Berat Albayrak: Reel ekonomi ve büyümede 2019'u güçlü kapatacağız
Davos'ta 49. Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2019'un reel ekonomi ve büyümede güçlü bir şekilde kapatılacağını söyleyen Albayrak, enflasyonun aşağı yönü gördüğü sürecin de devam edeceğini vurguladı. Bütçe, enflasyon ve cari açıkta kaygıların telafi edildiğinini belirten Bakan Albayrak, 'Borçlanmada birinci önceliğimiz faiz tasarrufunu sürdürmek" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalardan satır başları şöyle:
DAVOS'TA TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ BİR DÖNEME GİRDİĞİNİ ANLATTIK
Mayıs ayında Fransız mevkidaşımızı Türkiye'de ağırlayacağız. Almanya'yla bir iletişime geçeceğiz. İlkbaharda seyahatimiz gerçekleşecek. Güven ortamının gerek küresel gerek kurumsal açıdan, Türkiye ve paydaşları açısından çok güçlü bir şekilde yeni döneme gireceğimizi belirtebiliriz. Davos farklı tehdit, sınama ve kaygıların dile getirip, ortak hareket etmenin önemli olduğu sıkça işlendiği bir ortam. Türkiye tüm tehditlere rağmen, Ortadoğu'da yaşanan süreçlerin bertaraf etme noktasındaki güçlü reflekslerin tekrar ettiği, ortaya koyulan performansın takdir edildiği başarılı bir süreç.
2018'İN 4. ÇEYREĞİNDE FAİZDEN 3 MİLYAR LİRA TASARRUF ETTİK
Daha stratejik, aktif bir hazinecilik ortaya koyacağız. Maliyetleri düşürmek, likiditeyi doğru ilerletmek, çok daha etkin hazinecilikten bahsettik. Farklı anlaşılamaz denilen şeylerle karşı karşıya kaldılar. Sadece son çeyrekte 3 milyar TL'ye yakın faiz giderlerinde tasarrufu elde ettik, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde. Kimse reel ekonominin paydaşlarından kopmamızı beklemesin. Eğer sizin nisanda alacağınız var ocakta ödemeniz var, biz şöyle mi diyeceğiz hayır faizle borç yapacağız mı diyeceğiz. Etkin ve aktif bir nakit akışı çerçevesinde ek gelir ve kaynakla, bütçe dengeleri içerisinde, kamu ödemeleri başta olmak üzere.
ENFLASYONDA AŞAĞI YÖNÜ GÖRECEĞİMİZ SÜREÇ DEVAM EDİYOR
2. ve 3. çeyrek açısından optimistiz. Sadece enflasyon açısından değil. Biz net ifade edeyim. 2018 4. çeyrek ve 2019 anlamında çok daha olumlu şekilde tamamlayıp, büyümeye dayalı güçlü bir şekilde tamamlayacağız. Turizm rakamları, büyüme rakamları, gerçekleşmeler açısından çok güçlü şekilde neticeler gördüğümüz şekilde devam ediyor.
Bunun altını çizelim... 3 konu... Bütçe disiplini, cari denge ve en önemlisi enflasyon mücadelesi. 6 aylık sürece baktığımızda piyasadaki güvenin tesis edilmesi açısından beklenenin üstünde neticeler aldık.
REEL EKONOMİ VE BÜYÜMEDE 2019'U GÜÇLÜ KAPATACAĞIZ
2019 ilk çeyreği noktasında birçok beklentilerin aksine olumlu bir şekilde tamamlayıp, reel ekonomi ve büyümede 2019'u güçlü bir şekilde kapatacağız. İkinci ve üçüncü çeyrek açısından çok daha optimistiz. 6 ay önce bir kaygı, korku endişe ifade edildi. Bütçe, cari denge, enflasyon.. 6 ay içinde bakınca üçünde de beklenenin çok üstünde güçlü neticeler aldık. Enflasyonda 2019'un eylül ayı 6,5'a yakın baz etkisi oluşturacak. Ne kadar güçlü bir düşüş trendine doğru yaklaştığımızı üçüncü çeyrekte göreceğiz.
BÜTÇE, ENFLASYON VE CARİ AÇIKTA KAYGILAR TELAFİ EDİLDİ
2019 bütçesinde muhafazakar bütçe oldu. 2019'da oluşturacağız güçlü alanlarımız var. Bütçe içindeki enerji fiyatı tahminleri, faiz tahminlerine kadar güçlü alanlarımız olacak. 2019 bütçesinin çok daha rahat bütçe olacağını öngörüyorum, küresel anlamda kıyamet senaryosu olmazsa. 2019 bütçesinde tek seferlik gelir öngörmedik.
BORÇLANMADA BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ FAİZ TASARRUFUNU SÜRDÜRMEK
Türkiye kaliteli büyüyecekse, kurunun ortaya koyduğu akılla sahada olmak zorunda. Kur konusunda stratejik akılla olacağız. Kur tahmininden ziyade kurun yakından gözetildiği noktada olmak lazım, yakından takip edeceğiz. Euro swap konusu... Etkili hazinecilik noktasında para birimi ve maliyetler açısından çok daha yakından tahmin edeceğimiz bir süreç olacak. Birinci önceliğimiz tüm bu elementleri koordineli bir akılla ortaya koymak. Dolar, euro olabilir, Japon Yen'i geliyor olabilir. Önceliğimiz hazine borçlanmalarında maliyet düşürmek.
KDV İADELERİ BASİT BİR KONU DEĞİL
KDV iadeleri çok basit bir konu değil. Farklı yöne çekmeye çalışan, bir süreç var. Yok mu artıran, yok mu azaltan, ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Tabii ki realite içerisinde hayatın akışı içerisinde bununla ilgili adımlar atabiliriz. Çalışmalar başlamıştı, iş dünyasında zaten talep gelmişti. KDV iadelerinde önce rakamlarla ilgili bir çalışma yapılması gerekiyor.
Tüm alternatifler çalışılıyor, süreç devam ediyor.
İkili ilişkilerimizin çok iyi olduğu iki dostumuzdur. Özellikle Fransa ve Almanya'nın yaşadıkları, iki ülke ilişkilerine baktığımız çok verimli görüşmelerimiz oldu.
Yıl sonuna kadarki gerçekleşmeler popülizmden uzak gerçekleşmeler. Ocak ayı itibariyle ortaya çıkan resim iyileşmenin beklenenden daha hızlı olduğu yönünde. Rakamlar nisan mayıs ayına hızlı döndüğümüzü gösteriyor. Kredi piyasasındaki canlanmayla birlikte toparlanmanın hızlı şekilde hayata geçeceğini düşünüyoruz. 31 Mart'tan sonra seçimsiz bir döneme girdiğimiz için kazanımların çok daha güçlü olduğu bir döneme gireceğiz. İnşallah daha güzel günler bizi bekliyor.
ÇİN VE GÜNEY KORE İLE TİCARET AÇIĞI
Bu büyüklükte bir açığın devam etmesi mümkün değil! Bu yıl çok farklı bir Kore ve Çin politikası izleyeceğiz
KRİTİK GÖRÜŞMELER
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İsviçre'nin Davos kasabasında devam eden 49. Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) zirvesi kapsamında, ikili görüşmelerini sürdürüyor. Zirve kapsamında, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ile bir araya gelen Albayrak, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile de görüştü. Görüşmelerde, Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.