Ayasofya cami oldu mu? Ayasofya ne demek?

Ayasofya cami oldu mu sorusunun cevabı gündemde. Danıştay'ın kararı sonrasında Erdoğan müjdeli haberi verdi. Ayasofya ne demek? Ayasofya ne zaman müze oldu.

Danıştay'ın Ayasofya kararı sonrasında bu tarihi mekanın önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Erdoğan'ın Ayasofya'yı ibadete açan kararı imzalaması sonrasında vatandaşlar bunu sevinçle karşıladı. Peki Ayasofya ne zaman müze olmuştu? Ayasofya'nın yıllık geliri ne kadar?

Erdoğan tarafından sosyal medyadan duyurulan Ayasofya kararının hemen ardından gündem bir anda değişti. Ayasofya'nın tarihi önemi bir kez daha gün yüzüne çıkarken detaylar da araştırılmaya başlandı.

AYASOFYA NE ZAMAN MÜZE OLDU?

1930 ila 1935 yılları arasında restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya’da Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle bazı çalışmalar gerçekleştirildi. Bu çalışmalar esnasında çeşitli restorasyonlar, kubbenin demir kuşak ile çevrilmesi ve mozaiklerin ortaya çıkarılıp temizlenmesi vardı. Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla Ayasofya yeniden müze oldu. 1 Şubat 1935’te ziyarete açılan müzeyi Atatürk 6 Şubat 1935 tarihinde ziyaret etti.

2016 yılının Temmuz ayında Ayasofya Müzesi'nde düzenlenen Kadir Gecesi programında, 85 yıl aradan sonra sabah namazı ezanı okundu.

AYASOFYA CAMİ OLDU MU?

İstanbul'un 1453'te Osmanlı Türkleri tarafından fethedilmesinden sonra Ayasofya Kilisesi camiye dönüştürüldü. Ayasofya’ya özel bir önem veren Fatih Sultan Mehmet kilisenin derhal temizlenip camiye çevrilmesini emretti. Günümüzde ise 11 Temmuz 2020 yılında alınan karar doğrultusunda Ayasofya Camii olarak resmen ibadete açıldı.

AYASOFYA NE DEMEK?

Ayasofya “ilahi hikmet” anlamına gelmektedir.

 

Ayasofya cami oldu mu? Ayasofya ne demek? ile ilgili etiketler Ayasofya Ayasofya Camii
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.