Ayasofya tartışmalarına Ruslar da katıldı
Rus Ortodoks Kilisesi, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi için verilen teklife ve yargı sürecine ilişkin açıklamada bulundu. Piskopos Mitropolit İlarion, teklifi kabul edilemez olarak nitelendirerek, 'Şimdi Orta Çağ'a geri dönemeyiz' ifadelerini kullandı.
Rus devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan Rus Ortodoks Kilisesi'nin üst düzey yetkilisi Piskopos Mitropolit İlarion, Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi adına verilen teklifi ve ortaya çıkan tartışmaları değerlendirdi.
Piskopos İlarion, müzenin statüsünün değiştirilmesi fikrini, “Mevcut koşullarda bu hareketin kabul edilemez bir dini özgürlük ihlali olduğuna inanıyoruz. Şimdi Orta Çağ'a geri dönemeyiz.” sözleriyle değerlendirdi.
''İNANANLARIN DUYGULARINA SAYGI DUYULMALI''
Piskopos Mitropolit İlarion, “Çok kutuplu ve çok mezhepli bir dünyada yaşıyoruz. İnananların duygularına saygı duymalı.” ifadelerini kullandı.
Interfax haber ajansının haberine göre, Piskopos İlarion Rus Ortodoks Kilisesi'nin Ayasofya'nın dönüşümü fikrinin ardında Türkiye'nin iç siyasi sebeplerinin yattığını düşündüğünü söyledi.
'KİLİSE' OLARAK NİTELENDİRDİLER
Rusya'dan Ayasofya hakkında tepki çeken başka bir açıklama daha gelmiş, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ayasofya ile ilgili durumu yakından takip ettiklerini belirterek, "Bilindiği gibi bu kilise, karmaşık bir tarihe sahip Bizans mimarisinin eşsiz bir örneği. Halihazırda İstanbul’un başlıca anıtlarından biri ve her yıl Rusya dahil dünyanın her yerinden çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor" ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklama sosyal medyada tepki toplamıştı.
KONU TÜRKİYE OLUNCA AYNI SAFTA YER ALDILAR!
Söz konusu duruma ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, Rusya'ya benzer ifadeler kullanmıştı. Pompeo, Ayasofya'nın müze kalması gerektiğini belirtmişti.
NE OLMUŞTU?
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005'te Danıştay'a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.
Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005'te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008'de ise Ayasofya Camisi'nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.
Öte yandan, Ayasofya'yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yapılan başvuru bu yıl yeniden Danıştay'ın gündemine geldi.
Başvuru Danıştay tarafından değerlendirildi ve duruşma sona erdi. Danıştay'ın kararını 15 gün içerisinde yazılı olarak açıklayacağı bildirildi.