Başbakan: Engelleri kaldırdık!
Başbakan Binali Yıldırım, İzmir'de Özel Sporcular Federasyonu Jimnastik Şampiyonası'nın açılışında konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım, Bornova Spor Salonu'nda Özel Sporcular Federasyonu Jimnastik Şampiyonası'nın açılışına katıldı. Özel oyuncuların, sporcuların hayatın içerisinde daha fazla yer alması için gayret gösterdiklerini belirterek sözlerine başlayan Başbakan Yıldırım'ın buradaki konuşması satır başlarıyla şöyle:
"Engel bedenlerde değil engel zihinlerdedir. İşe önce zihinlerdeki engelleri kaldırarak başladık. Şimdi engelli vatandaşlarımız ve onların aileleri, yavruları için yaptığımız, yapacağımız bazı konuları kısaca paylaşmak isterim. Engellilere ait hakları içeren BM Sözleşmesini hükümetlerimiz döneminde imzaladık, 2007'de ve yürürlüğe koyduk. Engelliler Kanununu çıkardık. Bütün kanunlarımızdaki çürük, sakat, kör, topal, özürlü gibi aşağılayıcı terimlerin tamamını çıkardık. Engellilerin topluma katılmasının önündeki engelleri kaldırdık, ciddi adımlar attık.
Umuma açık alanlar, binalar, toplu taşıma hizmetlerine engellilerin daha fazla erişimi için düzenlemeler yaptık. Engelli vatandaşlarımızın iş hayatında da yerlerini alması için ciddi adımlar attık. Devlet memurluğuna atanacak olan engellilerin imtihanlarını diğer adaylardan ayırdık. Özel engelli KPSS'yi getirdik. 2002'den önce devlette çalışan engelli sayısı 5 binken, 2017 sonunda, 15 yıl sonra 51 bin 814'e çıktı. 10 kattan fazla artış var. Buna özel sektördeki engelli çalışanları da kattığımızda sayı 150 bini geçiyor. Kamuda ve özel sektörde çalışanların toplam sayısının yüzde 3'ü kadar engelli çalıştırma mecburiyeti getirdik. Engellilere yönelik istihdam politikası sonucunda sayı kamuda 50 binin üzerine, özel sektörde de 100 binin üzerine çıkmış durumda. Engelli memurlara özel mesai hakkı tanıdık. Bu düzenlemeyle engelli memurlarımıza isteği dışında gece nöbeti, gece vardiyası görevi verilemeyecek, verilmiyor. Engelli çalışanların korumalı iş yerlerinin oluşturulması için düzenleme yaptık. Engelli çalışanlar için asgari ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının tamamını vergiden düşürdük. Ayrıca bu engelli çalıştıran iş yerlerini çevre temizlik vergisinden muaf tuttuk. Engelli memurlar için kolay emeklilik imkanı getirdik. Sosyal koruma uygulamalarını daha da artırdık.
İhtiyaç sahibi bakıma muhtaç engelliler için evde bakım uygulaması başlattık. Ayrıca özel rehabilitasyon, bakım merkezlerinden yararlanan engelliler için 2 net asgari ücret tutarında ödeme yapıyoruz. Ağır engelli vatandaşlarımıza evde bakım desteği olarak asgari ücretin 3'te 2'si kadar para ödüyoruz. 2017'de bu şekilde 500 bin ağır engelliye evde bakım ödemesi olarak toplam 6 katrilyon ödeme yaptık. Helali hoş olsun. Yine 1 milyon 300 bin yaşlı ve engelliye 5 katrilyon 300 trilyon tutarında kaynak aktardık. Ocak 2018 itibarıyla 510 bin engelli vatandaşımız evde bakım hizmetinden yararlanıyor. 2010'da ilk kez evde sağlık hizmeti de vermeye başladık. 2017 sonu itibarıyla bu hizmetten yararlanan engelli sayısı 856 bini buldu. 204 özel bakım merkezinde kalan 15 bin engellimizin bakım ücretini de devlet veriyor.
Engellilerin toplumun içine katılması için birçok uygulama geliştirdik. Sağlık hizmetlerinin sunulduğu iç dış mekanların engellilerin ve onların araçlarına uygun hale gelmesini sağladık. Böylece dışarıda, hastanelerde engellilerin rahat hareket etmelerini sağladık. AK Parti bünyesinde Engelli Koordinasyon Merkezi kurduk. 81 il, 970 ilçede Engelli Koordinasyon Merkezi ile engelli vatandaşlarımıza, aileleriyle telefon, faks, internet üzerinden ilişki kurabiliyor, onlara destek olabiliyoruz. Engelliler Destek Programını hayata geçirdik. 40 ilimizde 265 projeyi destekledik. Böylece 1.5 milyon engelliye ulaştık. 5 bin camimizin engellilerin de erişebileceği hale getirdik.
Ulaşımda, iletişimde, hayatın her yerinde 'Ben de varım' diyerek engellileri topluma entegre ettik. Engelli kardeşlerimizin toplu ulaşım araçlarına ücretsiz olarak binmelerini sağladık."