Balon balığı Nedir? Balon balığı zehirlenme belirtileri nelerdir? Nerelerde yaşar?
Balon Balığı nedir sorusu gündemdeki zehirlenme haberleri sonrası internette araştırılmaya başlandı. Antalya'da 3 kişinin Balon balığı yiyerek zehirlenmesi sonucu vatandaşlar Balon balığı zehirlenme belirtilerini merak ediyor. Peki balon balığı nedir, zehirlenme belirtileri nelerdir? Balon balığı hangi bölgelerde yaşar? Detaylar haberimizde..
Balon Balığı Nedir sorusu Antalya'da balon balığı yiyerek zehirlenen 3 kişinin haberi sonrası gündeme geldi. Türkiye'de Akdeniz bölgesinde yaygın olarak görülen ancak daha çok yosunlu bölgeleri seven balon balığının zehirlenme belirtileri nelerdir sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor.Peki balon balığı nedir, zehirlenme belirtileri nelerdir? Balon balığı hangi bölgelerde yaşar? Detaylar haberimizde..
BALON BALIĞI NEDİR?
Balon balığı, yaygın olarak gümüş yanaklı toadfish olarak bilinen Lagocephalus sceleratus, Tetraodontidae (kirpi balığı balıkları) familyasından olan aşırı derecede zehirli bir deniz balığıdır.
BALON BALIĞI ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?
Toksin içeren balon balığı, zehirlenmelere yol açıyor. Balon balığının içerdiği toksin, insanda önce kol ve bacaklarda uyuşukluk, baş dönmesi ardından terleme, kusma, morarma, konuşma güçlüğü ve felce hatta ölüme neden oluyor.''
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) çalışmalarına göre de Akdeniz'de bilinen 650 balık türünden, 90 tanesinin istilacı olduğunu ve balon balığı gibi birçok türün Akdeniz ve Ege'ye yayıldığını vurgulandı.
BALON BALIĞI HANGİ BÖLGELERDE BULUNUR?
Bu tür Hint ve Pasifik okyanuslarının tropik sularında yaygındır. Süveyş Kanalı'ndan ulaştığı, Doğu Akdeniz'e yeni bir Lessepsiyen göçmen ve batı Akdeniz'e doğru yayılıyor. Bu kıyılarında yakalandığı İsrail , güneyindeki Türkiye'de de, Kıbrıs , anakara güney kıyılarında Yunanistan , Girit ve Rodos . 2013 yılında Orta Akdeniz'de Lampedusa Adası'ndaki sularda , ve 2015'te Malta'da ve ayrıca kentin yakınlarındaki sularda rapor edilmiştir. Bir örnek, 2014 yazında Gruissan'da ( Aude , Fransa) yakalandı .
Balon balığı yiyen 3 kişi zehirlendi
Antalya'nın Muratpaşa ilçesi Kızılsaray Mahallesi'ndeki bir pasajda esnaf olan Hükümdar Akbay (52), Ali Akgül (51) ve Nedim Derbek (46), 10 Mayıs günü satın aldıkları balığı pişirip yedi. Alkol de alan arkadaşlar, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. Tedaviye alınan ve yedikleri balığın balon balığı olduğu ortaya çıkan şahıslardan Nedim Derbek, henüz hayati tehlikeyi atlatamadı.
"Merdivenleri inemedim, ayaklarım tutmuyordu"
Taburcu edilen Hükümdar Akbay, aldıkları balığın balon balığı olduğunu bilmediklerini ifade ederek, "Ben eve geldim. Bir anda ateşim çıktı. Soğuk duşun altına koştum. Ardından istifra ettim. Dinlenirken telefon geldi. Benimle balık yiyen arkadaşlarım hastaneye kaldırılmış. Onlarla alkol aldığımı gören arkadaşlarım da arayarak, 'Ağabey bunlar zehirlenmiş. Sen de hazırlan gelip seni hastaneye götüreceğiz' dediler. Sonra geldiler. Merdivenleri inemedim, ayaklarım tutmuyordu. Beni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdüler. Yoğun bakım dolu olduğu için özel hastaneye sevk ettiler. İki gün yoğun bakımda kaldım" dedi.
"Üç kuruş para kazanmak için insan hayatı ile oynuyorlar"
Aradan 5 gün geçtiğini ve yürümeye yeni başladığını kaydeden Akbay, şunları ifade etti:
"Çok kötüydüm. Yeni yeni kendime gelmeye başladım. Ali Akgül, biraz daha iyi gibi ama Nedim'in durumu iyi değil. Hayati tehlikesinin sürdüğünü söylüyorlar. Günahtır, ayıptır, yazıktır. Üç kuruş para kazanmak için insan hayatı ile oynuyorlar. Ben balon balığını biliyorum ancak bize fileto şeklinde verildiği için anlayamadım. Bilmediğimiz insanlardan balık almamamız gerekiyormuş."
"Toksin böylece balığın etine işler"
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise balon balığının özellikle yaz aylarına girilirken öldürücü etkiye sahip olduğunu belirterek, şöyle söyledi:
"Yaz başı balon balıklarının üreme dönemidir. Bu dönemde toksin artışı vardır. Balon balığının büyük bir karaciğeri vardır. Bu pişirildiği ve yendiği anda öldürür. Bu balıkların özellikle havyarı ve karaciğeri en tehlikeli yerleridir. Ayrıca bu balık bekletilirse karaciğer dokusu ve yumurtası da dağılır. Toksin böylece balığın etine işler. O zaman da zehir etkisi aynı derecede kuvvetli olur. Vatandaşımız dikkat etmeli. Bilmediği balığı yememeli."
"En belirgin etkisi ayakta felç oluşumudur"
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın balon balıklarının satışını yasakladığına dikkati çeken Prof. Dr. Gökoğlu, "Muhtemelen bu kaçak bir sızıntı. Vatandaş da elden, poşetten satılan balıktan alınca bu durum yaşandı. Bu balık yendiği zaman en belirgin etkisi ayakta felç oluşumudur. Ölüme varan sonuçlar doğurur. Bu kişiler ucuz kurtulmuş" diye konuştu.