Avrupa’nın gazı kesildi bu kez suda sıkıntı var

Avrupa enerjisinde şimdi de “nehir” krizi patladı. Rusya’nın doğalgazı kesmesiyle kömür santrallerine yönelen ‘çevreci’ Almanya’da kömür santrallerinin çalışabilmesi için kritik olan Rehn Nehri’nde de derinlik 1 metrenin altına indi. Fransa’da ise nükleer santral soğutmada kullanılan Meuse Nehri’nde de derinlik ve debi azalıyor.

Yüksek enerji maliyetleri ve resesyon korkularıyla sarsılan Avrupa ekonomisinde şimdi de “nehir seviyeleri” krizi yaşanıyor.


Ekonomik aktivite açısından önem taşıyan ve Avrupa mal taşımacılığında büyük yeri olan nehirlerde sıcaklık nedeniyle derinlik seviyeleri düşüyor.


Almanya açısından özellikle kömürün santrallere taşınmasında kritik olan Rehn Nehri’nde bazı noktalarda derinlik 1 metrenin altına düştü. Nehir için “alarm seviyesi” ise 150 santimetre seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla bu derinlikte taşımacılık güçlükle yapılabiliyor.
Rehn Nehri için 80 santimetrenin altındaki derinlik trafiği büyük ölçüde yavaşlatırken, 40 santimetrelerde trafik tamamen duruyor.


Nehirde taşıma faaliyetine devam edilebilmesi, kömürden elektrik üretiminin devamlılığı açısından önem taşıyor.


Fransa’da ise nükleer enerji üretimi açısından kritik olan Maas Nehri’nde (Meuse) derinlik ve debi azalıyor. Nehirin suyu, Fransa’nın en büyük nükleer santrallerinden Chooz’da soğutma işlemleri için kullanılıyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.