Bankadan önemli analiz! Merkez’in faiz indirimi ne zaman başlar?

Merkez Bankası’nın TL faizlerini artırmasının ardından başlayan ‘ne zaman faiz indirimi gelecek’ sorularına ilk kez net bir tarih verildi. Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Direktörü Emre Değirmencioğlu, Merkez Bankası’nın Eylül ayından itibaren faizde indirime gideceği tahmininde bulundu. İşte detaylar...

Değirmencioğlu’nun analizi şöyle:

“BİST100 endeksi tarihinde ilk kez 11 bin endeks seviyesinin üzerinde kapanış yaparak tüm zamanların zirvesine ulaştı. Hatırlanacağı üzere Mart başında 11-12 bin endeks seviyesini hedeflediğimizi belirtmiştik. TCMB'nin net yabancı para pozisyonundaki iyileşme geçen hafta ivme kazandı. Son verilere göre, yani 11 Temmuz'da, swap ve kamu dövizleri hâriç TCMB net rezervleri artı 14,3 milyar dolar seviyesine geldi. CDS risk primi 255 baz puan seviyesine gerilerken, yurtdışı olumlu havanın da yardımı ile Türkiye Hazinesi 2032 vadeli 1,75 milyar dolar tutarındaki tahvil ihracını başarıyla tamamladı. Eurobond ihracına 4 katına yakın talebin geldiğini not edelim.  

Uzun süre 32,2 seviyelerinde yatay bir seyir izleyen ve TCMB'nin kurun düşmemesi için sarfettiği çabadan sonra son günlerde kurun psikolojik 33 seviyesine oturduğunu not edelim. Otoritenin dezenflasyon sürecini tesis etmek adına kurun yükselişini kontrol altında tutması gerekirken, uzun süredir yatay seyreden kur sonrası TL'nin reel anlamda değerlenmesinin de özel sektör için sorun yaratmaya başladığını not etmek gerekiyor. Basit bir matematikle, TL'nin aylık getirisi kabaca %4 civarında olduğu düşülürse ve kurun da 33,00 olduğu varsayımından hareketle, bir ay sonra eğer kur 34,30 seviyesinin üzerine yükselmiyorsa, TL'de kalmak yatırımcısına avantaj sağlıyor. Biz uzun bir süredir TL'de kalmanın (en az Eylül ayına kadar) avantajlı olacağını akabinde ise kurun bir miktar yukarı yönlü ivmeleneceğini düşündüğümüzü yazıp çiziyoruz.

Neden Eylül diye sorarsanız, TCMB'nin de FED ardından hatta FED'den tam da bir gün sonra (19 Eylül) tarihinde faiz indirimine bebek adımları ile de olsa başlayacağına ihtimal tanıyoruz. TL'nin uzunca bir süre reel mânâda değerli kalması, birçok sektör açısından sıkıntılı bir durum yaratmaya başladığını (turizm, ihracat) biliyoruz. Hülâsa, Eylül ayına kadar TL'ye yönelik majör bir hareket beklemezken, yıl sonuna doğru USDTRY kurunda yükselişin imve kazanmasını bekliyoruz.”

Bankadan önemli analiz! Merkez’in faiz indirimi ne zaman başlar? ile ilgili etiketler ekonomi TCMB Merkez Bankası
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.