Avrupa şirketleri Türkiye'yi tam üye olarak görmek istiyor

İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) geçen hafta gerçekleştirilen 61. Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Şekib Avdagiç, Avrupalı şirketlerin Türk iş dünyasına yaklaşımına yönelik bir araştırmadan söz etti. İşte detaylar...

TOBB ve Eurochambres'ın 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede yaptığı bir saha çalışmasının, Avrupalı şirketlerin Türkiye'ye ilgisini ortaya koyduğunu belirten Avdagiç, iş dünyasının Türkiye-AB bütünleşme sürecinin lokomotifi olduğunu  ifade etti.

Avrupa şirketleri Türkiye'yi tam üye olarak görmek istiyor

TOBB ve Eurochambres'ın "Türkiye-AB İş Diyaloğu Araştırması" 27 AB üyesi ülkede 1004 şirketle yapıldı. 

İŞ DİYALOĞU PROJESİ

TOBB ve Eurochambres'ın Türkiye-AB İş Diyaloğu Projesi kapsamında 2008 ve 2013 yıllarından sonra üçüncü kez gerçekleştirdiği araştırmanın detayları arasında ilginç veriler bulunuyor. Güncellenmesi beklenen Gümrük Birliği ve vize başvurularına çıkarılan engeller Türk ihracatçılar için sorun olmaya devam ederken, saha araştırması Avrupa'daki şirketlerin Türk şirketlere artan ilgisini ortaya koyuyor.

İşte TOBB ve Eurochambres'ın Türkiye ve 27 AB üyesi ülkede yaptığı “İş Diyaloğu” araştırmasının detayları...

YÜZDE 61,8 İŞBİRLİĞİ İSTİYOR

Saha araştırması için 1004 şirketten oluşan bir örneklem anketi dolduruldu. AB'ye sonradan katılan Baltık, Doğu Avrupa ülkeleri ile Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi anket örnekleminin yüzde 53'ünü oluşturuyor. Araştırmaya göre halihazırda Türkiye pazarında yer almayan AB şirketlerinin neredeyse üçte ikisi (%61,8) Türkiye ile iş ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade ediyor.

Ankete katılan şirketlerin yüzde 40,7'si Türkiye'nin AB ekonomisinin ayrılmaz parçası olduğu görüşünde. 

TÜRKİYE AB'NİN AYRILMAZ PARÇASI

Ankete katılan Avrupalı şirketlerin %40,7 gibi yüksek bir oranı, Türkiye pazarında yer alıp almadıklarına bakılmaksızın, Türkiye'nin AB ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyor. Bununla birlikte, Türkiye pazarında mevcut olan şirketler, mevcut olmayanlara kıyasla Türkiye'nin Avrupa ekonomisinin bir parçası olduğunu düşünmeye çok daha yatkın.

TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ FAYDALI OLUR

Araştırmada Türkiye'nin AB üyesi olacağına dair inancın 2013 anketinden bu yana önemli ölçüde azaldığı da görülüyor.Ancak, 2013 yılında ankete katılan şirketlerin %21'i Türkiye'nin AB üyeliğinin şirketleri için faydalı olacağını düşünürken, 2022 yılında bu oranın %45,9'a yükseldiği görülüyor.

YEŞİL MUTABAKAT GÜÇLENMELİ

AB şirketleri, Yeşil Mutabakat konusunda AB ve Türkiye arasında gelecekte yapılacak işbirliğine güçlü destek veriyor. Sahada araştırmasına katılanların 77,2'si bu alandaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğine inanıyor.

Türkiye'nin AB üyeliğinin şirketleri için faydalı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 45,9'a yükseldi. 

EN ÇOK ROMANYA TANIYOR

Romanya (%68), Danimarka (%57,1), Bulgaristan (%50), İsveç (%44,4), Hırvatistan (%43,5), Çekya (%40,8), İspanya (%38,1) ve Portekiz  (%35,7) olmak üzere Türkiye pazarına en çok aşina olan ülkeler. Öte yandan, Slovenya (%19,3), Estonya (%20), Macaristan (%20,6), Polonya (%21,6), Finlandiya (%22,8), Letonya (%23,1), Kıbrıs (%23,8) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (%23,8) aşinalık düzeyi düşük.

GEÇ KATILANLAR DAHA İYİMSER

AB'ye geç katılan ülkeler Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımı konusunda “AB-14” ülkelerine kıyasla daha iyimser. Ülke bazında bakıldığında Danimarka, Bulgaristan, Belçika, Romanya ve Almanya'daki şirketler Türkiye'nin AB'ye girmesi konusunda iyimserler. Bu ülkelerdeki katılımcıların % 45'inden fazlası Türkiye'nin eninde sonunda AB'ye katılacağına inanıyor. Bu ülkelerdeki şirketler ayrıca Türkiye'nin Avrupa ekonomisinin bir parçası olduğunu düşünmeye daha yatkın.

Avrupa şirketleri Türkiye'yi tam üye olarak görmek istiyor ile ilgili etiketler ekonomi Avrupa İSO
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.