Bakan duyurdu: Liselerde Bilim Uygulamaları Programı başlıyor! İşte detaylar...
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğrencilerin her yönden akademik becerilerini geliştirebilmeleri için yeni bir program hayata geçirileceğini duyurdu. Peki bu program nedir? Liselerde ne zaman uygulanacak? İşte detaylar...
Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer, liseler için yeni bir program başlayacağını duyurdu. Öğrencilerin gelişimi açısından ele alınan bu programın gelişimlerine oldukça katkı sağlayacak gibi görünüyor. Peki Liselerde Bilim Uygulamaları Programı nedir? Ne zaman okullarda uygulanacak? Hangi illere gelecek? İşte detaylar...
Programla öğrencilerin, bilim, teknoloji, çevre, ekonomi, eğitim, değerler, coğrafya, tarih, kültür, edebiyat, sanat, ekonomi, hukuk, politika gibi alanlarda, bilimsel düşünme, araştırma ve sunum yapma, rapor hazırlama, kendini ifade etme gibi akademik çalışmalara altyapı oluşturacak becerilerinin geliştirilmesi ve farkındalık düzeylerinin artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda öğrenciler, konferans, panel, seminer, sempozyum, forum gibi türlerde bilimsel toplantılar düzenleyecek ve uygulamalı bilim çalışmaları yapacak.
Program ne zaman okullarda uygulanacak?
Bakanlık, söz konusu Liselerde Bilim Uygulamaları Programına ilişkin uygulama kılavuzunu tüm illere gönderdi. Kılavuza göre program, bu ay sonu itibarıyla pilot olarak Adıyaman, Ankara, Aydın, Bursa, Iğdır, Isparta ve Samsun'daki Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı liselerde, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren ise tüm illerdeki okullarda uygulanacak.
Üniversitelerle iş birliği yapılacak
Programa, il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri, Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri, okul yöneticileri ve öğretmenler ile üniversitelerin ilgili bölümlerinde görevli akademisyenler katılım ve katkı sağlayacak. Bunun yanı sıra üniversitelerle de iş birliği yapılacak.
Toplantılar öğrencilerin ilgi ve isteklerine göre, 100'ü aşkın alanda yapılabilecek
İllerde liselerde öğrenciler gruplar oluşturarak; fen bilimleri, matematik ve teknoloji/sosyal bilimler alanlarında konferans, panel, seminer, sempozyum, forum gibi türlerde bilimsel toplantılar düzenleyecek. Toplantılar öğrencilerin ilgi ve isteklerine göre, aralarında "Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Büyük Veri ve Veri Madenciliği, Ekolojik Denge, Elektrikli Araçlar, E-Ticaret, Geleceğin Teknolojileri, Genetik ve Biyoteknoloji, Havacılık ve Uzay, Nanoteknoloji, Nesnelerin İnterneti, Organik Tarım" gibi 100'ü aşkın alanda yapılabilecek.
"Öğrencilerimizin akademik alanlarda becerileri gelişecek"
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, programa ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Öğrencilerimizin hayata hazırlanmaları çok önemli. Bu nedenle onları her açıdan desteklemeye çalışıyoruz ve uygulamalı olarak tüm süreçlere dâhil ederek yaparak öğrenmelerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Hazırladığımız bu programla, lise öğrencilerimiz akademik çalışmalar yapabilmeyi, bilimsel toplantılar düzenlemeyi öğrenecekler. Bu toplantılar ve çalışmalar yoluyla hem bilim, teknoloji, çevre, ekonomi, eğitim, değerler, coğrafya, tarih, kültür, edebiyat, sanat, ekonomi, hukuk ve politika gibi alanlarda farkındalıkları artacak hem de bilimsel düşünme, araştırma yapma, rapor hazırlama, kendini ifade etme, sunum yapma gibi akademik alanlarda becerileri gelişecek."