Bakan Özhaseki'den deprem açıklaması: Bu tarihlerde yapılan binalarda sorun var!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Türkiye'nin her bir köşesinde hala hareketli olan 485 tane fay hattı var." diyerek o tarihlere dikkat çekti. İşte sorunlu binaların yapıldığı tarih aralığı...

Bir dizi program için Samsun'a gelen Bakan Özhaseki, ilk olarak Samsun Valiliği'ni ziyaret etti. Burada konuşan Özhaseki, Samsun'da TOKİ'nin kentsel dönüşüm ve sanayi bölgelerinin taşınması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, "1950'den 2000 yılına kadar yapılan binaların, iş yerlerimizin bazılarında depreme dayanıklılık hususunda sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Bunları yenilemenin de tek bir yolu var; o da kentsel dönüşüm. Dünyada da bu işin başka bir yolu bulunamadı" dedi.


'TÜRKİYE, BİR DEPREM ÜLKESİ'

Özhaseki, "Samsun özeline geldiğimiz zaman, bizim TOKİ olarak yaptığımız ciddi çalışmalar var. Kentsel dönüşüm çalışmaları var, sanayi alanlarının taşınması var. Üzerinde hala proje olarak çalıştığımız birçok yer var. Bunları da belediyemiz ile uzun uzun çalışacağız. Şunu herkesin bilmesi lazım; Türkiye, bir deprem ülkesi. Türkiye'nin her bir köşesinde hala hareketli olan 485 tane fay hattı var. Bu fay hatlarının kırılmasına, doğadaki bu müthiş enerjinin dışarı çıkmasına mani olamayız, onunla savaşamayız da. Yeniliriz. Yapacağımız tek şey; onu bilerek, anlayarak hareket etmektir. Tedbir almaktır, tedbirli olmaktır. Konutlarımızı ve iş yerlerimizi sağlam ve güvenli yapmaktır. Kentsel dönüşümü her yerde hızla yapmak zorundayız ve gerçekleştirmek zorundayız. Geçtiğimiz hafta İstanbul'un kentsel dönüşüm meselesini açıklamıştık. Bugün de burada belediye başkanımız epey bir hazırlık yaptı, üzerinde çalışacağız. Devam eden işler ve bundan sonra devreye alacağımız işlerin de hep birlikte üzerinde çalışacağız" diye konuştu.


'BÜTÜN BELEDİYELER BİR GAYRET İÇERİSİNDE'

Özhaseki, belediyelere ilişkin de "AK Parti olarak zamanında ortaya koymuş olduğumuz belediyecilik anlayışında, durmadan yeni hamleler yapan, kendisiyle yarışan bir ortamdayız. Yıllar öncesinde hizmet belediyeciliği diye ortaya çıkmıştık. Evet, hizmet ettik. Daha sonra marka belediyecilik diye kendimizi yeniledik. Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın da durmadan vurguladığı gönül belediyeciliği anlamında da bütün belediyelerimiz büyük bir gayret içerisindeler. Özellikle genel merkezde daha önce başlatılmış olan ve benim ve arkadaşlarımın da emeği olduğu gerek gençlik faaliyetleri gerekse kültür sanat faaliyetleri ile ilgili de bütün belediyeler bir gayret içerisinde. Bunları da yakından takip ediyoruz. Bunlar, bizim belediye açısından yapabileceğimiz çalışmalar" dedi.

'BİR DAHA AÇIĞA ÇIKAMAYACAKLAR'

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kültür Sanat Çalıştayı Vizyon Programı gerçekleştirildi. Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Çiğdem Karaaslan ve Mustafa Şen, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçe belediye başkanları ve protokol üyeleri katıldı. Burada konuşan Özhaseki, "Fitne örgütleri, gömüldükleri topraklarda yok olup gidecekler. Çok şükür köyler, dağlar, şehirler temizlendi. Bundan 10 sene önce oraya gittiğimde insanların tedirginliğini yüzlerinden okuyordum, son dönemde bu belaların hepsini atlattık. Son birkaç sene içerisinde Gezi eylemleri ile hükümeti düşürme operasyonları, arkasından hukuk darbesi, arkasından çukur eylemleri, arkasından 15 Temmuz, ardı arkasına bitmek bilmeden geliyor. Çok şükür bunların hepsi geride kaldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, onun iradesiyle, hepimizin gayretiyle onlar bir daha açığa çıkamayacaklar" dedi.

HER SENE 2 VEYA 3 YIKICI DEPREM OLUYOR'

6 Şubat depremlerinde 680 bin konutun yıkıldığını söyleyen Bakan Özhaseki, "Kimseyi korkutmak adına değil ama aklınızda bulunsun diye söylüyorum. Aletli ölçümün başladığı 1900'lü yılların başından bu güne kadar, yapılan ölçümlerde, gerek denizlerimizde gerekse ana karamızda meydana gelen 6 ve üzeri şiddette yani yıkıcı deprem sayısı 231. Her sene 2 veya 3 yıkıcı deprem meydana geliyor. Ülkede 485 hareketli fay hattı var. Her an her yerde olabilir. Onunla savaşamayız, yenik düşeriz, ona mani olabilir miyiz olamayız. Konutlarımızı, evlerimizi, işyerlerimizi sağlam yapmalıyız. Yapılmış olan mevcut stoklara bakıp eğer orada sıkıntı varsa, risk teşkil ediyorsa kentsel dönüşüm yapmalıyız. Başka çaremiz yok. Kahramanmaraş'taki depremde tam 18 ilimiz etkilendi. 4 ilimiz çok fazla etkilendi ama diğer illerimiz de hasar aldı epeyce. Yıkılan konut sayımız 680 bin. İşyeri 170 bin. O günlerde muhatap olduğumuz yabancı misyon şefleri bize şunları söylediler. Eğer bu depremin 4'te biri bize olsaydı biz bunun altından kalkamazdık dediler" diye konuştu.


'ÇELİK EVLERİ 8 AYDA TESLİM EDECEĞİZ'


​Deprem bölgesinde 300 binden fazla evin ihalesinin yapıldığını söyleyen Bakan Özhaseki, "O dönemde bütün bir millet ayaktaydı. Kumbarasındaki paraları bozdurup gönderen çocuklar mı dersiniz, haccını erteleyerek o hacı parasını yatıran ağabeyleri mi dersiniz, eski arabasına yorganları koyup getiren Azeri kardeşimizi mi dersiniz, bütün bir millet adeta kıyamdaydı. Böyle bir milletin ferdi olmak benim için de hepimiz için de bir şeref meselesi. O bölgelerde 300 binden fazla evimizin ihalesini yaptık. Kısa sürede bunlar bitecek. Birkaç gün sonra konutları dağıtmaya başlıyoruz. 50 bine yakın konutumuz hazırlandı. İnşaatlar başladığı tarihten bir sene içerisinde teslim edilecek diye sözümüz var. Köylerde çelik yapılara başladık onları 8 ayda teslim edeceğiz. Bir de bizi destekleyin biz yerinde evimizi yaparız diyen 252 bin kardeşimiz var. Onlar için de yardım paketlerimizi hazırladık. Aradan 2 sene geçtikten sonra o bölgeye gittiğinizde göreceğiniz manzara eskisinden farksız olacak. Biz çalışacağız. Gayret edeceğiz. Bir taraftan da kötülerle savaşacağız, şeytan taşlamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Özhaseki'den deprem açıklaması: Bu tarihlerde yapılan binalarda sorun var! ile ilgili etiketler Mehmet Özhaseki deprem Fay Hattı
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.