Bahçeli'nin Öcalan için önerdiği 'umut hakkı' nedir? Öcalan hapisten çıkabilir mi?
Bahçeli'nin Öcalan için önerdiği 'umut hakkı' nedir? Öcalan hapisten çıkabilir mi? İşte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısına damga vuran Öcalan ve 'umut hakkı' sözlerinin detayları.
Bahçeli'nin bugün MHP grup toplantısında yaptığı açıklamalar büyük ses getirdi. Bahçeli "Teröristbaşı gelsin TBMM'de DEM Parti grubunda konuşsun, terörün tamamen bittiğini, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu kararlılığı gösterirse umut hakkı için yasal düzenlemenin önü açılsın" sözleriyle haftaya damga vurdu. Peki nedir bu umut hakkı, kimler için geçerli?
Umut hakkı nedir, ne işe yarar?
"Umut hakkı", ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumların belirli bir süre sonra topluma yeniden kazandırılma olasılığının değerlendirilmesini öngören bir haktır. Bu hak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da tanınmaktadır.
AİHM, 18 Mart 2014 tarihinde Öcalan davası hakkında verdiği kararda, Öcalan'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının koşullu salıverilme hakkı olmaksızın infaz edilmesine karşı çıkmıştı. Gerekçe olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesi gösterilmişti.
Hukuki Durum
Türkiye'deki mevcut yasal düzenlemelere göre, Öcalan'ın koşullu salıverilme hakkı bulunmamaktadır. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 107. maddesinin 16. fıkrası, terör suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanların koşullu salıverilmeden yararlanamayacağını belirtmektedir.
Ancak, AİHM'in "umut hakkı" konusundaki kararı, Türkiye'nin bu konuda yasal düzenlemeler yapması gerektiğine işaret etmektedir. Buna rağmen, şu an için Öcalan'ın koşullu salıverilme hakkından yararlanması mümkün görünmemektedir. Sonuç olarak, Bahçeli'nin çağrısı ve "umut hakkı" konusu, Türkiye'deki terörle mücadele politikaları ve hukuki düzenlemeler açısından tartışmalı ve hassas bir konu olmaya devam etmektedir.