Avrupa Birliği'nden bu fotoğrafa tepki: Girişimlerini reddediyoruz!
Kırgızistan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'ne (OTS), Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'n de (KKTC) de "gözlemci" olarak çağırılmasına Avrupa Birliği'nden (AB) tepki geldi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu daveti, "Kıbrıslı Türk ayrılıkçı oluşumunu meşrulaştırma girişimi" olarak gördüğünü ifade etti
Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın yanı sıra "Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı" sıfatıyla Ersin Tatar'ın da Türk Devletleri Teşkilatı'nın Kırgızistan'daki zirvesine "gözlemci" olarak bulunmasına Avrupa Birliği'nden (AB) tepki geldi.
"MEŞRULAŞTIRMAYA YÖNELİK GİRİŞİMLERİ REDDEDİYORUZ"
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu daveti "Kıbrıslı Türk ayrılıkçı oluşumunu meşrulaştırma girişimi" olarak değerlendirdi.
Borrell, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Avrupa Birliği, OTS'nin Kıbrıslı Türk ayrılıkçı varlığını, uluslararası alanda tanınmayan sözde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni, dün Bişkek'te gerçekleşen zirve de dahil olmak üzere, gözlemci statüsü vererek meşrulaştırmaya yönelik tekrarlanan girişimlerini reddediyor."
Bu girişimlerin "üzücü" ve "Birleşmiş Milletler (BM) şartında yer alan Kıbrıs'ın toprak bütünlüğü ilkesine aykırı" olduğunu söyleyen Borrell, AB'nin sadece Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanıdığını yineledi.
AB, ORBAN'IN KATILIMINDAN DA RAHATSIZ
AB yönetimi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın da Türk liderlerinin zirvesine katılmasından rahatsız. Brüksel yönetimine göre, AB üyesi ülkelerin "bağımsız diplomatik girişimleri" birliğin tutarlı dış politikası ile çelişiyor. Bu nedenle, Orban'ın Macaristan ve AB dış politikaları arasındaki ayrımın farkına varması isteniyor.
Borrell, 5-6 Temmuz günlerinde Şuşa'da yapılan OTS Zirvesi'ne katılması üzerine Orban'ın, AB adına dış temsil yetkisi bulunmadığını belirtmişti. Macaristan Başbakanı'nın toplantıya ülkesini temsilen katıldığını açıklamıştı. Borrel, AB Komisyonu'nun OTS ile ilişkilerini ilerletmek için Orban'a herhangi bir yetki vermediğini altını çizmişti.
NOT: AB, "Kıbrıs Rum Yönetimi"ni, "Kıbrıs Cumhuriyeti" ismiyle adlandırıyor ve adanın tek devleti olarak görüyor. "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi", 1 Mayıs 2004 tarihinde "Kıbrıs Cumhuriyeti" adıyla AB'ye tam üye olmuştu.