AYM nedir? AYM açılımı ne?
AYM nedir? veya AYM açılımı ne? sorusu HDP kararı sonrasında gündeme geldi. Bu çerçevede AYM ne? ve AYM'nin açılımı nedir? gibi başlıklar merak ediliyor. Peki AYM nedir? AYM açılımı ne? İşte ayrıntılar...
Anayasa Mahkemesi, HDP’ye seçim yılı olması nedeniyle fazladan ödenen 400 milyon 228 bin TL hazine yardımına bloke konması kararını verdi. Gelişme sonrası AYM nedir? veya AYM açılımı ne? sorusu HDP kararı sonrasında gündeme geldi. Bu çerçevede AYM ne? ve AYM'nin açılımı nedir? gibi başlıklar merak ediliyor. Peki AYM nedir? AYM açılımı ne? İşte ayrıntılar...
AYM AÇILIMI NE?
AYM kısaltmasının açılımı Anayasa Mahkemesi'dir.
AYM NEDİR?
AYM, Türkiye Cumhuriyeti'nin en üst düzey anayasa yargısı organıdır. AYM'nin temel görevi, anayasa ihlallerini denetlemek, anayasa uyumunu sağlamak ve anayasa ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklere ilişkin davaları karara bağlamaktır.
AYM, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 148. maddesi uyarınca kurulmuştur. Anayasa Mahkemesi'nin üyeleri, Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Yargıtay tarafından seçilir. Mahkeme, 17 üyeden oluşur ve üyeler, yüksek yargı organlarından (Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay) seçilen yargıçlar ile Cumhurbaşkanı tarafından atanan üyelerden oluşur.
AYM, yürütme organı, yasama organı ve diğer kamu organlarının, yasaların veya anayasanın belirlediği sınırları aşarak anayasayı ihlal edip etmediğini denetler. Bu denetim, bireylerin anayasal hak ve özgürlüklerinin korunmasını sağlar.
Anayasa Uyumunu Sağlama: AYM, yasaların anayasaya uygun olup olmadığını denetler. Eğer bir yasa anayasaya aykırı ise, AYM ilgili hükümleri iptal eder ve bu şekilde anayasa uyumunu sağlar. AYM, anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklere ilişkin davaları inceleyip karara bağlar. Bireyler, anayasa ihlalleri nedeniyle doğrudan AYM'ye başvurabilir ve mahkeme bu başvuruları değerlendirir.
Anayasa Mahkemesi'nin kararları kesindir ve bağlayıcı nitelik taşır. Kararlarıyla anayasa hükümlerini yorumlar ve anayasal normları Türk hukuk sisteminin bir parçası olarak şekillendirir. AYM'nin kararlarına uyulması, devlet organları ve bireyler için zorunludur.
AYM'nin varlığı, anayasa ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklerin korunması, anayasa ihlallerinin denetlenmesi ve anayasa uyumunun sağlanması açısından önemli bir rol oynamaktadır.