Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, işlenmemiş altın ithalatındaki kota tedbirlerine ilişkin bilgilendirme yapılmasının zaruri görüldüğü aktarıldı.
Bakanlıktan altın kotası hakkında açıklama! Kota uygulaması devam edecek mi? İşte tüm merak edilenler
Hazine ve Maliye Bakanlığı altın kotası hakkında net bir açıklamada bulundu. Bakanlık, 2023'te getirilen kota uygulamasının sonuçlarını değerlendirerek, "Kota uygulamasının işlenmemiş altın ithalatını sınırlayarak cari işlemler dengesini olumlu etkilediği görülmektedir." ifadesini kullandı. İşte altın kotası hakkında merak edilen tüm detaylar...
KOTA UYGULAMASINA NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU
TÜİK verilerine göre 2022'de işlenmemiş altın ithalatının bir önceki yıla göre miktar bazında yaklaşık yüzde 200'ün üzerinde artışla 379,2 ton (20,4 milyar dolar) olduğunun anımsatıldığı açıklamada, bu miktarın, 2023'ün 7 ayında ise yaklaşık 320 ton (19,2 milyar dolar) olduğu belirtildi.
Açıklamada, Merkez Bankası tarafından yayımlanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre, 2022'de 49,1 milyar dolar olan cari işlemler açığının 19,4 milyar dolarının (yüzde 39'u) net altın ithalatı kaynaklı olduğuna işaret edilerek, "Geçen yılın 7 ayında ise cari işlemler açığı 42,3 milyar dolar olmuş, net altın ithalatı 17,7 milyar dolar ile açığın yüzde 42'sini oluşturmuştur. Altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla işlenmemiş altın ithalatına yönelik tedbir alınmasına ihtiyaç duyulmuştur." bilgisi verildi.
KOTA NASIL BELİRLENDİ?
İşlenmemiş altın ithalatının azaltılmasına yönelik çeşitli politika tedbirleri değerlendirildiğine, hızlı ve etkili bir tedbir olarak kota uygulanmasına karar verildiğine dikkat çekilen açıklamada, kota uygulamasına 7 Ağustos 2023'ten itibaren geçildiği ve aylık kota miktarının, işlenmemiş altın ithalatının uzun dönem aylık ortalaması olan 8 tonun 1,5 katı olacak şekilde 12 ton olarak belirlendiği bildirildi.