Black Mirror: Bandersnatch nedir? Tüm sonlara ulaşmanın yolları ve detaylı haritası! Bandersnatch ne demek?
Bandersnatch nedir? Netflix'in sevilen dizisi Black Mirror'ın interaktif sinema dalında çıkarttığı filmi Bandersnatch son dönemde hem sosyal medyada hem de internette en çok konuşulan konular arasına girdi. Hakkında birçok araştırma ve inceleme yapılan, birçok farklı sona sahip olan Bandersnach tam olarak nedir, tüm sonlara ulaşmak için Bandersnatch haritası nasıldır gibi sorulara yanıt aranıyor. Konunun tüm detayları haberimizde yer almaktadır. Peki Bandersnatch nedir? İşte detaylar...
Bandersnatch nedir? Tüm dünyada milyonlarca izleyici kitlesine ulaşan Netflix'in sevilen dizisi Black Mirror'ın yeni interaktif filmi Bandersnatch son günlerin en çok konuşulan konusu haline geldi. İnternette de bu konuda birçok araştırma yapılıyor. Peki Bandersnatch nedir? Ne demek? Ne anlama geliyor? Black Mirror: Bandersnatch haritası ve tüm sonları görmenin yolları nedir? Tüm bu soruların cevapları ve diğer tüm detaylar haberimizde...
BLACK MİRROR: BANDERSNATCH NEDİR?
Lumiere Kardeşler’in bize armağını olan sinema, aradan geçen 100 yılı aşkın süre zarfında ekseriyetle klasik anlatı biçimi olan kahramanın yolculuğu şeklinde ilerledi. Avangart veya sanat veya anlam kaygılı çalışmalar bir kenara, ister Avrupa Sineması isterse de Hollywood’un sık sık eleştirilen sinema endüstrisi olsun, en nihayetinde her zaman kahramanın yolculuğu temasını işlemeyi tercih etti.
Bu anlatımda seyircinin beklentileri genellikle karşılanmakla beraber, kimi durumda da sürprizle veya bir nokta konmadan sona eriyordu. Tüm bu süreçte ne olursa olsun seyircinin doğrudan müdahalesi söz konusu değildi. Ancak sınırları zorlayan Black Mirror bu konuya da el attı.
Yayınlanmaya başladığı günden beri özgün, sarsıcı, endişe verici ve karamsar atmosferiyle seyirciyi etkilemeye başaran dizi, George Orwell ve Aldous Huxley gibi ustaların yolundan gidip distopyayı farklı bir boyuta çıkarıyor.
İşin daha korkuncu, şimdiden dizide temas edilen konuların bir bölümü gündelik hayatımızda başımıza gelmeye başladı bile. Hayatımıza bu denli etki edip bizi sarsmayı başaran Black Mirror, bu kez sezonluk bir diziyle değil, başlı başına bir filmle karşımıza çıkıyor.
'Black Mirror: Bandersnatch' adıyla 28 Aralık 2018’de Netflix’te seyirciyle buluşan yapım, seyirciye seçme hakkı veren kurgusuyla karşımıza çıkıyor. Kahramanımız Stefan, 1983 yılında yaşayan Londralı herhangi bir genç. Etkisinde kaldığı Bandersnatch romanını, tutkunu olduğu video oyununa dönüştürmeyi kafaya takar ve olaylar gelişir.
Edebiyatta örneklerine rastladığımız üzere 'Black Mirror: Bandersnatch' filminin hikayesinin akışı sırasındaseyirci de olay örgüsüne kendisi yön veriyor. Spoiler sularında yüzüp boğulmamak adına en hayati olmayan noktadan örnek verecek olursak; kahramanımız Stefan’ın walkman ile dinleyeceği kasete dahi ekran başındaki seyirci karar veriyor. Bu arada umarım walkman'in ne olduğu konusunda fikir sahibi olmayan kimse yoktur. Konuya dönecek olursak... Stefan’ın video oyunu tasarlamak için kodlar dünyasında kaybolması, aslında benzerine 'An Imitation Game' veya 'Beautiful Mind' gibi filmlerde de rastladığımız, beynin sınırlarını zorlayan bir hikaye.
Hikayenin akışına müdahale edebilme hakkı, filmin bir nevi kaderini belirleme şansını bize veriyor. İşte olay da burada başlıyor. Sinema tarihi açısından da büyük bir yenilik anlamına gelen bu durum, bakalım bu sanat dalını nerelere taşıyacak..
BLACK MİRROR: BANDERSNATCH
Yayınlandığı ilk günden beri tartışmaları asla son bulmayan Bandersnatch, ne denilirse densin defalarca izlendi, tüm seçenekler tekrar tekrar denendi.
Hatta geçtiğimiz günlerde izleyicilerden birkaçı bölüm içerisine gizlenmiş, oyun şirketi TuckerSoft'un internet sitesine yönlendiren bir QR kod buldular.
Bazı izleyiciler otobüs sahnesinde müzik çalması gereken yerde bir "çağrı/arama sesi" duyduklarını iddia etmiş ve araştırmışlar.
Bu sesi bazı yazılımlar ile deşifre eden izleyiciler, resimde gördüğünüz QR koduna ulaşmış ve bunun TuckerSoft'un internet sitesi olduğunu anlamışlar. Buradan oyun şirketinin internet sitesine ulaşabilirsiniz.
Black Mirror: Bandersnatch'de izlediğimiz programcı Colin Ritman (Will Poulter)'ın oyunu "Nohzdyve" adını, Black Mirror'ın 3. sezondaki "Nosedive (Dibe Vuruş)" adlı bölümünden alıyor.
Bandersnatch'de sık sık vurgulanan oyun Nohzdyve'i gerçek hayatta da oynama şansınız var ama bunun için biraz uğraşmanız gerekecek çünkü oyunu sadece ZX Spectrum emülatörleri ile oynayabiliyorsunuz.
Bir serbest düşüş oyunu olan Nohzdyve'de engelleri atlamanız ve gözleri toplamanız lazım.
Nohzdyve oyununu oynayabilmek için öncelikle oyunun dosyasını buradan indirmeniz gerekiyor.
Sonrasında da bir ZX Spectrum emülatörü olan Fuse'u da buradan indirebilirsiniz. İsterseniz piyasada ZX Spectrum emülatörü kullanabileceğiniz başka programlarda mevcut.
Bilmeyenler için, ZX Spectrum 1980'lerin başlarında çıkan 8-bit'lik bir kişisel ev bilgisayarı.
"Bandersnatch" oyununa ise şimdilik erişmek mümkün değil gibi duruyor. Bakalım, gelişmeleri takip edeceğiz.