Bakan Kurtulmuş: ''İki büyük ülke çatışma noktasına gelir'' demiştim..
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Habertük TV’de yayınlanan ‘Açık ve Net’ adlı programda Kübra Par’ın sorularını yanıtladı.
Bakan Numan Kurtuluş, siyasetten kültür sanata, ekonomiden dünya gündemine birçok konuda açıklamalarda bulundu.
İKİ YIL ÖNCE SÖYLEMİŞTİM
Gelen soru üzerine, Suriye’de devam eden vekalet savaşlarının artık limiti doldurduğunu belirten Bakan Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Suriye’deki gidişat bugün bambaşka bir noktaya geldi. 12 Ekim 2016’da verdiğim bir demeçte şunu söyledim: ‘Vekalet savaşlarının da bir limiti vardır. Suriye’deki vekalet savaşları limitleri doldurmuştur. Bundan sonra eğer Suriye sorununa bir çözüm bulunamazsa iki büyük ülke Amerika ve Rusya fiilen çatışma noktasına gelir.’ Bu, sonraki günlerde İngiltere’deki bazı gazeteler tarafından ‘Türkiye uyarıyor’ şeklinde manşete taşındı. Suriye’de vekalet savaşları iç savaş olarak başladı. ‘Vekalet savaşları’ kavramını 4-5 sene evvel kullandığımda bazı çevreler karşı çıkmıştı. Türkiye Suriye konusunda doğru yerde durdu. Bütün mesele yabancı güçlerin Suriye’ye girmesini önleyecek bir takım mekanizmaların geliştirilmesiydi, bu yapılamadı. Belki bu tek başına bizim yapabileceğimiz bir mesele değildi. Biz Suriye halkının kendisini yönetebileceği bir mekanizmanın kurulabilmesini başından itibaren savunuyoruz. Ama bu mekanizmalar bir şekilde geliştirilemedi çünkü çok ağır bir vekalet savaşları dönemine girdik.
Amerika, Rusya ve diğer ülkeler burada nasıl kendi maşalarını kullanır, ellerini ateşe sokmadan sonuç alabilirler bunu geliştirdiler, DEAŞ denilen, PYD denilen bir belayı başımıza sardılar ve Suriye, Suriye halkının istediği anlamda bir çözüme kavuşamadı.”
TABAN BENİMSEMEZSE İTTİFAK BAŞARILI OLMAZ
Son günlerde gündeme gelen Saadet Partisi-Cumhuriyet Halk Partisi ittifakına değinen Bakan Numan Kurtulmuş, partiler arasındaki yakınlaşmanın taban tarafından benimsenmediği sürece başarılı olamayacağını söyledi ve şöyle devam etti:
“Partiler arasında yakınlaşma, partiler arasında ittifaklar tepede oturan yukarıdaki üç beş kişinin alacağı kararla olacak bir şey değildir. Esas olan şey partilerin tabanları, geniş kitleleri, o partilere oy veren insanlar bu yakınlaşmayı istiyorlar mı istemiyorlar mı? Dolayısıyla ben Saadet Partisi’nin kalan seçmenleri bakımından, Cumhuriyet Halk Partisi ile yakınlaşmanın gönülden arzu edilen bir durum olmadığını düşünüyorum. Yukarıda hangi kararı verirseniz verin tabanda oyu verecek olan vatandaşların sandığa gittiği zaman böyle bir ittifakın içerisinde geniş anlamda yer almak istemeyeceğini düşünüyorum.”
SANATÇILARA YAPILAN HAKSIZ ELEŞTİRİLER
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Afrin’i ziyaret eden sanatçılara yapılan eleştirilerin değerlendirilmesinin istenmesi üzerine, bu eleştirilerin yersiz ve haksız olduğunu aktaran Bakan Numan Kurtulmuş, “Orada hem sanat hem spor hem medya dünyamızdan, siyasetçilerden ülkeyi yöneten insanlardan bir grup vardı. Keşke bu eleştiriyi yapanlar da orada olsalardı, o atmosferi yaşasalardı. O ziyareti yapanların gerçekten son derece büyük bir görev ifa ettiğini düşünüyorum. Orada askerlerimizle beraber vakit geçirildi, onlara moral verildi. Onlarla büyük bir dayanışma içinde olduğumuz gösterildi. Sadece o karakolda bulunan askerlerle sınırlı değil, Türkiye uzunca bir süredir bir beka mücadelesi veriyor. Suriye toprakları içerisinde Türkiye’yi bir şekilde terörden koruma mücadelemiz devam ediyor. Eleştirilerin tam tersine oradaki toplantı bizim bütün milli değerlerimize uygun şekilde, son derce ölçülü bir şekilde yapılmış olan bir ziyarettir. Bir moral ziyaretidir.” şeklinde konuştu.
PROJELERİ KİMİN HAZIRLADIĞINA DİKKAT EDİLMİYOR
Bakan Numan Kurtulmuş, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının hükümet karşıtı, muhalif sanatçılara destek vermediği şeklinde kamuoyunu yanıltmaya dönük söylentilerin de gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Bakanlığa sunulan projeleri kimin hazırladığına dikkat edilmediğini içeriğin değerlendirildiğini aktaran Bakan Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Bakanlığımıza müracaat eden bir projenin kim tarafından sunulduğuna ya da hazırlandığına dikkat etmiyoruz. Proje, Türkiye’nin kültürel birikiminin gelişmesine katkı sağlar mı, milli kültür politikalarımıza destek olur mu, Türkiye’nin sahip olduğu zenginlikleri tanıtma amacına hizmet eder mi diye bakıyoruz. Ülkemizin yararına her türlü sanatsal çabaya destek veriyoruz. Sanatla ilgili muhalif iktidar yanlısı ayrımını yapmak yanlış bir şeydir. Biz böyle bir ayrımı zihin dünyamıza asla sokmuyoruz. Bunun üzerinden bir politika yapılmasının da doğru olmadığını düşünüyoruz.”
GEÇİCİ DALGALANMALAR
Bakan Kurtulmuş, değişen ülke ekonomisi ve dövizdeki dalgalanmaya yönelik bir soru üzerine “Sadece borsa, enflasyon, döviz üzerinden bir ülke ekonomisini değerlendiremeyiz. Bunlarla ilgili Türkiye’de geçmiş dönemlerde de yapılan spekülatif hareketlenmeler oldu. Bu son günlerde yaşadığımız geçici bir dalgalanmadır, çünkü ekonominin esas gücünü ortaya koyan şey ekonominin genel dengeleridir. Genel dengelere baktığınız zaman Türkiye’nin kapasite kullanım oranları yüzde 79.1’e çıktı. Yani Türkiye’de üretim ekonomisi işliyor. Ayrıca Türkiye ekonomisinin son birkaç yıl içinde makas değiştirmeye yol aldığını görüyoruz. Türkiye güçlü bir üretim ekonomisine geçiyor.” dedi.
OHAL TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEMİYOR
Ayrıca, Bakan Numan Kurtulmuş, OHAL’in ülke ekonomisi ve turizm üzerindeki etkinin sorulması üzerine şunları söyledi:
“OHAL’in ekonomiyi, turizmi olumsuz etkilediği meselesi son derce yanlıştır. Rakamlar ortada, geçtiğimiz sene 32 milyon turist sayısına yükseldik, bu sene inşallah böyle giderse en az 38 milyon turist olacak. Ve Türkiye 7.4 büyüdü. Eğer OHAL ekonomiye olumsuz etki yapmış olsaydı bu büyüme nasıl olurdu.”