Bademcik taşı, bademciklerde sıkışıp biriken çeşitli maddeler dolayısıyla ortaya çıkan sert yapı olarak tanımlanabilir. Bademcik taşları, normal şartlarda zararsızdır ve her insanda bulunur ancak zaman zaman büyüyerek ağrıya neden olabilirler. Bademcik taşı her zaman ağrıya neden olmaz. Ağrılı olmayan bademcik taşı, çeşitli belirtilere yol açarak kişiyi rahatsız edebilir. Gözle görülür boyutta olmadığı için teşhis edilmesi zorlaşır. Bu nedenle detaylı bir doktor muayenesi gereklidir.
Bademcik Taşları Nasıl Temizlenir?
Bademcik taşları temizleme yöntemini birçok kişi araştırıyor. Peki, bademcik taşları nasıl temizlenir, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bademcik taşı hakkında merak edilenler sizlerle…
Bademcik Taşı Nasıl Teşhis Edilir?
Bademcik taşı teşhisi için ilk etapta yapılması gereken bir KBB uzmanına görünmek olmalıdır. Doktor ilk etapta hasta öyküsünü dinler ve genel muayene yapar. Doktorlar bademcik taşını genel muayene sırasında kolayca fark edebilir. Boğaz muayenesi sırasında dil çubuğu ile dil bastırıldıktan sonra boğazı ve ağız içini daha iyi görebilmek için ağız içi ışık yoluyla aydınlatılır. Bazı taşlar bademcik köşelerinde oluşup fark edilemeyebilir. Bu gibi durumlarda bilgisayarlı tomografi yöntemine başvurulabilir. Bu yönteme çoğu zaman gerek kalmasa da bazı durumlarda detaylı inceleme gerekebilir.
Bademcik Taşı Belirtileri Nelerdir?
Bademcik taşı belirtileri şöyle sıralanabilir;
· Bademcik taşı, kulak bölgesine doğru yayılan bir ağrıya neden olabilir. Ağrı çoğu zaman hafiftir.
· Bademciklerde şişme meydana gelebilir. Bu da bademcik hassasiyetine neden olur.
· Boğaz bölgesinde beyaz ya da sarı renkli tabakalar görülebilir.
· Bademcik taşları, disfaji olarak adlandırılan yutma güçlüğüne neden olabilir.
· Bademcikte taş oluşumu kötü ağız kokusuna neden olabilir.
· Bademcik taşı, boğaz ağrısı ve kuru öksürük gibi semptomlara yol açabilir.
Bademcik Taşı Neden Olur?
Bademcik taşı nedenleri şöyle sıralanabilir;
· Bademcik taşı, bademciklerde biriken maddeler sonucu ortaya çıktığı için başlıca nedenlerinden biri diş ve ağız içi bakımın yetersiz olmasıdır. Dişlerini iyi fırçalamayan ya da hiç fırçalamayan insanlarda bademcik taşı oluşabilir.
· Sinüs sorunlarının sık sık tekrarlanarak kronik hale gelmesi uzun vadede bademcik taşı oluşumuna yol açabilir.
· Her insanın bademcik yapısı bire bir aynı değildir. Bazı insanların bademcikleri biraz daha büyük olabilir. Bademciklerin büyük olması bademcik taşı oluşumuna neden olabilir.
· Tonsilit olarak adlandırılan kronik bademcik iltihabı, uzun vadede bademcik taşı oluşumuna yol açabilir.
· Kronik farenjit uzun vadede bademcik taşı oluşumuna yol açabilir.