Avrupa'da üretimin sonu mu geliyor? Enerji tasarrufu yapmak için çalışanlara palto ve eldiven dağıtanlar var
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa'da çıkan enerji krizi sanayide büyük etkilere neden oldu. Çok sayıda sektörde üretim yapan şirketler enerji tüketimini azaltmak için farklı yollar deniyor. Hatta fabrikalarda sıcaklığı azaltarak personele palto ve eldiven dağıtmayı planlayanlar bile var. Yaşanan enerji krizinin Avrupa'da sanayinin sonunu getirip getirmeyeceği yönünde sorulan sorulmasına neden oldu.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Moskova yönetimine yönelik alınan yaptırım kararları Avrupa'ya enerji kısıtlaması olarak döndü. Avrupa ülkeleri Rusya'dan doğalgaz akışının kesilmesi sonrası zorlu bir kışa hazırlanıyor. Artan enerji maliyetleri ile birlikte yaşanan enflasyon artışı çok sayıda ülkeyi zorluyor.
Enerji maliyetlerindeki artış ve Rusya'nın doğalgazı kesmesi Avrupa'da üretimi zorluyor. Çok sayıda sektörde üretim yapan şirketler enerji tasarrufu için farklı tedbirler uyguluyor. Financial Times gazetesinde yer alan analizde yaşanan enerji krizinin Avrupa'da sanayinin sonunu getirip getirmeyeceği sorgulandı. Öte yandan söz konusu analizde Avrupalı dev üreticilerinin aldığı tasarruf tedbirleri de yer aldı.
Fransız yapı malzemeleri üreticisi Saint-Gobain, Alp Dağlarındaki deposunda sıcaklığın düşürülmesine karar vererek personelin soğuk havadan etkilenmemesi için kalın paltolar ve eldivenler sipariş etti.
Avrupalı sanayiciler için fabrikalardaki sıcaklığı düşürmek sadece basit bir tasarruf tedbiri değil. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası yaşanan enerji krizi sonrası Avrupa'da sanayi adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor.
Krizden etkilenen sanayiciler Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e yazdığı mektupta dikkat çeken uyarılar yaptı. Mektupta yükselen enerji fiyatları nedeniyle rekabetin imkansız hale geldiğine dikkat çekilerek yoğun şekilde enerji kullanan şirketler için fiyat sınırlaması getirilmezse geri dönülemez hasarlara neden olacağının altı çizildi.
KÖMÜRE DÖNEN ŞİRKETLER VAR
Avrupalı üreticiler enerji krizine karşı farklı yöntemler uyguluyor. Çok sayıda şirket enerji tasarrufuna giderken, kömür ve diğer fosil yakıtlara yönelen üreticiler de var. Alman ilaç devi Bayer, 2019 yılında tamamen yeşil enerjiye geçeceğini açıklamasına rağmen, enerji krizi nedeniyle yeniden kömüre yöneldi. Öte yandan otomotiv devi Volkswagen, üretimi tamamen karbon kaynaklı enerjiden arındırma planına rağmen önümüzdeki 2 kış enerjiyi kömürden sağlayacak.
Öte yandan bazı şirketler söz konusu krizin yeşil enerjiye dönüşü hızlandıracağı yönünde iyimser görüşe sahip.
BAZI ŞİRKETLER ÜRETİMİ AZALTTI
Avrupa zorlu kışa hazırlanırken bazı üreticiler artan enerji maliyetleri nedeniyle üretimde kısıtlamaya gidiyor. Özellikle seramik ve gübre üreticileri, pazar paylarını kalıcı olarak daha güvenli enerji sunan ülkelere kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Avrupa'nın büyük bir sanayisizleşme riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Yatırım bankası Jefferies'teki analistler, Avrupa'nın ham çelik kapasitesinin yüzde 10'a yakınının son aylarda atıl durumda olduğunu tahmin ediyor. Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Avrupa operasyonlarının üretiminin, bu çeyrekte üretimi kestikten sonra geçen yıla göre yüzde 17 daha düşük olmasını bekliyor.
Metal ticareti kuruluşu Eurometaux, AB'nin tüm çinko izabe tesislerinin operasyonları kısmak, hatta tamamen durdurmak zorunda kaldığını, bloğun ise birincil alüminyum üretiminin yüzde 50'sini kaybettiğini söyledi.
TASARRUF YARIŞINA GİRDİLER
Avrupa'da çelik, seramik ve gübre gibi çok sayıda sektörde üretim yapan şirketler adeta enerji tasarrufu yarışına girdi. Fransız otomobil üreticisi Renault, boyayı sıcak tutma süresini azaltarak enerji taleplerinin yüzde 40'ından tasarruf etmeyi amaçlıyor.
Ancak enerji tasarrufu bazı sektörlerde fiyatları artırdı. Alman kimya şirketi Lanxess, enerji tasarrufuna gitmesi ile birlikte baz fiyatları yüzde 35 arttı.
Avrupa'da sanayine en çok kullanılan enerji kaynağı olarak ön plana doğalgaz çıkıyor. Özellikle Almanya doğalgazı en çok Rusya'dan ithal ediyor. Doğalgaz en çok gübre ve kimyasal madde üretiminde kullanılıyor. Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü'ndeki Gaz Araştırma Programının Müdür yardımcısı Anouk Honoré, Avrupa Birliği içinde gübre ve kimyasal madde üretimi, toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 28'ini kullandığını söyledi.
TASARRUF TÜM SEKTÖRLERDE MÜMKÜN DEĞİL
Avrupa'da çok sayıda sektörün başlattığı enerji tasarrufu bazı üretim kalemlerinde mümkün görünmüyor. Özellikle yüksek sıcaklıklarda üretim yapıla cam ve çimento gibi kalemler için enerji tasarrufu mümkün görünmezken farklı alternatifler gündeme geldi. Uzmanlar, söz konusu sektörler için yeşil enerjiye geçişin hızlandırılmasını önerdi.
Ayrıca Fransa'da yaşanan kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinde büyük sorunlar yaşanırken eskiyen nükleer reaktörlerin kapanma sorunları ve bakımlar talebi karşılanmasının önünü tıkıyor. Yaşanan tüm gelişmeler Avrupa'da sanayinin geleceği yönünde soru işaretlerine neden oluyor.