Aydemir Akbaş kimdir? Öldü mü?

Aydemir Akbaş kimdir? 25 Şubat 1936 doğumlu, Arnavut kökenli Türk senarist, yönetmen ve sinema oyuncusu olan Aydemir Akbaş'ın son durumu sevenleri tarafından merak ediliyor. Son dönemde sanat dünyasından oldukça büyük kayıplar yaşanırken vatandaşlar Aydemir Akbaş öldü mü sorusuna yanıt arıyor. Biz de bu konuyu sizler için araştırdık. Peki Aydemir Akbaş kimdir? Öldü mü? Hastalığı nedir? Detaylar haberimizde...

Aydemir Akbaş kimdir? 82 yaşındaki ünlü aktör ekranların sevilen yüzlerinden bir tanesi. Dün gelen haber ile sevenlerini üzen Aydemir Akbaş'ın son durumu internette sıkça araştırılıyor. Özellikle son dönemde oynadığı Kolpaçino serisiyle kitlesini iyice genişleten ünlü oyuncu öldü mü? Peki Aydemir Akbaş kimdir? İşte detaylar...

Aydemir Akbaş kimdir? Öldü mü?

AYDEMİR AKBAŞ KİMDİR?

Aydemir Akbaş, (25 Şubat 1936), Arnavut kökenli Türk senarist, yönetmen ve sinema oyuncusu.

1964'te Atıf Yılmaz'ın Keşanlı Ali Destanı, oynadığı ilk filmdir. Türk sinemasının gişe hasılatı bakımından neredeyse battığı dönemde, sinema sektörünü kurtarmak ve hızla kapanmakta olan sinema salonlarının iş yaparak açık kalması adına Yeşilçam'ı saran seks filmlerindeki rolleriyle ünlü olan Aydemir Akbaş bu dönemde dahi asıl titri olan dram ve komedi tarzından vazgeçmemiş, bulunduğu her filmi de bu özellikleriyle şekillendirmiştir. Sinema hayatı boyunca en zor dönemlerde bile tiyatro çalışmalarını da aktör, senarist ve yönetmen olarak başarıyla sürdürmüş ve halen de her koşulda devam ettirmektedir.

Aydemir Akbaş bir dönem "Çirkin Kral" Yılmaz Güney ile birçok çalışmaya imza atmış, İbrahim Tatlıses'in yaveri olarak filmlerinde vazgeçilmez karakter rollerinde oynamış, Öztürk Serengil ve Sadri Alışık ile hala izlenmekten vazgeçilemeyen sinema filmleri yapmıştır. Cem Davran ile 2007'de çevirdiği "Avrupalı" Ekim 2007'de rekor sayıda kopya ile gösterime girmiştir. Aydemir Akbaş oyuncu olarak 125 filmde görev yaparken, 7 kez de yönetmenlik koltuğuna oturmuştur.

Son filmi Şafak Sezer ile ün yapan Kolpaçino'dur.

Filmografi
Yönetmen olarak
Tipsiz (1975)
Düş Yakamdan Osman (1987)
Dilekçe (1988)
Bakımsız Tarzan (1989)
Hopla Dünya (1989)
Muhteşem Enayi (1990)
Çılgın Berber (1990)
Rol aldığı tiyatro oyunları
Hakkımı Ver Hakkı
Keşanlı Ali Destanı
Düş Yakamdan Osman

AYDEMİR AKBAŞ ÖLDÜ MÜ?

Usta oyuncu Aydemir Akbaş'tan sevenlerini üzecek bir haber geldi.  2011 senesinde gırtlak kanserini yenen usta oyuncu Aydemir Akbaş kendisine kolon ve bağırsak kanseri teşhisi konulduğunu açıkladı.

"KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM"

Özel bir hastanede tedavi gördüğünü belirten usta oyuncu, şu an kendisini iyi hissettiğini ve doktorların kendisine ‘Taş’ gibisin dediğini belirtti.

BAĞIRSAK KANSERİ NEDİR?

Bu madde herhangi bir kaynak içermemektedir. Lütfen güvenilir kaynaklar ekleyerek bu maddenin geliştirilmesine yardımcı olunuz. Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir.

Kalın bağırsak kanseri veya kolorektal kanser kalın bağırsak, rektum ve apandiste görülen kanserli büyümeleri kapsar. Batı dünyasında en sık rastlanan üçüncü kanser tipi ve ölüme yol açan kanserler arasında ikinci sıradadır. Çoğunlukla kalın bağırsakta meydana gelen adenom poliplerden ortaya çıkar.

Kalın bağırsak kanseri her yaşta görülmesine karşın, hastaların % 90'ından fazlası, kırk yaş ve üzerindedir. Bu yaştan itibaren her on yılda risk yaklaşık iki katına çıkar. Ailesinde kalın bağırsak kanseri veya kalın bağırsak polipi bulunanlar ve ülseratif kolit hastalığı olanlarda risk artar.

Polipler ve kanserin erken aşamaları, genellikle belirti vermezler. Bu yüzden kırk yaşından itibaren mutlaka, rektal muayene, sigmoidoskopi ve dışkıda gizli kan testi yapılmalıdır.

Rektal muayene, yani makattan parmakla yapılan muayene ile kalın bağırsak poliplerinin en az % 80'ine tanı konulabilir. Sigmoidoskopi uygulamasında, özel alet ile makattan rektum bölgesine girilir ve ışık kaynağı yardımıyla bölge ayrıntılı olarak incelenir. Dışkıda gizli kan testi, belirti vermeyen ve sinsice kanama yapan poliplerin tanınmasında kullanılır.

Erken dönemde tanı koyulan kanserlerde iyileşme oranı % 80-90 arasındadır. İyi huylu poliplerin, yani et parçalarının zamanla kanserleşmesiyle oluşan kalın bağırsak kanserinin önlenmesi için, poliplerin kanserleşmeden tanınması ve cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekmektedir.

SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ

Makattan gelen kanama ve dışkılama alışkanlıklarının değişmesi (kabızlık veya ishal),
Karın ağrısı, gaz sancıları,
Karında kitle,
Dışkıda kanama,
Dışkının incelmesi,
Kansızlık, kendini aşırı yorgun hissetme,
Bulantı ve kusma
Kilo kaybı.
Tanı konulması
Yapılacak rektal muayene
Laboratuvarda dışkıda gizli kan incelenmesi
Kontrastlı kolon grafisi, bilgisayarlı tomografi gibi radyolojik tetkikler
Tam kan sayımı, biyokimyasal araştırmalar
Rektoskopi, sigmoidoskopi ya da kolonoskopi gibi endoskopik araştırmalar
Biyopsi
Tedavi
Kalın bağırsak kanseri, cerrahi yöntemle tedavi edilir: kanseri oluşturan tümör ve çevresindeki bir miktar sağlam doku alınır. Evre durumuna göre kemoterapi ve adjuvan kemoterapi uygulanır. Anüse çok yakın tümörlerde anüs iptal edilerek kolostomi torbaları ile (karından) dışkılamaya geçilir. Metastaz (diğer organlara yayılma) görülen hastalarda cerrahinin yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi de uygulanarak hastanın yaşam süresi uzatılmaya çalışılır.

ERKEN TANI YÖNTEMLERİ

Her yıl dışkıda gizli kan araştırması, beş yılda bir rektal muayene ve rektosigmoidoskopi
Her 10 yılda bir rektal muayene ve tam kolonoskopi
Her 5-10 yılda bir çift kontrastlı kolon grafisi ve rektal muayene önerilir.

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.