Bandırma’ya yüksek teknolojili endüstri bölgesi!
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur, Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde 1.1 milyon metrekarelik bir alana yatırım planladıklarını açıkladı.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un Üretim Reform Tasarısı’ndaki zeytinliklerin yatırımlara açılmasına ilişkin maddenin Bandırma için tasarlandığı, ilçede Kale gibi büyük grupların yatırım planları olduğunu açıklamasının ardından bir haber de Kale’den geldi.
Gazete Habertürk Ekonomi Müdürü Yavuz Barlas'ın haberine göre Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur, Kale’nin Bandırma İlçesi’nde kurulması hedeflenen 47 bin dönümlük organize sanayi bölgesi dışında geçmişte satın aldığı 1.1 milyon metrekarelik bir alanda yatırım planladığını açıkladı. Grubun hedefi bu bölgede Kale Yüksek Teknolojili Özel Endüstri Bölgesi kurmak.
Zeynep Bodur açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bizim Balıkesir Bandırma’da yapmaya gayret ettiğimiz iş, bugüne kadar elde ettiğimiz birikimle, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yüksek teknolojili yatırımları kümelemeye dönük bir proje. Bu yatırımla Bandırma’nın, Türkiye’nin yüksek teknoloji merkezi olmasını hayal ediyoruz. Yılda 20 milyar ABD Doları’ndan fazla yüksek teknoloji ürünü ticaret açığı veren bir ülke için bu tür yatırımların çok önemli yatırımlar olduğu aşikâr. Öngörülen yatırımlar, inşaatından üretimine kadar çevresel etkisi sıfıra yakın yatırımlar. Kale Grubu, Anadolu’da sanayi ile büyüme prensiplerine uygun olarak Bandırma’da uzun bir süre önce bir özel endüstri bölgesi kurma kararı almıştır. Bu kararda, İstanbul’da sanayiyi büyütmenin fiziki zorluklarının da etkisi ve katkısı vardır. Bölgede, ülkemizin ihtiyaç duyduğu üzere yüksek teknolojili yatırımlar için bir ekosistem yaratılması öngörülmektedir. Özel Endüstri Bölgesi’ndeki yüksek teknolojili endüstri karması ve akıllı yeşil uygulamalar, Bandırma ve çevresinin tarımsal alanlarını korumayı gözetecektir.”
SAVUNMA VE HAVACILIK ÜSSÜ OLACAK
Zeynep Bodur, Kale Yüksek Teknolojili Özel Endüstri Bölgesi’nde akıllı yeşil uygulamalarla tarımsal alanların korunacağını ifade ederken “Bu endüstri bölgesinde ilk etapta grubumuz savunma ve havacılık sektöründe yatırım yapmayı planlamaktadır. Ancak Rolls Royce ile işbirliğimiz çerçevesinde ortak yatırımın hangi bölgede yapılacağına dair alınmış kesin bir karar bulunmamaktadır. Akademik işbirlikleri, AR-GE ve tasarım platformları, kaliteli mesleki eğitim kurumlarının yer alacağı özel endüstri bölgesinin, Türkiye’nin ve bölgenin beşeri sermayesinin gelişimi konusunda önemli bir katkı sağlayacağı aşikârdır” dedi.
ÖZLÜ: İHTİYAÇLAR KARŞILANMAZSA KONU TEKRAR GÜNDEME GELEBİLİR
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Üretim Reform Paketi’nden çıkarılan zeytinlik maddesi ile ilgili açıklamada bulunarak “Üretim Reform Paketi başlangıçta 76 maddeydi. Zeytinlikler bunun içinde sadece 2 maddeydi. Düşündüğümüz bölgeler vardı. Güney Marmara gibi, Balıkesir, Bandırma gibi. Bu bölgelerde endüstri bölgeleri kurmak istiyorduk. Halen kurmaya engel bir durum söz konusu değil. Olsa iyi olurdu, olmaması da bir sıkıntı değil. Fakat şunu ifade etmek isterim. Mevcut kanun zeytincilikle ilgili kanun 39 yılında çıkmış bir kanun. 1995 yılında ve 2008 yılında kısmi revizyon görmüş bir kanun. Bu kanun ihtiyaçları karşılamıyor. İhtiyaçlar karşılanmadığı sürece, ihtiyaçlar ortada durduğu sürece bu tekrar gündeme gelebilir. Ancak bizim şu anda Meclis’ten geçen pakette çok önemli yapacağımız işler var. Bunlara yoğunlaşacağız” ifadelerinde bulundu.