Aylık enflasyon düşene kadar faiz indirimi söz konusu değil
Türkiye enflasyonla topyekün bir mücadeleye girdi. Acı ilaç denilen şey aslında tam da bu. Gelirler hedeflenen enflasyona göre artarken fiyat artışlarının önlenmesi için faizler yükseltildi. Bu da yatırımın azalmasına, yeni iş alanlarının açılmasının yavaşlamasına neden oluyor/ Ülkede talep enflasyonu var gibi görünüyor ancak asıl mesele vicdan enflasyonu. İşte detaylar...
İşletmeler, masaların doluluğunu görerek ürünlerine yüksek oranlı zamlar yapıyorlar. Bahane ise enflasyon oluyor. Enflasyonla mücadelede sorun sadece sıkı para politikasıyla çözülmüyor…
İşletmelerin de vicdanlı davranması gerekiyor. Bu nedenle son aylarda aylık enflasyonda düşüş eğilimi durdu.
Petrol düşerken, küresel alanda faiz indirimleri yapılırken Türkiye’nin anormal şekilde ayrışmasının temel sebeplerinden biri de bu…
Herkes kendini kurtarmaya çalışırken gemi su alıyor. Mülk sahipleri kiralarını enflasyonun çok çok üzerinde artırıyor, birçok şirket fiyat artışının normalleşmeye başladığı bu ortamda somut bir neden yokken zam yapıyor.
Bu nedenle Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'dan önemli bir açıklama geldi. Akçay, "Aylık enflasyon sürdürülebilir bir şekilde düşüş eğilimine girene kadar sıkı para politikasını sürdüreceğiz, başka yolu yok" dedi.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, The Economist dergisine değerlendirmelerde bulundu. Akçay, Türkiye ekonomisine ve para politikasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Akçay, "Aylık enflasyon sürdürülebilir bir şekilde düşüş eğilimine girene kadar sıkı para politikasını sürdüreceğiz, başka yolu yok." dedi.
TL'deki değer kaybının fiyatları yukarı yönde etkileyeceğini söyleyen Akçay, "Zayıf TL çıkmaz bir yol. Enflasyonu kontrol altına almak için para politikasını sıkı tutuyoruz, bu da TL'de reel olarak daha fazla değerlenmeye yol açabilir" ifadesini kullandı.
Cevdet Akçay ayrıca, Türk Lirası'ndaki reel değerlenmeyi hedeflemediklerini, fakat uygulanan politikanın bir sonucunun bu olduğunun altını çizdi.