Ayetullah Humeyni türbesi nerede? Ayetullah Humeyni kimdir?

Bu sabah ajanslardan İran Parlamentosu ve Ayetullah Humeyni türbesi önünde meydana gelen silahlı saldırılar son dakika haberleri olarak verildi. Katar krizinin hemen ardından, İran Parlamentosu'na ve Ayetullah Humeyni türbesine yapılan bu saldırılar pek çok soru işaretini beraberinde getirirken, Ayetullah Humeyni türbesi nerede, türbeye yapılan saldırının politik anlamı ne ve Ayetullah Humeyni kimdir soruları sosyal medyada sorulmaya başlandı. İşte "Humeyni kimdir?" gibi tüm bu soruların yanıtını sizler için derledik.

Son dakika bilgisi olarak bu sabah ajanslar İran Meclisi'nde silahlı saldırı ve Ayetullah Humeyni türbesi önünde patlama haberlerini geçti. İran'da bugün sabah saatlerinde iki noktada silahlı saldırı düzenlendi. İran basını İran parlamentosundan silah sesleri yükseldiğini dünya haber ajanslarına duyurdu. İran basını saldırıda 1 devrim muhafızları koruma görevlisi öldü, 2 kişi yaralandı. İran'da yaşanan ikinci saldırı Ayetullah Humeyni türbesi önünde gerçekleşti. Burada da 4 kişinin silahlı saldırı düzenlediği bildirildi. Ama bazı kaynaklar intihar bombacısının saldırı düzenlediğini belirttiler. Tahran'daki türbenin önünde 12 kişinin öldüğü, 39 kişinin yaralandığı bilgisi geliyor. Yetkililer saldırganlardan birisinin üzerindeki bomba yüklü yeleği patlattığını açıkladı. Peki İran'ın eski lideri Ayetullah Humeyni kimdir? Bu saldırıların anlamı ne? Körfezdeki mesele ile ilgili mi bu saldırılar? Humeyni kimdir ve İran için önemi ne? İşte bu soruların yanıtı...

Ayetullah_Humeyni_tArbesi

Dünya İran'da meydana gelen iki saldıyı konuşuyor. İran parlamentosuna yönelik silahlı çatışmada bir koruma görevlisinin hayatını kaybettiği, iki kişinin ise yaralandığı aktarıldı. Tasnim haber ajansı ise 4 silahlı kişinin iki kişiyi yaraladığı bilgisini paylaştı. Fars haber ajansı ise erkek bir saldırganın kaçtığını öne sürdü.

İranlı milletvekili İlyas Hazrati, 4 silahlı saldırganın iki sivili yaraladığını belirtirken, saldırganlardan birinin tutuklandığını ifade edildi. Hazrati, saldırganlarda kalaşnikof model silah ve bir de tabanca olduğunu açıkladı. Reuters'ın haberine göre saldırganlar meclisin kuzey kapısından girerek korumalara ateş açtılar ve içeri girmeye çalıştılar. Parlamento binasına giriş-çıkışlar kapatıldı, parlamentoya giden yollardan ise geçişe izin verilmiyor.

'POLİSLER ÇEVRESİNİ SARDI' İDDİASI

Fars Haber Ajansı, parlamentodaki silahlı saldırganlardan birinin canlı bomba olduğunu aktardı. Saldırganın çevresinin polisler tarafında sarıldığı belirtildi.

İKİNCİ SALDIRI HUMEYNİ TÜRBESİNDE

Meclisin önünde çatışma bulunduğuna yönelik haberlerin gelmesinin hemen ardından İran devlet televizyonu, Ayetullah Humeyni'nin türbesi önünde de silahlı saldırı düzenlendiğini duyurdu.

SALDIRGAN KENDİSİNİ PATLATTI

Mehr haber ajansı, Humeyni türbesine saldıran üç kişiden ikisinin gözaltına alındığını, üçüncü saldırganın 'intihar yeleğini' infilak ettirdiğini duyurdu. Olayda toplamda, 12 ölü 39 yaralı olduğu ifade ediliyor.

Son dakika geçen Reuters'a göre Humeyni'nin türbesine ise 4 saldırgan girmeye çalıştı. Saldırganlardan birinin intihar bombacısı olduğu öğrenildi. Saldırganın üzerindeki bombayı patlattığı belirtiliyor. Peki Humeyni kimdir?

Ayetullah_Humeyni

İşte sosyal medyanın gündemindeki Humeyni kimdir? sorusunun yanıtı

Ayetullah Humeyni kimdir?

Sosyal medya bu soruyu soruyor Ayetullah Humeyni kimdir?

Hümeyni 24 Eylül 1902'de Humeyn şehrinde doğdu. Asıl adı Ruhullah soyadı Mustafavî olan, ancak Musevî-yi Humeynî olarak tanınan İmam Humeynî'nin babası, zamanın ulemasından sayılan Seyyid Mustafa idi. Beş aylık iken babasını kaybetti.

15 yaşındayken o güne kadar kendisini büyüten annesi ve halası ölünce kimsesiz kaldı. 1920'de İslami ilimler üzerine eğitim almak için gittiği Arak kentinde Şeyh Abdülkerim Hairi'nin öğrencisi oldu. 1922'de Kum kentine yerleşti. 1930'da, doğduğu kentin anısına Humeyni soyadını aldı. Felsefe, mantık, kelâm, fıkıh, irfan ve öteki İslam ilimleriyle ilgili çok sayıda yapıt kaleme aldı. 1929'da Betül Sakafi Humeyni ile evlendi. Evlendiğinde kendisi 27, Betül Sakafi Humeyni 15 yaşındaydı. Yedi çocukları oldu, bunlardan ikisi hayatını kaybetti.

İmam Humeyni, İslam bilimleriyle ilgili eserlerinden çok, Muhammed Rıza Şah Pehlevi'ye karşı açıkça tutum alması, Batı nüfuzuna karşı çıkması ve devlet yönetiminde İslami kuralların geçerliliğini uzlaşmaz biçimde savunmasıyla tanındı. 1950'lerde ayetullah, 1960'ların başlarında da büyük ayetullah unvanını alarak Şiî molla hiyerarşinin en üst katına yükseldi.

İmam Humeyni, 1962-63'te şahın toprak reformu programı çerçevesinde bazı dinsel vakıfların mülklerine el konulmasına muhalefet ettiği için tutuklandı. Bunun üzerine hükümet karşıtı hareketler patlak verdi. İmam Humeyni bir yıl tutuklu kaldıktan sonra 4 Kasım 1964'te Türkiye'ye sürgün edildi. Haziran 1989 yılında Tahran'ın kalp hastanesinde vefat etti.

Ayetullah Humeyni türbesi nerede? Ayetullah Humeyni kimdir? ile ilgili etiketler İran Son dakika ayetullah humeyni ayetullah humeyni türbesi ayetullah humeyni kimdir iran parlamentosu humeyni kimdir
GÜNÜN VİDEOSU

Cübbeli Ahmet Hoca'ya saldırı: Boğazını sıkıp ağır küfürler ettiler!

Cübbeli Ahmet Hoca, İkitelli'de sohbet çıkışında bir kişi tarafından saldırıya maruz kaldı. Kalabalık arasından çıkan kişi, Ünlü'nün boğazını sıkarken korumalar hemen müdahale etti. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.