir (1925 - 1927).

Sonra, İstanbul'da Fransız Kız Lisesi (Notre Dame de Sion)nde bu öğrenimini sürdürür (1928-1929). Ortaöğrenim tarih öğretmenliği sınavına girerek öğretmenlik belgesini alır ve Ankara Musiki Öğretmen Okulu'na, Tarih ve Yurt Bilgisi öğretmeni olarak atanır (1929-1930).

Türk Tarih Kurumu'nun kuruluş çalışmalarında yer almış ve orada uzun yıllar Asbaşkanlık yapmıştır. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün de müdürlüğünü yapmıştır.

Akademik çalışmalarına devam eden Afet İnan, 1938'de lisans, 1939'da doktora çalışmalarını tamamlayarak 1942'de doçent ve 1950'de de profesörlüğe yükselir. Prof. Dr. Afet İnan'ın Atatürk ve Türk tarihi ile ilgili birçok yayını bulunmaktadır. 8 Haziran 1985 tarihinde ölmüştür.

Atatürk vasiyetnamesinde Afet İnan için; "yaşadığı müddetçe şimdilik (şimdiki halde) ayda 800 lira verilecektir" diye vasiyette bulunmuştur.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.