Balıkesir’deki deprem korkuttu! İşte Balıkesir'de en riskli ilçeler ve mahalleler
Balıkesir deprem bölgesi mi sorusuna yanıt arayan vatandaşlar son yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrasında merak içerisinde kaldı. Balıkesir ilinde fay hattı olup olmadığı araştırılırken deprem risk haritasına göre son durum irdelenmektedir.
Balıkesir deprem bölgesi mi sorusunun cevabı merak edilirken son deprem riski haritasına göre riskli olan iller ve ilçeler yakından takip edilmektedir. Türkiye'de bulunan aktif fay hatları ve bunların geçtiği iller ve ilçeler son AFAD ve MTA raporlarına göre belirlenmiştir.
Balıkesir'de Fay Hattı Var mı?
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç diri fay hattı bulunmaktadır. Bu aktif fay hatlarının tehlike dereceleri AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Risk Haritası'nda yer almaktadır. Balıkesir ili de bu deprem haritasına göre 1. derece deprem bölgesidir ve fay hattı vardır.
Balıkesir'de, Edremit Körfezi'nden başlayan İvrindi-Balya'ya gelen Havran-Balya-Balıkesir fay hattı vardır.
Balıkesir'de riskin en az olduğu yer Sütlüce Mahallesi'dir. MTA haritasına göre Balıkesir'in en kötü zeminlerinin olduğu yerler; Çayırhisar, Plevne, Bahçelievler Gündoğan, Halalca, Yakupköy, Balıklı, Çandır, Hotaşlar, Mahmudiye, Aslıhan, Ovaköy, Kepsut, Nusret, Kocaavşar, Gökçeyazı, İvrindi'dir.
Balıkesir'de Nerelerden Fay Hattı Geçiyor?
Balıkesir'de fay hattı geçen yerler; Kuva-yi Milliye Mahallesi, Paşaalanı, Üçpınar, Ayşebacı.
Balıkesir'de Zemini Kötü Mahalleler
Bahçelievler Mahallesi, Plevne Mahallesi, Gündoğan Mahallesi, Paşaalanı Mahallesi, Kuva-yi Milliye Mahallesi.
Balıkesir Deprem Bölgesi mi?
Birinci derece riskli iller: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt
İkinci derece riskli iller: Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
Üçüncü derece riskli iller: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.